Televizijos dėmesys – psichikos sveikatai ir ją supančių mitų griovimui

Po Lietuvą sukrėtusios Kėdainių tragedijos vėl skambinama varpais ne tik apie įstatymo, draudžiančio bet kokį smurtą prieš vaikus, būtinybę, bausmes smurtautojams, bet ir apie psichikos sveikatos gerinimo bei ugdymo svarbą.

Jei manote, kad tai jums asmeniškai neaktualu, pradėkite manyti iš naujo. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau kaip 1,5 mlrd. žmonių serga psichikos sutrikimais ir trys ketvirtadaliai iš jų gyvena išsivysčiusiose šalyse.

Nereikia painioti psichikos ligų su psichikos sveikata. Gera psichine sveikata pasižymintis žmogus geba džiaugtis gyvenimu ir save realizuoti, yra emociškai ir dvasiškai atsparus, moka bendrauti su kitais ir jaustis harmoningai su savimi pačiu, geba ištverti skausmą, nusivylimą, liūdesį.

Net vienas iš keturių žmonių visame pasaulyje patiria psichikos sveikatos problemų tam tikru amžiaus periodu.

Prie psichikos sveikatos misijos efektyviai galėtų prisidėti ir televizija. Kol kitų šalių transliuotojai svarsto, ar verta ir ar tai apsimoka, pavyzdį rodo britų "švyturys" BBC. Nuo pavasario planuojama pristatyti specialų ciklą apie psichikos sveikatą, įvairius jos sutrikimus nuo ypač sudėtingų būsenų iki visiškai plika akimi nepastebimų. Taip kartu didinti visuomenės sąmoningumą sieks BBC televizijos kanalai, radijas ir interneto svetainė.

Ciklą pradės dviejų dalių laida "Mind Over Marathon", kurią transliuos "BBC One". Jos kūrėjai seks dešimties bėgikų, turinčių psichikos sveikatos sutrikimų, pasiruošimą šiemečiam Londono maratonui. Taip pat laukia dokumentinis filmas "The Truth About Stress" apie tai, kaip stresas veikia žmogų ir kaip jį išmokti kontroliuoti. "BBC Two" numato laidą apie naujausius psichozės gydymo metodus ir kitokį požiūrį į šizofreniją. O "BBC Three" parodys trijų dalių dokumentinį filmą apie žinomą komiką ir visuomenininką Jacką Rooke‘ą, kurio tikslas – atskleisti, su kokiais sutrikimais dažniausiai susiduria skirtingo amžiaus vyrai.

"Net vienas iš keturių žmonių visame pasaulyje patiria psichikos sveikatos problemų tam tikru amžiaus periodu, tačiau jie vis dar jaučiasi izoliuoti ir negalintys kalbėti apie savo problemas. Tikiuosi, kad šį sezoną transliuojamos laidos skatins viešą diskusiją, mažins diskriminaciją ir išjudins nusistovėjusį neigiamą požiūrį į psichikos sveikatos sritį", – apie iniciatyvą kalbėjo BBC turinio vadovė Charlotte Moore.

Paradoksas, kurį "iškeldinti" siekia ne tik britai, bet ir visos neabejingos savo piliečiams šalys, tas, kad ieškantis specialistų pagalbos laikomas nevykėliu, "nurašomas", o su tuo, kuris ne mažiau problemų turi, bet pagalbos nesikreipia, viskas kaip ir gerai. Mūsų šaliai taip pat reikia gerokai pasistengti – tyrimų duomenimis, 68 proc. lietuvių, pamiršę pagalvoti apie save, mano, jog psichikos problemų turintys piliečiai yra pavojingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių