Emigracijoje lietuvė atrado ne tik vyrą, bet ir pašaukimą

Užsienyje įsikūrę lietuviai neslepia – svetimame krašte rasti antrąją pusę itin sunku. Kuo didesnė šalis, kuo didesnis miestas – tuo sunkiau atrasti sau skirtą žmogų. Visi lekia, skuba, nuolat atsiranda neatidėliotinų darbų, todėl tūkstančiai emigrantų kenčia vienatvę, neturi su kuo pasikalbėti ar atsiremti į kieno petį. Tačiau ši istorija, papasakota LRT TELEVIZIJOS laidai „Emigrantai“, kitokia. Vilana ir Giedrius Bagdonai – du lietuviai, vienas kitą atradę būtent emigracijoje. Ji – išsiskyrusi, dvi dukras turinti moteris, o jis – save jau pradėjęs vadinti senberniu.

Jam labai reikėjo meilės, o ji prisipažįsta nieko neieškojusi ir į visas pažintis žiūrėdavusi gana atsargiai. Bet viskas taip susiklostė, kad šiandien šie du žmonės turi bendrus namus ir save vadina tvirta pora.

Tad kaip atrasti sau skirtą žmogų ir dar tautietį, kai esi toli nuo Lietuvos? Vilana ir Giedrius sako, kad šia tema galėtų parašyti storą knygą.

„Mano atveju laikas turbūt buvo pagrindinis dalykas, nes aš dirbau. Aš nuolat būdavau kely. Savaitgaliais dieną ar pusantros turėdavau laisvą ir viskas. Reikėjo surasti moterį, kuri turėtų kantrybės ir palauktų“, – sakė lietuvis, dirbęs tolimųjų reisų vairuotoju. Vilana tuo metu dirbo indų plovėja.

Tolimųjų reisų vairuotojo ir indų plovėjos meilė – taip savo romaną kartais pavadina Škotijos sostinėje Edinburge gyvenantys Vilana ir Giedrius. Šį interviu LRT TELEVIZIJOS laidai „Emigrantai“ jie davė tam, kad įkvėptų kitus vienišus žmones ieškoti sau skirto žmogaus.

„Nebuvau tas, kuris lekioja paskui visus iš eilės sijonus. Man reikėjo tos vienintelės, norėjau kurti šeimą“, – neslepia Giedrius, pas Vilaną pirmą kartą pasibeldęs vidurnaktį.

Tolimųjų reisų vairuotojo ir indų plovėjos meilė – taip savo romaną kartais pavadina Škotijos sostinėje Edinburge gyvenantys Vilana ir Giedrius.

Tokia jau realybė, kad emigrantai tiek daug dirba, kad artimų santykių gali ieškoti tik naktimis.

Ši istorija prasidėjo Airijoje, ten, kur abu tuo metu gyveno ir dirbo. Vilana buvo tik atvykusi ir save vadino laikinąja emigrante, nes ji visai nenorėjo prisirišti prie svetimų žemių, o Giedrius jau turėjo didelę gyvenimo svetur patirtį.

Nors Vilana jau buvo nusvilusi, skaudžiai subyrėjus jos pirmajai santuokai, o Giedrius ne kartą apdegė su lengvabūdėmis nuotykių ieškotojomis – pirmasis jų susitikimas buvo ypatingas.

Giedriaus atkaklumas buvo raktas į labai atsargios ir išrankios moters širdį. Jai patiko, kad šis vyras sako tai, ką galvoja, ir nebijo rizikuoti. Lietuvis atskleidė daug dėmesio skyręs mylimosios lepinimui.

Visiems vyrams Giedrius pataria vos pajutus, kad su moterimi turite kažką bendro, nieko nelaukti ir griebti jautį už ragų. „Visi žmonės turi skirtumų, yra temų, dėl kurių galima pasipykti, tačiau jeigu su tuo žmogumi gera būti – viskas, vadinasi, jis skirtas tau. Imk jį ir nepaleisk“, – moko nemažai gyvenimiškos patirties sukaupęs emigrantas.

Kai jiedu susipažino, Giedriui visai nerūpėjo, kad Vilana jau turi dvi dukras iš pirmos santuokos ir kad viena jų dar visai kūdikis. Tačiau tokios atsakomybės jis neišsigando. Vyras teigė pamilęs Vilanos kūdikį vos paėmęs ant rankų ir jaučiasi visų Vilanos vaikų tėvu.

Dabar jų šeima dar gausesnė. Vilana su Giedriumi susilaukė bendro sūnaus. Gimus mažyliui Bagdonų gyvenime prasidėjo didieji pokyčiai. Jie nusprendė, kad nebenori gyventi Airijoje, bet dar ir nenori grįžti į Lietuvą. Moteris teigia tuomet užsidariusi namuose su trimis vaikais, ją apėmusios niūrios nuotaikos.

„Aš turbūt labai depresuoti pradėjau, nes aš – ne namų šeimininkė. O man tas vaidmuo teko labai stiprus. Giedrius ir toliau vis važinėjo į tolimuosius reisus. Kuo Airija man nepatiko – ištisai lietus. Nuolatinis lietus depresiją pradeda kelti. Kaip aš juokaudavau: ateina vasara, vasarinių suknelių parduotuvėse prikabinta, o kada jas apsirengti, kam jas pirkti? Kam jas pardavinėja?“ – juokavo moteris.

Tapusi namų šeimininke Vilana skaudžiai išgyveno, jautėsi niekuo nenaudinga visuomenei, ir ši mintis ją graužė iš vidaus.

„Man būtinai reikėjo pokyčių, tačiau nebenorėjau grįžti plauti indų, mano svajonėse buvo nuosavas verslas, skirtas moterims“, – sako ji.

Šeima su trimis vaikais sumanė išvykti į Angliją, tikėdamasi greitai pradėti natūralios kosmetikos gamybos verslą. Vidinis balsas Vilanai sakė, kad iš Airijos reikia persikelti į Angliją, nes ten daugiau perspektyvų, daugiau įdomesnių žmonių.

Šeima įsikūrė šalia Oksfordo esančiame Vitnio miestelyje. Vilana atidarė savo kosmetikos verslą, jos vyras taip pat lengvai gavo naują darbą.

„Norėjosi ramybės, visiškai svetimos aplinkos, kur galėtume savo istoriją pradėti nuo nulio“, – sako Vilana, svajojusi apie nuosavą verslą.

Iššūkius mėgstanti emigrantė nusprendė, kad nori pradėti gaminti gydomąją kosmetiką. Jokių žinių apie kosmetikos gamybą neturėjusi Vilana įsitikinusi, kad visko šiame pasaulyje galima išmokti nuo nulio. Svarbu tik noras ir didžiulės pastangos.

Moteris atskleidė susidomėjusi natūralia kosmetika, kai ją išbandė po jaunėlio sūnaus gimimo. Ji nusprendė, kad gaminti natūralią kosmetiką gali ir pati. Žinių ji sėmėsi iš interneto, vėliau lankė kursus.

„Kai gyveni Anglijoje, kur absoliučiai niekam nerūpi, kur nėra į ką atsiremti – atsiranda noras kovoti už vietą po saule. Imi peržengti savo galimybių ribas“, – sako Vilana, norėjusi įrodyti, kad paprasta namų šeimininkė šį tą sugeba. Tiesa, ne kartą jai teko ir nusvilti. Tuo savo kailiu įsitikino ir Giedrius.

Namų sąlygomis, paprastoje virtuvėlėje, maišydama chemines medžiagas Vilana sako ėmusi kurti stebuklus, kurie iškart sužavėjo jos drauges ir giminaites.

Anglijoje, kur jie ilgą laiką gyveno, kosmetikos rinka perpildyta. Produktus siūlo ne tik didžiosios pasaulio kompanijos, bet ir daugybė smulkių gamintojų. Tačiau Vilana – paprasta, niekam nežinoma lietuvė – sugebėjo prasimušti pro didžiulę konkurenciją.

„Iš emigracijos pasiėmiau viską, ko man reikėjo“, – dabar prisipažįsta Vilana, užsienyje atradusi ne tik gyvenimo vyrą, bet ir pašaukimą gaminti kosmetiką. „Esu dėkinga Anglijai, tačiau prie šios šalies neprisirišau“, – atvirauja ji.

Kai išvyksti iš gimtosios šalies, prie namų ir miestų imi nebe taip stipriai prisirišti. Vieną dieną gali pagyventi ten, o kitą jau visai kitoje vietoje. Taip nutiko ir Bagdonams. Pradėję nuo Airijos jie vis ieškojo kur geriau.

„Netgi turėjom pasiūlymą išvykti į Australiją“, – prisipažįsta perkraustymo kompanijoje dabar dirbantis Giedrius.

Priimti pasiūlymą ar ne, vėlgi sprendė savo ypatinga nuojauta pasikliaunanti Vilana. Ir šį kartą toji nuojauta jai sakė Australijos atsisakyti.

Bagdonai nusprendė, kad jiems, europiečiams, bus lengviau čia, Senajame žemyne. Ir taip jie atsidūrė Škotijoje. „Jau pusmetį mūsų namai yra Škotijos sostinė“, – sako Giedrius, dėl savo darbo persikėlęs į šį miestą.

Angliją į Škotiją Bagdonai iškeitė dėl finansinės šeimos gerovės. Čia jiems labiau apsimoka, čia viskas pigiau, skaičiuoja Giedrius, daug metų svajojęs apie nuosavus namus sau ir savo šeimai.

Lapkričio mėnesį atsikėlę į Edinburgą Vilana ir Giedrius su trimis vaikais jau tuoj kelsis į nuosavą namą. „Atvykę čia pajutome, kad šis kraštas mums yra savas. Čia galime užsibūti“, – aiškina jie.

Nuolat blaškytis po įvairias šalis, nuolat keisti aplinką ir žmones aplink save Bagdonams neatrodo tragedija. Svarbiausia jiems, kad turi vienas kitą.

Svarbiausia Bagdonų namų taisyklė – kad ir kur jie gyventų, tarpusavyje visi kalbasi tik lietuviškai. „Mes didžiuojamės savo šaknimis, mes mylim Lietuvą, tik gyvename toli nuo jos“, – sako Giedrius.

Kosmetiką gaminti ir po visą Didžiąją Britaniją ją platinanti Vilana tiki, kad jos verslas dar labiau suklestės ir kad ilgainiui Giedriui nebereikės dirbti perkraustymo kompanijoje. Šeima pasakoja, kad liks emigrantai, kol užaugins vaikus. Giedrius teigia, kad norėtų išplėsti žmonos verslą ir palikti samdomą darbą. Tačiau ar kada nors grįš gyventi į Lietuvą – nežino ir patys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
ir kas iš šito straipsnio??? Ką jisai skatint turėtų? Emigraciją,vedybas,furisto darbą,ar kai nieko nebenori rimto dirbt,pradėt kosmetika verstis? Kiek jau apie juos buvo straipsnių,laidų? Kas čia per įžymybės,kam tiek rašyt? Niekam neįdomu,nei ten juos pažystam,nei svarbu. Gyvena,kuriasi tai ir viskas... Ir tik jiems teįdomu. Bile sekasi ir tebūna laimingi. Su tokiais skiedaliojimais, prisišauks nesėkmę, nes žodis yra sidabras, o tyla auksas.

Vbs

Vbs portretas
Na ir atradimai

kicius

kicius portretas
gražu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių