V. Savukynas išleido eseistikos knygą „Įžvalgos“

  • Teksto dydis:

Kur yra Sicilianos kunigaikštystė? Ar angliškai kalbantis juodaodis musulmonas gali būti lietuviu? Kaip komunizmas ir internetas yra susiję? Tai tik keli klausimai, į kuriuos savo atsakymus pateikia Virginijus Savukynas ką tik pasirodžiusioje eseistikos knygoje „Įžvalgos“.

Knygoje surinkti geriausi žurnalisto tekstai, rašyti nuo 1998-ųjų iki šių dienų. Visgi kai kuriuos tekstus, kaip prisipažįsta autorius, teko smarkiai redaguoti. „Pradėjus dėlioti tekstus, pamačiau, kad kai kurios temos, kurios man svarbios, kartojasi, tad teko sukurti naujus apibendrintus tekstus“, – teigia knygos autorius Virginijus Savukynas, LRT televizijos laidos „Istorijos detektyvai“ ir LRT radijo laidos „LRT aktualijų studija“ vedėjas.

Knygoje aptariamos labai įvairios temos – apie vis dar gyvą sovietizmą mūsų visuomenėje, daug dėmesio skiriama istorinės atminties problemoms. Ir, be abejo, nagrinėjami lietuvių tapatybės klausimai, svarstomi galimi Lietuvos įvaizdžiai. Yra ir politinių esė, tiesa, jie netradiciniai: svarstoma apie pramoginius, buitinius politikus, aiškinama, kaip politinėje kovoje naudojami mergišiaus ir gėjaus įvaizdžiai. Aptariamas subtilus valdžios ir piliečių santykis, kuris autoriaus pavadintas labai nesubtiliai: „Aš valdovas – tu balvonas“.

„Rašant tekstus man svarbu ne tiek vertinti, ne „formuoti nuomonę“, bet „įkąsti“ tikrovei, t.y. analizuoti, pabandyti už pabirų faktų, reiškinių įžvelgti gilesnes struktūras, logikas, kurios valdo įvykius, reiškinius, procesus. Šioje knygoje temų spektras labai platus – nuo Lietuvos ir globalios politikos iki lietuvių tapatybės aspektų. Šiandienos viešam intelektualui, jei jis tik siekia originalesnių minčių, svarbių pasiūlymų visuomenei, reikia ne vien specializuotis, bet ir domėtis kitų disciplinų pasiekimais, įvairiomis sritimis. Būtent tai gali atverti naujas įžvalgas. Jomis ir dalinuosi šioje knygoje”, – sako V. Savukynas.

Virginijus Savukynas – publicistas, kultūros antropologas, žinomas televizijos ir radijo laidų kūrėjas bei vedėjas, dokumentinių filmų autorius, buvęs internetinių portalų vyriausiasis redaktorius, Lietuvos kultūros tyrimų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas.

Tai jau trečioji V. Savukyno knyga. 2004 m. pasirodė jo tiriamoji studija „Maištininko“ mitologijos: Rolando Pakso įvaizdžiai“, 2012 m. – populiarumo susilaukusi akademinė studija „Istorija ir mitologijos: tapatybės raiškos XVII – XIX amžiaus Lietuvoje“. Šiuo metu jis kuria LRT televizijos laidą „Istorijos detektyvai“ bei veda LRT radijo laidą „LRT aktualijų studija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių