Su škotišku kiltu lietuvis jaučiasi it kalnietis

"Kiltas – tai ne tik simbolinis drabužis ar karinis atributas", – tikina neseniai škotišką sijoną ypatingomis progomis ėmęs dėvėti viešųjų ryšių įmonės vadovas Alkas Paltarokas. Škotišką vyrišką sijoną, kuris jam asocijuojasi su šlovinga škotų istorija ir kovose užgrūdintais principais, vyras segi didžiuodamasis.

Svajonių šalis

Nekart Jungtinėje Karalystėje lankęsis 39 metų vyras į kalniečių kraštą pirmą kartą gyvenime įžengė 2016 m. vasarą.

"Kalniečiai, klanai, filmai "Narsioji širdis", "Kalnietis", "Haris Poteris", įspūdingi iš ten kilę kino ir knygų personažai, ežero pabaisa Nesė, įvairios legendos, fantastiškas kraštovaizdis... – argumentus pamatyti Škotiją vardijo Alkas. – Tai buvo mano svajonių šalis."

Pastaraisiais metais karyba, ypač šaudyba, besidomintis skautų organizacijai priklausantis A.Paltarokas, nuvykęs į Škotiją, domėjosi ir jų karyba, istorija.

"Ne paslaptis, kad škotų karybos menas turi gilias šaknis, ten  patriotiška, kariška dvasia perduodama iš kartos į kartą. Jei šeimoje karys – dažnai taip tęsiamos tėvų, senelių, prosenelių ir net proprosenelių tradicijos, – pasakojo Alkas. – Škotijoje susipažinau su karo veteranais, daug škotų karių dalyvauja įvairiose karinėse misijose Afganistane, Irake ir kitose šalyse. Jų karybos tradicijos siejamos su ilgamete kova dėl laisvės bei nepriklausomybės ir kažkuo artimos lietuviams."

Pažintis su legendiniu klanu

Viešnagėje Alkas susipažino su garsiuoju žemutinės Škotijos Douglas klanu (šeima). Šio klano valdymo ir karybos viršūnė siekė viduramžius, Vytauto valdymo laikus.

Vienas pirmųjų Douglas klano vadų – erlas – buvo Sholtas Douglas, kuris dar 767 m. kare padėjo Škotijos karaliui.

"Oficialiai kiltai minimi XVI a., tačiau tokius sijonus kariai segėjo dar vikingų klestėjimo laikais. Kiltas – karinės uniformos dalis, – aiškino Alkas. – Tik šiais laikais vyriškas sijonas tapo ir škotų futbolo aistruolių atributu. Tai škotų kultūros dalis, aukštuomenės, aristokratijos ypatingų oficialių renginių tradicijos dalis. Neatsitiktinai Bakingamo rūmuose ypatingomis progomis škotai segi kiltus."

Susižavėjęs klano šūkiais "Niekada atgal", "Pirmyn", lietuvis domėjosi Douglas istorija, bendravo su klano nariais ir gavo neoficialų leidimą dėvėti jų klano aprangą.

"Kiltai siuvami iš storos vilnos ir turi ypatingą raštą, vadinamą tartanu, – kadaise pagal sijono langelių spalvas ar marginimą buvo galima nustatyti, kokiam klanui priklauso žmogus", – aiškino A.Paltarokas, nusipirkęs Douglas klano spalvų kiltą, diržą, vilnones kojines, specialius batus ir kitus aksesuarus – sąsagas, durklo formos sagtis kiltui, ženkliuką švarkui su Douglas klano herbo simboliu – liepsnojančia salamandra.

Paklojo pustrečio tūkstančio

Už šiltos vilnonės kojinės (jas prilaiko gumytės) klano narys visada užsikiša durklą.

"Ilgos kojinės šildo, atviri batai taip pat nėra atsitiktinumas ar tik stiliaus detalė. Kai reikėdavo bristi per upelius, upes, vanduo greitai išbėgdavo, – subtilybes aiškino A.Paltarokas. – Beje, kad kojinės nesmuktų, reikia išmokti batų užsirišimo technologijų – jų yra bent aštuonios, o raišteliais apraizgomos ir kojinės."

Už grynos vilnos kiltą, kojines, batus, diržą su sagtimi, kailinį (gaminamas iš triušio, vilko, lapės ar kito gyvūno kailio) krepšelį, kuris yra svarbi aksesuarų dalis, ir jau Lietuvoje siūtą švarką A.Paltarokas sumokėjo pustrečio tūkstančio eurų.

"Švarką, kuris derinamas su kaklaraiščiu ar peteliške, siuvau Lietuvoje. Mano apranga skirta oficialiems renginiams. Tačiau tai – vadinamasis paprastas, formalus paketas. Visa prabangi apranga, kuri siuvama dizaino namuose, gali kainuoti dešimtis tūkstančių eurų. Dar daugiau kainuos, jei segės ir kiti aksesuarai bus papuošti deimantais ir kitais brangakmeniais, kurie paveldimi iš kartos į kartą."

Kas po kiltu?

Alkas kelis kartus, segėdamas kiltą, dalyvavo Douglas renginiuose ir jau ne vieną kartą stebino įvairių Lietuvos renginių  žiūrovus ar skautų stovyklos kolegas.

"Taip, ši apranga atkreipia dėmesį, – šyptelėjo viešųjų ryšių įmonės vadovas. – Nuo pat išėjimo iš namų iki renginio."

Jis neslepia, kad, segint kiltą, vaikščioti labai patogu. Tačiau iš pradžių reikia įprasti gražiai patiesti klostes, kad kiltas nesusiglamžytų.

Išvydę kiltu pasidabinusį vyrą daugelis mielai fotografuojasi ir...

"Taip, pagrindinis klausimas, ar ką nors vilkiu po kiltu", – juokėsi A.Paltarokas.

Taip, pagrindinis klausimas, ar ką nors vilkiu po kiltu.

Senovėje po kiltu klanų nariai nevilkėdavo nieko. Tačiau 2009 m. bendrovė "Slanj" – viena pagrindinių kiltų gamintojų –  paskelbė, kad po jų kiltais privaloma dėvėti apatinius.

Tai papiktino Škotijoje garsų Ianą Emersoną, kuris dirba "Tartan Army Magazine" redaktoriumi.

"Škotai didžiuojasi pelnę daugybę pergalių ir nugalėję mūšiuose nuo Banokberno 1314 m. iki Vemblio – 1977-aisiais. Ir tai – nesikeis. Mūsų nacionalinė apranga padeda mus atpažinti visame pasaulyje ir vien mintis kažką dėvėti po kiltu privers subyrėti iliuzijas ir sudaužys moterų širdis", – teigė jis.

Šypsenų sulaukiantis A.Paltarokas neslepia, kad kiltas jam nėra viensimbolinis drabužis ar karinis atributas. "Jį dėvėdamas pasitempiu ir jaučiu filmo "Kalnietis" herojaus dvasią", – paaiškino jis.


Šiame straipsnyje: Alkas PaltarokaskiltasŠkotija

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvisškotijoj

lietuvisškotijoj portretas
Smagu kai Lietuviai atranda ju istorija, yra mum ko pasimokyti is Škotų, šiauriečiai, bet atsipute, geranoriski žmonės.

Pritariu

Pritariu portretas
Puikiai atrodai. Dar žinant kokį darbą dirbi - visiškai šaunu. Nekreipk dėmesio į neatydžiai skaičiusiųjų komentarus - kompas dabar visokiems...prieinamas...

Algis

Algis portretas
Tai , kad Kalnietis zaidzia be andaroko.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių