- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar dažnai atsiduriate tokioje situacijoje, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?
Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galės taip ir likti neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.
Vaisiai su kauliukais
Bene daugiausiai klausimų sukelia vaisiai, kurie turi kauliukų. Vienas populiariausių vaisių ant vaišių stalo – vynuogės. Parduotuvėse galima įsigyti besėklių vynuogių, tačiau jeigu patiektos vynuogės turi savyje sėklų, reikėtų žinoti, kad vynuogių kauliukų spjaudyti nedera. Jeigu negalite valgyti vynuogių su kauliukais, jų geriau neliesti apskritai. Visgi suvalgius, kauliukus derėtų liežuviu išstumti į šaukštelį. Valgomos pirštais skabant nuo kekės. Jeigu vynuogės jau nuskabytos – šakute arba pirštais.
Vyšnios turėtų būti paimamos už kotelio, o kauliukas liežuviu išstumiamas į šaukštelį ir padedamas į lėkštutę.
Didelius kaulus turintys vaisiai – slyvos, persikai, abrikosai ir pan., turėtų būti perpjaunami per pusę, išimamas kauliukas, tuomet suvalgomos abi vaisiaus puselės. Jeigu vaisius didelis, jį reikėtų susmulkinti peiliu.
Kai trukdo žievė
Arbūzas ne tik turi sėklų, bet ir žievę. Kaip susidoroti su šiuo iššūkiu ir taisyklingai valgyti arbūzą pataria etiketo specialistas Giedrius Drukteinis.
„Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute“, – sako G. Drukteinis.
Ananasas dažnai tampa vaisiu, kuris taip ir nebūna paragautas. Dažnai klysta šeimininkai, nes tiesiog padėtas ant stalo ananasas taps puošmena, o ne maistu. Valgant ananasą jį reikia peiliu ir šakute arba tik šakute susismulkinti iki vieno kąsnio dydžio gabaliukų. Valgyti naudojant šakutę.
„Atrodo paprasta, kai žinome, ką, kada ir kaip valgyti, tačiau net ir kelios menkos klaidos gali sugadinti nuotaiką, ištepti drabužius ir priversti atsisukti aplinkinius. Eidami į restoraną ar priėmimą, ypač jei jis aukšto lygio, visada pasidomėkite etiketo taisyklėmis“, – sako etiketo specialistas.
Keletas įdomybių
Uogos visada valgomos tik šakute arba šaukšteliu, net jeigu tai ir maža žemuogė arba atvirkščiai – gan didelė braškė.
Šparagus (smidrai), jeigu jie patiekti be padažo, galima valgyti pirštais arba šakute. Svarbu įsidėmėti, kad visada tik po vieną.
Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau žirniai valgomi šakute ir yra smeigiami iš viršaus. Nei šakute, nei šaukštu semti nederėtų.
Pasidomėti stalo etiketu tikrai verta, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip patys serviruojame stalą, Tuomet belieka mėgautis vaisiais ir daržovėmis. O jeigu kyla klausimas: pirštais ar šakute, visuomet rinkitės šakutę.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Buvusioje areštinėje – sovietinės Lietuvos grimasos: nostalgijos kupinas gastronomas
Duris lankytojams vėl atveria alternatyvios kultūros erdvė buvusioje areštinėje, Vilniuje. Didelio susidomėjimo parodą apie gyvenimą sovietinėje Lietuvoje, kasdienius paprastų žmonių bandymus išgyventi, nepaisant buitį kausčiusio s...
-
4-oji Kauno literatūros savaitė jungs žemynus ir žodžius
Gegužės 8–12 dienomis Kaunas taps literatūros meka – čia jau ketvirtą kartą vyks tarptautinis knygų ir rašytojų festivalis „Kauno literatūros savaitė“. ...
-
Bibliotekos nurašytas knygas galės atiduoti tiems, kam jos reikalingos
Bibliotekos, prieš atiduodamos perdirbti nurašytas knygas, galės neatlygintinai perduoti jas fizinių ar juridinių asmenų nuosavybėn. Ketvirtadienį Seimas priėmė tokią galimybę suteikiančias Kultūros ministerijos parengtas Bibliotekų ...
-
Valdovų rūmuose atidaroma interaktyvi paroda apie 1863–1864 metų sukilimą3
Valdovų rūmų Didžiajame kieme ketvirtadienį atidaroma interaktyvi paroda apie 1863–1864 metų sukilimą. ...
-
„Nerk į teatrą“: interaktyvumas be amžiaus cenzo
Tarptautinis edukacinis festivalis „Nerk į teatrą“ šiemet Nacionaliniame Kauno dramos teatre (NKDT) vyks jau keturioliktą kartą. Jo programoje nuo balandžio 25 d. iki birželio 14 d. – pusšimtis edukacijų, dvi premjeros, a...
-
Pagerbti trys geriausi 2023-iųjų bibliotekininkai, įstaigos sutarė derinti veiksmus
Kultūros ministerijoje antradienį minint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę pagerbti geriausi praėjusių metų šio sektoriaus specialistai, tuo metu bibliotekų asociacijos pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo. ...
-
Antrasis S. Dirsytės romanas: aplinkybių sutraiškyta herojė iki pabaigos kovojo už teisę išlikti
„Kai rašai istorinį romaną, išties, gerąja to žodžio prasme, ištinka tam tikras apsėdimas. Atrodo, kuo daugiau domiesi laikotarpiu, apie kurį rašai, tuo aiškiau dėliojasi istorija, o rūke tarsi paskendęs vaizd...
-
O. Šurajevas rėžė Lietuvos teatralams: kas iš to vardo, jei jie „myžniai“116
Visuomenininkas Olegas Šurajevas abejingų nepalieka. Anot jo, dabar nėra laikas abejoti ir kalbėti miglotomis metaforomis. Jis teigė, kad atėjo laikas išreikšti aiškias pozicijas – be dviprasmybių, naudos ir kašt...
-
„Lietuvos teatrų pavasaris“: 45-asis festivalis
Kauno teatro mylėtojai visą savaitę turi unikalią progą mėgautis profesionalų sukurtais spektakliais iš visos Lietuvos: sekmadienį prasidėjo jau 45-asis festivalis „Lietuvos teatrų pavasaris“. ...
-
Kultūros ministerija paskelbė konkursą vadovauti Nacionaliniam architektūros institutui2
Kultūros ministerija antradienį paskelbė konkursą į naujai įsteigto Nacionalinio architektūros instituto direktoriaus pareigas. ...