Sąmokslo teorijų skleidėjui A. Jonesui – interneto milžinių kirtis

  • Teksto dydis:

Interneto milžinės pirmadienį ėmėsi priemonių prieš ultradešiniųjų pažiūrų sąmokslo teorijų skleidėją Alexą Jonesą (Aleksą Džounsą) – jo turinys dabar blokuojamas „Apple“, „Facebook“, „Spotify“ ir „YouTube“ platformose.

Priemonės, kurias A. Jonesas apibūdino kaip „koordinuotą komunistų stiliaus susidorojimą“, buvo panaudotos po daug mėnesių skambėjusių raginimų „Facebook“, „Twitter“ ir „YouTube“ imtis griežtesnių veiksmų prieš dezinformacijos skleidimą ir neapykantos kurstymą.

A. Jonesas yra įkūręs tinklalapį „InfoWars“ („Informacijos kariai“), be kita ko, paskelbusį, kad 2012 metais Sendi Huko mokykloje įvykusių šaudynių aukos buvo „aktoriai“, dalyvavę sąmoksle, turėjusiame sugriauti piliečių teisės turėti šaunamųjų ginklų šalininkų reputaciją. „Facebook“ pareiškė, kad šio portalo turinys pažeidžia socialinio tinklo politiką prieš neapykantos kurstymą.

„Facebook“ pridūrė, kad susijusios paskyros buvo pašalintos dėl „smurto šlovinimo, pažeidžiančio mūsų politiką dėl smurto vaizdų, taip pat dehumanizuojančios kalbos, vartojamos apibūdinti translyčiams, musulmonams ir imigrantams, pažeidžiančios mūsų politiką dėl neapykantos kurstymo“.

Per Sendi Huko šaudynes Konektikuto valstijoje užpuolikas Adamas Lanza nužudė 26 žmones, tarp jų – 20 vaikų.

A. Jonesas ne kartą tvirtino, kad šios žudynės buvo inscenizuotos ir kad nužudytų pradinukų tėvai tebuvo aktoriai. Pasirodžius šiems kaltinimams, kai kurios sielvarto apimtos motinos ir tėvai sulaukė grasinimų mirtimi.

Kelios šeimos padavė į teismą Teksase gyvenantį 44 metų A. Jonesą ir apkaltino jį naudojantis aukų artimųjų kančiomis savo auditorijai plėsti. A. Jonesas savo ruožtu pateikė atsakomuosius ieškinius ir pareikalavo, kad aukų artimieji apmokėtų jo teismo išlaidas.

Tarp A. Joneso skleidžiamų sąmokslo teorijų esama kaltinimų, kad JAV vyriausybė organizavo daug teroro išpuolių, įskaitant 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas prieš Pasaulio prekybos centrą ir Pentagoną.

Prieš kelias dienas „Facebook“ pašalino keturis A. Joneso vaizdo įrašus, anot bendrovės, pažeidžiančius jos politiką dėl neapykantos kurstymo.

Atsakydamas A. Jonesas paskelbė daugiau turinio kitose paskyrose, todėl socialinių tinklų milžinė blokavo keturias pagrindines šio veikėjo paskyras.

„Facebook“ pabrėžė, kad šį sprendimą visų pirma nulėmė A. Joneso vartota smurtinga kalba, o ne jo sąmokslo teorijos.

Muzikos transliavimo internetu platforma „Spotify“ praeitą savaitę jau pašalino keletą A. Joneso tinklalaidžių, esą pažeidžiančių taisykles prieš neapykantos kurstymą. Pirmadienį ši Švedijoje įsikūrusi bendrovė sugriežtino savo poziciją ir visiškai pašalino A. Joneso programą.

„Apple“ irgi pašalino daugumą A. Joneso tinklalaidžių, patvirtino naujienų agentūra AFP. Apie šį žingsnį pirmasis pranešė portalas „Buzzfeed“.

„Apple“ netoleruoja neapykantos kurstymo. Esame nustatę aiškias taisykles, kurių kūrėjai ir plėtotojai privalo laikytis, kad užtikrintų saugią aplinką visiems mūsų vartotojams“, – vienas „Apple“ atstovas sakė „Buzzfeed“.

Liepos pabaigoje „YouTube“ irgi pašalino A. Joneso vaizdo įrašus bei blokavo jį 90 dienų. A. Jonesui pamėginus apeiti šį draudimą tiesioginėmis transliacijomis per kitas „YouTube“ paskyras, vaizdo įrašų platforma pranešė blokavusi visus su šiuo veikėjus susijusius kanalus.

A. Joneso pagrindinis „YouTube“ kanalas turėjo apie 2,4 mln. prenumeratorių.

„Pinterest“ taip pat pašalino „InfoWars“ paskyrą.

„Twitter“ kol kas vengė imtis baudžiamųjų veiksmų prieš A. Jones ir teigė, kad jo bei „InfoWars“ paskyros nepažeidžia naudojimosi socialiniu tinklu taisyklių. Bendrovė kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti.

„Praeitos nakties valymas buvo koordinuotos pastangos, niekaip nesusijusios su taisyklių dėl neapykantos kurstymo taikymu“, – A. Jonesas sakė savo pokalbių laidoje.

Keli ultrakonservatyvios pakraipos portalai reiškė palaikymą A. Jonesui ir viešai pritarė šio veikėjo tvirtinimams, kad jis tapo didžiųjų technologijų sąmokslo įmonių auka.

„Ar technologijų milžinės dirba kartu, siekdamos cenzūruoti konservatorius?“ – klausė „Gateway Pundit“.

„Breitbart“ pagrindinio straipsnio antraštė skelbė: „CNN, demokratai sėkmingai įtikino didžiąsias technologijų įmones cenzūruoti savo kritikus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių