Žvilgsnis į „Eurovizijos“ dainų konkurso istoriją: faktai ir rekordai

Nenumaldomai artėjant 2014 metų Eurovizijos dainų konkursui, kuris įvyks Danijos sostinėje Kopenhagoje.

Per beveik 60 konkurso gyvavo metų buvo sukurta ir gyvai atliktai daugiau nei 1000 dainų, o šios dainos autoriumi tapo 2006 metais Airijai atstovavęs Brianas Kennedy.

Kiekvienais metais populiariausias Europoje dainų konkursas sulaukia daugiau nei 125 milijonų žiūrovų visame pasaulyje.

Nuo 1956 metų organizuojamas konkursas pirmąsyk spalvotai TV ekranuose pradėtas transliuoti 1968 metais. Tuomet renginys vyko Royal Albert Hall arenoje, o jį laimėjo ispanų dainininkė Massiela.
Įdomu ir tai, jog Eurovizijoje dažniau triumfuoja solo atlikėjos nei atlikėjai. Tik 7 vyrams yra pavykę laimėti konkursą atliekant solo pasirodymą.

Žiūrovų balsai, atlikėjų amžius

Trumpai apžvelkime žiūrovų balsų rezultatus, kurių daugiausiai per visą konkurso istoriją sulaukė norvegas Aleksandras Rybakas. Norvego daina „fairytale“ Maskvoje vykusioje 2009 metų Eurovizijoje surinko 387 balus.

Kiek anksčiau, daugiausiai konkurso žiūrovų simpatijų buvo sulaukę suomių rokeriai Lordi, kurie 2006 metų Eurovizijoje surinko 292 balus.

Vienas įdomiausių faktų iš Eurovizijos istorijos – 1969 metų Eurovizija, kurioje pergalę šventė net 4 šalių atstovai. Surinkę vienodą balų skaičių nugalėtojų vardą pasidalino ispanai, britai, olandai ir prancūzai. Tai pirmas ir kolkas vienintelis atvejis, kai nugalėtoju yra paskelbiami kelių šalių atstovai.

Įsimintina ir 1986 metų Eurovizija, kuomet Norvegijos mieste Bergene pergalę šventė Sandra Kim, kuriai tuo metu buvo vos 13 metų.

Daugiausiai kartų savo vardą į Eurovizijos nugalėtojų sąrašą įrašęs airių dainininkas ir kompozitorius Johnny Loganas, kuris šiame konkurse triumfavo 1980 ir 1987 metais, o 1992 jis parašė pergalinga tapusią dainą savo tėvynainei Lindai Martin.

Airių sėkmė, antras numeris ir norvegų apmaudas

Žvelgiant į sėkmingiausiai Eurovizijoje pasirodančių šalių viršūnę, išvystumėme airius, kurie šiame konkurse triumfavo net 7 kartus.

Airijai atstovaujantys dainininkai pergale džiaugėsi 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 ir 1996 metais. Po penkis kartus Eurovizijoje triumfavo Jungtinių Karalysčių, Švedijos, Liuksemburgo ir Prancūzijos atstovai.

Įdomu tai, jog populiariausio dainų konkurso dar niekada nepavyko laimėti tam dalyviui, kuris savo finalinį pasirodymą atlieka antru numeriu. Tarp dalyvių juokais galima išgirsti ir kalbų, jog šis skaičius konkurse yra užkeiktas.

Kalbant apie užkeikimus – norvegai, tikriausiai, yra labiausiai „užkerėta“ šalis Eurovizijoje. Net 10 kartų per konkurso istoriją Norvegijos atstovas užėmė paskutiniąją vietą tarp visų kitų dalyvių. Tiesa, tai šiek tiek kompensuoja trys laimėti dainų konkursai.

2001 metais Eurovizijos dainų konkursas vyko Kopenhagoje, Parken stadione, į kurį susirinko net 38 tūkstančiai žmogų ir tai yra didžiausias žiūrovų skaičius per visą konkurso istoriją.
Pabaigai pateikiame dar keletą įdomių faktų iš Eurovizijos istorijos:

• 2001 metais gyvai Eurovizijos konkursą stebėjo net 38 tūkstančiai žmonių;
• 2008 ir 2011 metais konkurse dalyvavo net 43 šalių atstovai;
• 1994 metais Eurovizijoje debiutavę lenkai užėmė antrąją vietą ir tai yra geriausias debiutantų pasirodymas;
• Anglų kalba atliktos dainos konkurse triumfavo net 24 kartus;
• Grupė ABBA laikoma sėkmingiausia konkurse pasirodžiuse grupe, kuri po pasirodymo tapo itin populiaria visame pasaulyje;
• 1980 metais Eurovizijoje dalyvavo Maroko šalies atstovai, tačiau jų pasirodymas nebuvo sėkmingas;
• Izraelis yra vienintelė valstybė, kuri konkursą organizavo dukart iš eilės;
• Konkurse yra taisyklė ribojanti atlikėjų pasirodymų skaičių iki 6.


Šiame straipsnyje: Eurovizijamuzikaistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių