- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Po naujas valgymo vietas klaidžiojantis valgytojų būrelis restorano neišlaikys. Restoranas gyvas, kol jis turi nuolatinių lankytojų“, – sako restoranų kultūros žinovas, žurnalistas ir rašytojas Andrius Užkalnis.
Kas jau kas, o jis tikrai žino paslaptį, kodėl vienas restoranas gyvuoja dešimtmečius, o kitas užsidaro vos po keleto mėnesių. Savo vertingomis įžvalgomis Andrius dalinsis jau rytoj, Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, kur nuo pat ryto prasidės Lietuvos gastronomijos forumas.
„Sėkmingas restoranas man yra tas, į kurį žmonės eina net ir tada, kai jis dirba be reklamos“, – sako Andrius. Jis neabejoja, kad sostinės valgytojams nuolat norisi išmėginti naujus patiekalus ir naujas vietas, tačiau netgi dešimt tūkstančių gurmanų neišlaikys restorano, jei tik vieną kartą į jį nueis.
Andrius įsitikinęs, kad sėkmė lydi restoranus, į kuriuos valgytojai randa priežastį grįžti. „Eksperimentinis maistas, gražiai lėkštėje atrodantis patiekalas, sausas ledas, blizgučiai, dūmai – dar ne viskas, – sako jis. – Lietuviams būtinas jausmas – naminiai, nostalgiją keliantys vaikystės sąskambiai. Tik pirmą kartą žmonės į restoraną ateina iš smalsumo, grįžta gi, dėl to, kad jautėsi jaukiai, mielai ir maloniai. Restorane lankytojams pasijusti „kaip namie“, „kaip pas mamą“ yra kur kas svarbiau, nei mums atrodo“.
Eksperimentinis maistas, gražiai lėkštėje atrodantis patiekalas, sausas ledas, blizgučiai, dūmai – dar ne viskas.
Taip Andrius sako pasijautęs „Pakalnutės“ restorane Salantuose: „Šis restoranas nedaro reklamos kampanijų, jame net langų nėra, o meniu – tik paprastas vizitinių kortelių dėklas, į kurį sukaišioti lapeliai su patiekalų pavadinimais. Patiekalai primena, ką valgydavome sovietmečiu – karbonadai, šonkauliukai, bulvienikė, bet žmonės čia grįžta, nes nori patirti gerą jausmą“.
Andrius tikras – padaryti, kad restorane sklandytų organiškas namų ir draugystės jausmas ir yra sunkiausias uždavinys: „Netgi daug po pasaulį keliaujantys žmonės paprastai yra gana drovūs valgytojai. Tik nedaugelis jų pasitiki savimi: o gal kažko nesupratau, gal mano skonis per paprastas, neišlavintas, gal nežinosiu, su kuo valgyti ir kaip? Gero restorano uždavinys – tokį drovumą nugalėti, padaryti taip, kad žmogus pasijustų savas, o ne svetimas“.
Kaip rašoma pranešime spaudai, Lietuvos restoranus su žemėmis maišantis ir į padanges keliantis žurnalistas nesibaido nuvalkiotos frazės: „Jauskitės, kaip namuose“. „Sukurti restorano atmosferą yra bene pats svarbiausias uždavinys, dažnai svarbumu net nurungiantis objektyvius virtuvės pasiekimus. Dėl atmosferos restoranams atleidžiamos klaidos“, – sako Andrius ir priduria, kad mažą stebuklą gali sukurti ir iš virtuvės prie stalo atėjęs šefas. Užteks vos akimirkos, vos keleto žodžių, kad tai užkariautų restorano svečių širdis. Lietuvis klientas, anot Andriaus, tai nepaprastai vertina.
„Iš Italijos ar Ispanijos grįžę keliautojai pasakoja istorijas apie tai, kaip viename ar kitame restorane juos pasitiko savininkas. Jie taip neįpratę tai matyti, kad pradeda jaustis išskirtiniais svečiais, nors iš tiesų – ispanai ar italai taip pasitinka visus. Šitoks sutikimas gali sukurti stebuklą: iš vieno apsilankymo teritorijos restoraną paversti pamėgta vieta“, – sako žąsų dalintojas A. Užkalnis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Niujorko teismas panaikino nuosprendį H. Weinsteinui dėl išžaginimo
Niujorko Aukščiausiasis teismas ketvirtadienį panaikino 2020 metų apkaltinamąjį nuosprendį liūdnai pagarsėjusiam Holivudo prodiuseriui Harvey Weinsteinui (Harviui Veinsteinui) dėl kaltinimų lytiniais nusikaltimais ir nurodė surengti naują te...
-
Šokiruojanti komikės Vitos Žibos išpažintis: atskleidė, apie ką negali juokauti
Viena garsiausių šalies komikių Vita Žibaitytė, žinoma Vitos Žibos vardu, yra pavyzdys, kad siekti savo tikslų niekada nėra vėlu. Baigusi ekonomiką, dabar ji scenoje laužo standartus, kas leidžiama moteriai ir vyrui. Vis dėlto nedaugelis ...
-
Jau greitai „Luktelk“ nuskambės Malmėje – į „Euroviziją“ išlydėtas Silvester Belt4
Balandžio 25-ąją Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyko į Švediją, Malmę, kurioje ruošis pasirodymui ant didžiosios „Eurovizijos“ scenos. Išlydėti dainininko Vilniaus oro uoste susirinko minia gerbėjų. ...
-
GJan surengs dar vieną koncertą „Žalgirio“ arenoje: dabar jaučiuosi užtikrinta
Socialiniuose tinkluose dainų autorė ir atlikėja paskelbė ambicingo, jau antrojo savo muzikinėje karjeroje, koncerto Kauno „Žalgirio“ arenoje datą ir kviečia ten susitikti 2025 m. sausio 18 dieną. ...
-
Princesės Beatričės buvęs vaikinas P. Liuzzo rastas negyvas: tai tapo tarsi užburtas ratas
Buvęs princesės Beatričės Ferguson vaikinas Paolo Liuzzo mirė, kaip įtariama, nuo narkotikų perdozavimo, viename Majamio viešbutyje, rašoma „The Independent“. ...
-
K. Zvonkuvienė ir keturi jos vyrai: vienas – sportui, kitas – gyvenimui, trečias – muzikai
Improvizacija – scenoje gimstantis nerežisuotas, antrąkart nepakartojamas spektaklis. Smagi meno forma nesvetima ir dainininkams bei pramogų verslo atstovams – improvizacijos ir ant scenos, ir prieš kameras nemažai. Į naujos pramoginės...
-
M. Daikerytė išsiskyrė su širdies draugu: mums nepavyko7
Po dvejų kartu praleistų metų skirtingais keliais pasuko verslininkė, vizažistė Milita Daikerytė ir jos širdies draugas Justas. Apie skyrybas mergina užsiminė socialiniame tinkle „Instagram“, o vėliau žinią patvirtino ir žiniask...
-
Garsios moterys prabilo apie plastines operacijas: negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas21
Gražius žmones matome kasdien – jie mojuoja mums iš TV ekranų, siūlo kremus socialiniuose tinkluose ir pasitinka kiekviename žurnalo viršelyje. Tačiau natūralia savo išvaizda patenkinti yra ne visi, o ir fotošopo tam, k...
-
B. Jakučionytė: atrodo, kad visa sistema sukurta taip, kad paaugliams būtų tik blogiau1
„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą dabar patiria paaugliai ir kaip jie dabar gyvena,“ – sakė visuomenės veikėja, renginių organizatorė ir socialinio tinklo „TikTok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė. &bdquo...
-
Silvester Belt sėkmė užsienyje: gastrolės po Europą, bičiulystė su O. Alexander ir padėkos3
Laikas iki 2024-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurso sparčiai tirpsta. Jau šį ketvirtadienį Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyks į Švediją, kur jo lauks paskutinės repeticijos prieš didįjį šou. Vos prie&...