„Spausk gaiduką!“ – linksmasis banditų absurdas Bostone

Juoktis iš kruvinų nusikaltimų negerai. Bet jeigu juose dalyvauja į bukiausių nusikaltėlių titulą pretenduojantys personažai, ši nuostata neturėtų galioti.

Kitokie britų filmai

Britų kriminaliniai filmai visada buvo truputį kitokie, nei šio žanro kūriniai, nuo senų laikų "daromi" Holivude. Britų nusikaltėlius nuo jų amerikietiškų kolegų visada išskyrė įgimtos aristokratiškos manieros, subtilus humoras, kriminalinių schemų grakštumas ir savotiškas nusikaltėlių garbės kodeksas, neleidžiantis peržengti taisyklių ir be ypatingo reikalo pralieti kraujo. Tokios buvo klasikinės šeštojo dešimtmečio britų kino komedijos, kuriose vaidino tokie teatro ir kino virtuozai, kaip Alecas Guinnessas, Jackas Hawkinsas ar tuomet karjerą pradėjęs Seanas Connery, jau pirmuose filmuose apie Džeimsą Bondą ilgam įtvirtinęs kriminalinio pasaulio džentelmeno išvaizdą ir manieras.

Bet laikas bėga, ir viskas keičiasi. Neseniai matėme filmą "Legenda" (1915 m.), kuriame aktorius Tomas Hardy suvaidino nuožmiausius "svinguojančio Londono" (taip Jungtinės Karalystės sostinė buvo vadinama septintojo dešimtmečio pradžioje) nusikaltėlius – brolius Krėjus, kurių kriminalinė karjera baigėsi suėmimu 1968 m. Naujos britų veiksmo komedijos "Spausk gaiduką!" įvykiai rutuliojasi prabėgus dešimčiai metų.

Kruvinas sandoris

Dvi nusikaltėlių gaujos susitinka Bostono pakraštyje esančiame apleistame sandėlyje. Vieni nori įsigyti ginklų, kiti – juos parduoti. Atrodytų, viskas paprasta, tačiau įvykiai klostosi nenuspėjamai. Taikų sandorį niekais pavertė tai, kad išvakarėse du skirtingų pusių atstovai susipešė naktiniame klube, ir dėl savo pykčio kits kitam bendrų interesų užgniaužti nepanoro. Prasideda susišaudymas ir išgyvenimo žaidimas: kiekvienas kovoja už save ir tikslas tik vienas – ištrūkti iš sandėlio gyvam.

Situacija panaši į tą, kurią matėme debiutiniame Quentino Tarantino filme "Pasiutę šunys" (1992 m.): ten dramatiški įvykiai su susišaudymais prasidėjo nevykusio apiplėšimo vietoje, o visą likusį laiką banditai aiškinosi tarpusavio santykius apleistame sandėlyje.

Linksmasis absurdas

Svarbiausia filmo "Spausk gaiduką!" ypatybė – specifinis humoras. Jis ir kiekvienam charakteriui suteikia taikliai pažymėto išskirtinumo, ir pačią situaciją labai greitai paverčia tragikomišku absurdu – kai dėl sužeidimų negalintys vaikščioti antagonistai slepiasi vieni nuo kitų šliaužiodami, lyg būtų kokie partizanai. Vien dėl šios išmonės įprastą greitą veiksmą šio žanro filmuose pavertę juokingomis vėžlių lenktynėmis, autoriai nusipelno šiltų katučių. O tai šiais laikais ne taip jau mažai.

Banditai ir britų humoras

Kokių tik gangsterių nesame matę kine! Holivudas per daugelį dešimtmečių plataus spektro spalvomis nutapė neaprėpiamą šios profesijos žmonių tipažą – sausojo įstatymo laikų didvyriai, įtakingi politikai, gražių kino žvaigždžių globėjai, tikri finansiniai rykliai, pavyzdingi "krikštatėviai", netgi savo srities filosofai. Dabar gi vis dažniau amerikiečiai kuria kriminalines kino komedijas.

Specifiniu humoru pasižymi ir angliškos kino komedijos, kuriose pasitaiko itin išradingų nusikaltėlių. Štai filme "Generolas" (1998 m.) garsus Airijos nusikaltėlis Martinas Kehilas, buvęs tikru kriminalinio pasaulio karaliumi, sugebėjo pagrobti 60 milijonų dolerių ir pasprukti nuo policijos. Dar viena neeilinė kriminalinio pasaulio asmenybė Maiklas Patrikas Lynčas filme "Paprastas nusikaltėlis" (1999 m.) kas mėnesį gaudavo bedarbio pašalpą ir su patikimais bičiuliais plėšė bankus bei muziejus.

Šviežio gaivalo į britų kriminalinės komedijos žanrą neseniai įnešė režisuoti pradėjęs dramaturgas Martinas McDonaghas, lengvai manipuliuojantis kinomanams gerai žinomomis kriminalinio kino klišėmis filmuose "Reikalai Briugėje" (2008 m.) ir "Septyni psichopatai" (2012 m.). Dabar spalvingų banditų galeriją papildo filmas "Spausk gaiduką!".


"Spausk gaiduką!" ("Free Fire") ***

Veiksmo komedija. JAV, 2017 m. Rež. Benas Wheatley. Vaidina Sharlto Copley, Armie Hammeris, Cillianas Murphy, Brie Larson.

veiksmas 2

humoras 3

įtampa 2

erotika 0

siaubas 1

N-16

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių