Turkmėnijos lyderio kultas sutvirtintas paauksuotu paminklu

  • Teksto dydis:

Turkmėnija pirmadienį atidengė pirmąjį paminklą šalies prezidentui Gurbanguly Berdymuchamedovui, o ta 6 m aukščio paauksuota raito lyderio statula ant balto skardžio atspindi klestintį asmenybės kultą šioje uždaroje dujų turtingoje valstybėje

57 metų G.Berdymuchamedovas, turintis dantų gydytojo išsilavinimą, turi oficialų Arkadago (Globėjo) titulą ir nepakenčia jokio nepaklusnumo.

Turkmėnijoje yra daug paauksuotų G.Berdymuchamedovo ekscentriško pirmtako Saparmurato Nijazovo statulų, bet dabartiniam lyderiui toks paminklas buvo pastatytas pirmąkart.

„Šlovė Arkadagui!“ – skandavo moksleiviai centrinėje sostinės Ašchabado aikštėje, o į padangę buvo paleisti balti balandžiai ir balionai. Pats prezidentas ceremonijoje nedalyvavo.

Dideles galias turintis lyderis taip pat yra premjeras ir ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas savo musulmoniškoje Centrinės Azijos šalyje, kurios gamtinių dujų ištekliai yra ketvirti didžiausi pasaulyje.

Kritikai sako, kad jo administracija yra viena labiausiai represinių pasaulyje, bet Europa žvelgia į Turkmėnistaną kaip į potencialią alternatyvą apsirūpinti dujomis aplenkiant Rusiją.

Parlamentas vienbalsiai priėmė nutarimą pastatyti tą paminklą. Prezidento vardu taip pat yra pavadinta viena mečetė, o visoje dykumų šalyje apstu didžiulių jo portretų.

„Arkadagas dirba dėl mūsų liaudies gerovės nuo aušros iki sutemų“, – per statulos atidengimo ceremoniją sakė žilabarzdis Rachmanas Geldjevas.

G.Berdymuchamedovas, šlovinamas „rūmų poetų“ dainose ir eilėse, vadovauja Turkmėnijai nuo S.Nijazovo mirties 2006 metais.

Paauksuota G.Berdymuchamedovo statula atspindi prezidento susižavėjimą vietinės achaltekų veislės žirgais, garsėjančiais savo dailia išvaizda ir ištverme.

2013 metų balandį vietos televizija parodė, kaip G.Berdymuchamedovas laimi lenktynes, jodamas tviskančiu gelsvos spalvos žirgu.

Tačiau keliomis dienomis vėliau nutekintas vaizdo įrašas parodė, kad prezidentas nukrito ant bėgimo tako, kai žirgas kirto finišo liniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių