Skaudi istorija: po amputuotos kojos lietuvis pasiekė visišką gyvenimo dugną

  • Teksto dydis:

Po vasaros atostogų Į LRT televizijos eterį gyvenimiškos dokumentikos laida „Emigrantai“ grįžta nauju pavadinimu – „(Ne)emigrantai“.

Kūrėjai pavadinimą nusprendė keisti dėl keleto priežasčių: pirmiausia, kai kurie laidos herojai užsienyje gyvena tik laikinai, be to, vis daugėja grįžtančių emigrantų, kurių istorijos jau du sezonus rodomos rubrikoje „Sveiki sugrįžę“.

„Pati laida liks nepasikeitusi. Kalbinsime lietuvius, gyvenančius užsienyje, taip pat – tuos, kurie sugrįžo ir laimę iš naujo rado Tėvynėje. Jungtinė Karalystė ir Skandinavija – vietos, kur lietuvių daugiausia, taigi kaip ir anksčiau ten keliausime. Taip pat rodysime reportažus iš kraštų, kuriuose dar nesilankėme. Pavyzdžiui, dar nesame filmavę Maltoje. Nustebome, kiek daug ten lietuvių. Istorijas iš šios Viduržemio jūros salos matysite beveik visą rugsėjį. Pirmoji bus apie Mindaugą Statkų, kuris Maltoje pradėjo gyvenimą nuo nulio. Mindaugas dirbo spaustuvėje ir taupė dėl savo svajonės. Dabar jis – nuosavo laivelio savininkas ir kapitonas, ištisas dienas praleidžiantis jūroje. Jo kasdienybė – kaip iš filmo,“ – sako laidą kurianti žurnalistė Akvilė Kavaliauskaitė.

Antrasis „(Ne)emigrantų“ pasakojimas – iš Anglijos. Jono Zimnicko gyvenimo istorija prieš keletą metų nuskambėjo ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir visame pasaulyje. Lietuvis su amputuota dešine koja išgarsėjo po to, kai laimėjo lengvojo kultūrizmo čempionatą „Miami Pro UK“. Tą kartą visų akys krypo į amputuotą Jono koją, žmonės negalėjo patikėti, kad sunkią fizinę negalią turintis vyras turi tiek jėgų ir ryžto. „Į mane kreipėsi labai daug gerbėjų, dėkojo, kad suteikiau motyvacijos sportuoti ir niekada nepasiduoti. Taip pat atsirado norinčių kartu treniruotis, tapau vienu populiariausių fitneso trenerių Kembridžo mieste. Treniruoju ne tik neįgaliuosius, bet ir visiškai sveikus žmones,“ – laidoje pasakos Jonas.

Pasaulio žiniasklaida neaprašė kitos Jono gyvenimo pusės: „Buvau alkoholikas, gerdavau kiekvieną dieną, negalvojau apie pasekmes. Tapau visišku degradu, nemačiau gyvenimo prasmės“, –  apie juodžiausius savo išgyvenimus kalbės Jonas Zimnickas. Jis nori, kad šį pasakojimą išgirstų tie, kurie nepasitiki savo jėgomis, turi problemų su alkoholiu ir narkotikais. „Žinau, kad daug žmonių jaučiasi niekam nereikalingi, jiems sunku, nes jų niekas neišklauso. Aš irgi buvau toje situacijoje, todėl ir noriu kalbėti viešai, subrendau tai atskleisti ir pasakyti, kas man padėjo“, – „(Ne)emigrantuose“ atviraus pašnekovas.

„Devyniolikos metų Jonas pats, savo noru kreipėsi į gydytoją su prašymu amputuoti koją. Kai įvyko lemtinga operacija – vaikino gyvenimas tarsi sugriuvo, viskas pasikeitė. Jis niekur nerado paguodos, todėl ėmė gerti. Jonas buvo save nurašęs, galvojo, kad daugiau nebus šviesių dienų. Tačiau reikėjo pasiekti visišką dugną, kad galėtų nuo jo atsispirti ir kilti aukštyn“, – sako Anglijoje Jono šeimos namus aplankęs žurnalistas Orijus Gasanovas.

Rubrikoje „Sveiki sugrįžę“ – reportažas apie Kinijoje gyvenusią ir dirbusią Ievą Kakariekaitę. Anglų kalbos mokytoja ten buvo persekiojama policijos ir nuolat apgaudinėjama nesąžiningų taksistų. „Kiekvieną dieną kildavo konfliktai, problemos vis kaupėsi, kol galiausiai nusprendžiau, kad daugiau neištversiu. Grįžau į Lietuvą ir per porą savaičių čia radau net du darbus.“

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Robertas

Robertas portretas
Pasakojimas apie Jona tikrai sukrečiantis ir pamokantis.Bet ta vieta apie prašymą nupjauti koją, tai jau kriminalas...Koks daktaras paciento prašymu sveikam vaikinui nupjovė koją???

Zita

Zita portretas
saunuolis Jonas, skleisk sviesa zmonems, stiprybes ir sveikatos

Anonimas

Anonimas portretas
Pagal pasakojimą, tai koją jam amputavo dėl įgimto defekto, trumpos ir deformuotos galūnės, todėl sutriko ir kitų kaulų struktūra, krypo stuburas. Gi ne šiaip sau žmogus pasiduoda tokiai baisiai operacijai, o tam, kad po to galėtų gyventi geriau, gydytojai galėtų pritaikyti spec. protezus. Šaunuolis Jonas!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių