Už ką A. Sabonis gavo į kailį?

Be raudono kilimo, šampano taurių ir fejerverkų. Tačiau net ir skambiai nepristatytas dviejų dalių dokumentinis filmas, kurį gruodžio 19 ir 26 d. parodys BTV, apie Lietuvos krepšinio karalių Arvydą Sabonį kelia didelį susidomėjimą.

Be raudono kilimo, šampano taurių ir fejerverkų. Tačiau net ir skambiai nepristatytas dviejų dalių dokumentinis filmas, kurį gruodžio 19 ir 26 d. parodys BTV, apie Lietuvos krepšinio karalių Arvydą Sabonį kelia didelį susidomėjimą.

Norėjo parodyti kitokį

Idėja kurti filmą apie A.Sabonį žinomam televizijos žurnalistui Vidui Mačiuliui kilo dar 1989 m.

"Tuomet parašiau pareiškimą, kuriam pritarė televizija, gavau ir paties Arvydo sutikimą, sukūriau filmo griaučius. Bet per darbų liūną jis nebuvo baigtas", – prisipažino tuomet dar LRT dirbęs sausio mėnesį 23 metus skaičiuosiančios TV laidos "Krepšinio pasaulyje" įkūrėjas V.Mačiulis.

Po keliasdešimt metų, jau prieš A.Sabonio 50 metų jubiliejų, padedamas Kauno "Žalgirio" klubo kūrybinių projektų vadovo ir šio filmuko režisieriaus Kęstučio Bražiūno, operatoriaus Laisvio Karvelio bei kompozitoriaus Vidmanto Bartulio, V.Mačiulis įgyvendino seną svajonę.

"Atėjo... Sabas" bus tarsi dokumentinės novelės, – apie į dvi dalis po 45 min. padalytą filmą kalbėjo su geriausiu visų laikų Lietuvos krepšininku apie pusšimtį interviu  padaręs televizijos žurnalistas. – Neturėjome didelio biudžeto, negalėjome nuvykti į JAV, Kroatiją ar Maskvą. Tačiau nieko baisaus, nes mes norėjome Sabonį atskleisti kitokį. Per kitus žmones. Daug įdomiau sužinoti, ką apie Sabonį kaip brolį, sūnų, draugą, bičiulį, kolegą kalba žmonės, kurie gimė, augo ir gyvena Lietuvoje. Norime, kad jaunimas žiūrėtų ir suprastų, kodėl reikia mylėti Kauną, Lietuvą, krepšinį, Sabonį, kuris būdamas krepšinio karalius, išliko paprastas."

Kalbės ir menininkai

Kuriant "Atėjo... Sabas" buvo prifilmuota šimtai valandų. Apie Arvydą kalbėjo Vladas Garastas, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, mama Milda, brolis Andrius ir daugelis kitų: vienas pradės sakinį apie Arvydą, kitas baigs.

"Su visa pagarba visiems, bet įdomiausiai apie Arvydą kalbėjo meno, kultūros žmonės", – Vidas šypsodamasis prisiminė režisierių ir aktorių Viktorą Valašiną, režisierius Vytautą V.Landsbergį ir Ferdinandą Kauzoną, kuris krepšininką palygino su NATO.

"Man buvo naujiena, kad Arūnas Valinskas su Arvydu susipažino gražuolių konkurse, kur kadaise dalyvavo būsimoji Sabonio žmona Ingrida ir Arūno – Inga", – prisipažino V.Mačiulis.

Jam įstrigo ne tik A.Sabonio talentas, bet ir nuoširdumas, paprastumas, geras humoro jausmas ir gudrumas.

"Jo galvoje tarsi dirba kompiuteris, jis pastebi detales, bet kartu yra jautrus matydamas neteisybę, tramdydamas džiaugsmo arba skausmo ašaras, kai laidojo tėvą", – pasakojo Vidas.

Unikalūs prisiminimai

Filme "Atėjo... Sabas" pamatysime ir jį išgelbėjusį žmogų – "VIČI-Aistės" kineziterapeutę Miglę Achramavičienę, garsaus masažuotojo Juozuko Petkevičiaus dukrą.

"2011 m., kai Arvydas patyrė širdies smūgį savo centro salėje, kol atvažiavo greitosios pagalbos automobilis, būtent jos medikai masažavo ir gelbėjo legendinį krepšininką", – pasakojo V.Mačiulis.

Po akimirkos žurnalistas nusijuokė prisiminęs krepšininko mamos M.Sabonienės  pasakojimą, kaip Arvydas paskutinį kartą gyvenime gavo į kailį.

"Tuomet jie gyveno prie "Saulėtekio". Ir turbūt tuomet, dar vaikas, Arvydas ir pradėjo krepšininko karjerą... mėtydamas puodukus ir lėkštes pro langą, – šyptelėjo Vidas. – Tėvai pastebėjo, kad dingsta virtuvės indai ir užtiko, kaip jis meta pro langą puoduką."

Dokumentinį filmą „Atėjo...Sabas“ trečiadienio vakarą pirmieji išvydo kauniečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
liudna, kai zmogus nezino, kas yra laimetojo cigaras, ir kokiu dideliu pasiekimu pasiekus jis rukomas. Tai buna kelis kart gyvenime!

alee

alee portretas
pacios baisiausios nuotraukos su ju tai vadinamais laimetoju cigarai.koks dar cigaras sportininkui.nepykite bet ne koks pvz jaunimui

jo

jo portretas
džiaugiusi,kad dabar tik rūko.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių