Švedijos vyriausybė žada paramą 2026 metų olimpiadai

  • Teksto dydis:

Likus vos dviem mėnesiams iki balsavimo, Švedija sulaukė kol kas didžiausio postūmio savo siekiui surengti 2026 metų žiemos olimpiadą: šalies vyriausybės oficialios paramos.

„Aš patenkinta, kad galėjome suteikti šią paramą, – antradienį transliuotojui TV4 sakė sporto ministrė Amanda Lind. – Vyriausybė vieningai palaiko šį sprendimą.“

Anksčiau prie A. Lind paramos nebuvo prisidėję kiti įstatymų leidėjai, kurie reiškė susirūpinimą dėl mokesčių mokėtojų pinigų leidimo šiam dviejų savaičių įvykiui. Taip pat nebuvo palanki kelis mėnesius trukusi politinė sumaištis. Naujoji Stokholmo miesto vyriausybė buvo suformuota tik spalį, o dviejų centro ir kairės partijų nacionalinė mažumos vyriausybė buvo patvirtinta sausį.

„Jau matėme didžiulę visuomenės, verslo bendruomenės ir įvairių tarpininkų visoje šalyje paramą, – sakė paraiškos procesui vadovaujantis Richardas Brisiusas (Ričardas Brisiusas). – Fantastiška, kad ir vyriausybė dabar pažadėjo savo visišką paramą.“

Švedijos vyriausybės parama buvo pareikšta kelios dienos po to, kai vienintelis kitas pretendentas į 2026-ųjų olimpiados šeimininkus – Milano ir Kortina d’ Ampeco tandemas – gavo Italijos vyriausybės pažadą finansuoti žaidynių saugumą ir koordinuoti vizų išdavimą atvykstantiems sportininkams, pareigūnams ir gerbėjams.

Balsavimas dėl olimpiados šeimininkų turėjo įvykti rugsėjį, bet buvo atidėtas ir dabar įvyks birželio 24 dieną. Abiem pretendentams buvo skirta daugiau laiko vyriausybių garantijoms užsitikrinti – tai yra svarbus reikalavimas.

Švedijos olimpinio komiteto pareigūnas Peteris Reinebo (Peteris Reinebas) sakė, kad mokesčių mokėtojai nefinansuos žaidynių, kurios daugiausia vyks Stokholme, bet, taip pat, ir kitur Švedijoje bei kitoje Baltijos jūros pusėje, Latvijoje. Komitetas apskaičiavo, kad olimpiada atsieis 13,1 mlrd. kronų (1,2 mlrd. eurų), ir yra sakęs, kad valstybės lėšos nebus naudojamos.

Švedijos siekiui postūmį praeitą savaitę suteikė ir Latvijos premjero Krišjanio Karinio pažadėta parama. Švedija neturi bobslėjaus, rogių ir skeletono trasos ir siūlo šias varžybas rengti Siguldoje Latvijoje.

Varžybos dėl teisės rengti 2026 metų žaidynes yra antros iš eilės, kai žiemos olimpiadą nori organizuoti tik du pretendentai.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pažadėjo būti lankstus, kai dėl nepakankamos visuomenės paramos iškrito Austrija, Kanada ir Šveicarija. Japonija savo paraišką atsiėmė, o Turkijos projektą eliminavo TOK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių