Airijos mokyklose – lietuvių kalbos pamokos

Keliose Airijos mokyklose nuo šių mokslo metų bus dėstoma lietuvių kalba, pirmadienį pranešė Airijos švietimo ir įgūdžių ministerija.

Lietuvių kalbos bus mokomi papildomus kursus pasirinkę, pradinę mokyklą baigę, ne jaunesni nei 12 metų vaikai.

Šios pamokos pirmiausia atsiras Dubline ir Monachane – čia gyvena daugiausiai imigrantų iš Lietuvos.

Lietuvių kalbos įtraukimas į Airijos mokyklas yra Užsienio kalbų mokymo strategijos dalis. Šioje strategijoje pabrėžiama būtinybė remti imigrantų bendruomenių siekį išsaugoti gimtąją kalbą, rašo Airijos laikraštis „The Irish Times“.

„Aš noriu, kad man einant ministro pareigas užsienio kalbų mokymas ir mokymasis būtų prioritetas. Mes turime ne tik padidinti mokomų kalbų skaičių, bet ir turime gilinti šių kalbų sklandumo ir kompetencijos lygį tarp mūsų moksleivių“, – pranešime cituojamas Airijos švietimo ministras Richardas Brutonas (Ričardas Brutonas).

„Brexit“ kontekste ir pasaulyje augant ne anglakalbių šalių svarbai, noriu imtis veiksmų ir užtikrinti, kad Airija būtų tinkamai pasirengusi ateities iššūkiams“, – pridūrė jis.

Anot ministerijos, nuo 2020 metų rugsėjo įsigalios lietuvių kalbos mokymo programa, kurią galės naudoti visos norinčios Airijos mokyklos.

2017 metais Airijoje patvirtintoje Užsienio kalbų mokymo strategijoje lietuvių kalba vadinama „paveldėtąja“ (angl. heritage language). Toks statusas dar suteiktas lenkų ir portugalų kalboms.

Oficiali statistika rodo, kad Airijoje gyvena apie 40 tūkst. lietuvių, tačiau Lietuvos pareigūnai mano, kad realus skaičius yra dukart didesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintaras Raulinaitis

Gintaras Raulinaitis portretas
PAGARBA AIRIŲ TAUTAI. LIETUVIŲ IR RUSŲ KALBOS TURI BŪTI PRIPAŽINTOS - KAIP SKLANDUMO IR TOBULUMO KALBŲ PAVYZDŽIU VISOMS PASAULIO TAUTOMS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių