TV produkcijos kūrėjai verčiami permąstyti „žalingą“ princesių kultūrą

  • Teksto dydis:

„Disney“ princesė gal dar ir nemirė, bet vaikų televizijos produkcijos kūrėjai yra spaudžiami kurti labiau į nuotykius linkusias veikėjas, nes vis labiau nuogąstaujama dėl žalos, kurią mergaitėms gali daryti lyčių stereotipai.

Praėjusią savaitę „Disney“ pabandė sklaidyti nuogąstavimus, kad jos atkaklumas kursto žalingą „princesių kultūrą“, ribojančią net labai mažų mergaičių horizontus ir prisidedančią prie kūno vertinimo klausimų.

Kompanija išleido 10 punktų atmintinę būsimoms princesėms – plakato formos – ir joje ragina mergaites daryti „teisingus netinkamus dalykus“ („Right wrongs“) bei „tikėti savimi“. Tačiau analitikai ir laidų kūrėjai, šią savaitę susirinkę didžiausioje pramogų pasaulio mugėje Kanuose, perspėjo, kad mažos mergaitės ir jų tėvai nekantriai laukia fundamentalesnių pokyčių.

Kai kas perspėjo, kad jeigu mergaitėms nebus iškelti geresni pavyzdžiai, jos paprasčiausiai nusigręš.

Emma Worrollo (Ema Vorolo) iš Londono įsikūrusios strategijų kompanijos „Pineapple Lounge“ sakė, kad jos atliktas išsamus tyrimas, kuriame dalyvavo tūkstančiai vaikų visame pasaulyje, atskleidė mergaičių nusivylimą. „Jų lyties supratimas yra daug mažiau apibrėžtas (palyginti su ankstesnėmis kartomis). Jos nenori, kad lytis apskritai būtų veiksnys“, – sakė ji.

„Neapibrėžta lytis“

Tačiau vyresnės mergaitės ir berniukai dievina kovingąją Katnis Everdin iš „Bado žaidynių“ (Hunger Games), sakė ji ir pridūrė, jog mergaitės bergždžiai ieško televizijoje panašių figūrų, su kuriomis galėtų tapatintis, ir mano, kad tai neteisinga. Jos teisios. Vidutiniškai trys ketvirtadaliai animacinių filmų veikėjų yra vyriškos lyties, sako industrijos žinovai.

Vis dėlto yra didžiulis geresnių ir lyties atžvilgiu labiau neapibrėžtų pasakojimų poreikis, tvirtina E. Worrollo. „Z kartos vaikai, (kuriems dabar 10–16 metų), sako mums, kad dabar berniukai gali būti mergaitės, o mergaitės – berniukai, bet televizijoje to nematome“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių