V. Montvydienė – apie motinystę, tobulas atostogas ir vasaros atradimus

  • Teksto dydis:

Harmoninga, stebuklinga ir visavertė. Jei Rytų kovos menų sportininkei, šokėjai-choreografei, kaskadininkei ir dviejų vaikų – 4,5 m. Adelės ir 1 m. Kajaus –  mamai Veronikai Montvydienei reikėtų apibūdinti šią vasarą, ji pasirinktų būtent šiuos tris žodžius.

Šią vasarą du mėnesius Lietuvos pajūryje praleidusi žinomos moters šeima sugeba suderinti daugybę veiklų: rūpinimąsi mažamečiais vaikais, koncertus, lankymąsi viešuose renginiuose, sportą, keliones ir dar begalę kitų dalykų. „Nieko nesistengiame daryti per prievartą. Toks gyvenimo būdas – įaugęs į mūsų kraują“, – teigia V. Montvydienė.

– Veronika, vasara jau artėja į pabaigą. Kokia ji buvo jūsų šeimai: kupina atradimų, o gal kaip niekada užimta, nes laiko sau lieka mažiau, o jūsų dėmesio ir meilės reikia ne vienai, o dviem atžaloms?

– Prisipažinsiu, buvau nusiteikusi ir pasiruošusi, kad gimus Kajui, vaikų auginimas gali tapti sudėtingesnis, tačiau viskas vyksta geriau nei buvo galima įsivaizduoti. Dažnai manoma, kad auginti du vaikus – sudėtinga užduotis, bet man taip neatrodo (šypsosi.). Priešingai: gimus Kajui, jiedu su Adele gali drauge žaisti, bendrauti, atrasti naujus dalykus. Drauge jie – lyg mažytė, tačiau stipri komanda. Kiekvieną dieną mėgaujuosi motinyste. Vieną vertus, man neapsakomai gera matyti, kaip auga vaikai, kita vertus –  kartais norisi sustabdyti laiką ir tuo procesu mėgautis kiek įmanoma ilgiau. Jei šią vasarą reikėtų apibūdinti vienu žodžiu, tai būtų žodis „harmonija“. Tai ir yra didžiausias šios vasaros atradimas.

Nieko nesistengiame daryti per prievartą. Toks gyvenimo būdas – įaugęs į mūsų kraują.

– Vasarą dauguma lietuvių nusprendžia atostogauti šiltuosiuose kraštuose, o jūsų šeima vasaros ramybę ir naujus džiaugsmus ne vienerius metus atranda Lietuvos pajūryje. Kuo ši vieta jus paperka ir kodėl ji – ypatinga jums?

– Kunigiškėse (Palangoje) praleidžiame du šauniausius vasaros mėnesius. Nereikėtų skubėti nurašyti poilsio prie Baltijos jūros. Pavyzdžiui, Ispanijoje, Turkijoje ar Maroke klimatas – tolygus, o Lietuvos pajūris – puiki vieta grūdintis, stiprinti organizmą. Čia galima džiaugtis kontrastingu oru: vieną dieną lepinamės maloniais saulės spinduliais ir lengvu brizu, o kitą – gaiviu lietumi ir atgaivinančia jūra. Lietuvos pajūris – ypatingas: jis ne tik magiškai užburia savo harmonija ir kontrastais, bet prisideda ir prie sveikatingumo. Dėl šių priežasčių praleisti du mėnesius pajūryje drauge su vaikais yra tobulas variantas.

– Vieniems poilsis pajūryje asocijuojasi su gulėjimu pliaže, ledų valgymu ir nieko neveikimu, o kitiems – su kuo aktyvesniu laisvalaikio praleidimu, naujų pramogų išbandymų. Kaip atrodo jūsų laisvalaikis pajūryje?

– Nors mūsų šeima mėgsta aktyviai leisti laisvalaikį, tai darome ne vaikų sąskaita. Kita vertus, net ir aktyvias pramogas įmanoma suderinti su vaikų auginimu. Kartu su Adele ir Kajumi jau visai netrukus, rugsėjo pradžioje, dalyvausime „Danske Bank Vilniaus maratono“ „Rimi“ šeimos bėgime, kur kartu su mažaisiais tikimės smagiai praleisti laiką. Tad pastaruoju metu aktyvus laisvalaikis užima dar didesnę dalį mūsų gyvenime.

Viešint pajūryje ne tik mėgaujamės puikiai orais, bet ir stengiamės kuo aktyviau leisti laiką: kartu su vaikais daug vaikštome arba važinėjamės dviračiais keliu Palanga–Karklė. Šis maršrutas pavergė mūsų širdis, o aplink esantys vaizdai tiesiog gniaužia kvapą. Atostogų metu vaikai gali šėlti prie jūros, maudytis, bėgioti, pramogauti šokinėdami ant pripučiamų vandens piramidžių, o pastaruoju metu Adelė dar ir mokosi važiuoti dviračiu. Be to, mūsų atžaloms patinka stebėti vandenlenčių sportu užsiimančius tėvelius, tai juos įkvepia.

– Išvykus atostogų, net sveiką gyvenseną propaguojantys dažnai paleidžia vadeles: nesportuoja, leidžia sau valgyti viską, ko tik geidžia širdis. Atskleiskite paslaptį, kaip jums pavyksta jų nepaleisti ir rodyti teigiamą pavyzdį vaikams, o gal kaip tik atostogos yra tas metas, kai galima atsipalaiduoti?

– Svarbiausia – balansas. Mes esame tokie pat žmonės, kaip visi. Viską sau leidžiame, tačiau vadovaujamės sveiku protu.

–  Ką patartumėte kitiems tėveliams, norintiems paskatinti savo vaikus būti aktyviais?

– Pokytis turėtų prasidėti nuo taisyklingo tėvelių rodomo pavyzdžio. Ne veltui yra sakoma, kad vaikai yra tėvų ir jų elgesio atspindys. Naivu tikėtis, kad vaikas bus aktyvus, jeigu jo tėvai kiekvieną vakarą sėdi svetainėje priešais televizijos ekraną ir valgo traškučius. Teisingas tėvų pavyzdys formuoja vaikų pasaulėžiūrą, tad nuo to ir reikėtų pradėti.

– Galbūt artėjant šeimos bėgimui nusprendėte pakoreguoti savo mitybą, atsisakant kokių maisto produktų arba priešingai: stengiantis suvartoti kuo daugiau?

– Vasarą stengiamės išnaudoti visokeriopai, šiltasis sezonas suteikia galimybę vartoti kuo daugiau kokybiškų lietuviškų daržovių. Netoli pajūrio gyvena mūsų giminaičiai, savo darže auginantys ekologiškas daržoves, tad išvažiuodami iš jų namų grįžtame su pilnomis bulvių, morkų, pomidorų, agurkų dėžėmis.

– Nors turite du vaikus, galite džiaugtis puikia figūra. Atskleiskite, kokia yra jūsų paslaptis, kaip pavyksta išlaikyti nepriekaištingas kūno linijas?

– Vadovaujuosi paprasta taisykle: gyvenu ne tam, kad valgyčiau, valgau tam, kad  gyvenčiau. Jokių stebuklų čia nėra. Mano receptas yra paprastas – sportu užsiimu nuo vaikystės, tačiau didelį dėmesį skiriu ir savo mitybai. Be abejo, labai svarbu mylėti save – svarbiausia nekankinti savęs dietomis. Aš to nedariau niekada gyvenime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių