Tradicinę silkę keičia olandiškas delikatesas

Jei per šventes tradicinė silkė pabodo, Lietuvoje viešėjęs žuvies ekspertas iš Nyderlandų Jacobas van Veenas siūlo išeitį – paragauti jo šalyje ypač vertinamos silkės „Matjes“.

„Matjes“, pasak žuvies eksperto iš Olandijos, reiškia nekaltybę. Jaunos ir dar neišneršusios silkės gaudomos pavasario ir vasaros sandūroje – balandžio-birželio mėnesiais.

Anot Jacobo, jų riebumas siekia nuo 20 iki 25 proc. Įprastoms silkėms yra dveji-treji metai, jų riebumas daug mažesnis – tik apie 15 proc.

Pagautos „Matjes“ silkės iškart nėra valomos. Pasak žuvies žinovo Žilvino Pupkaus, pirmiausia jos užpilamos specialiu sūrymu, kurio receptas kiekvienoje įmonėje yra paslaptis, o vėliau užšaldomos. Taip paruoštos žuvys iškeliauja į prekybos vietas, kur atšildomos, nuvalomos ir dažnai pardavinėjamos kaip maistas išsinešti.

„Matjes“ silkės išsiskiria ne tik skoniu – sukurtas ir savotiškas jos valgymo ritualas. Žuvis imama už uodegos, pavoliojama smulkiai kapotuose svogūnuose, pakeliama aukštyn, virš galvos, ir visa dedama tiesiai į burną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ungurys

Ungurys portretas
Silkės grauzia silkes... :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių