Emigracijos spąstai Kipre: keturiese gyvena 6 kv. m dydžio garažuose

  • Teksto dydis:

Iš Lietuvos išvykęs Laurynas nori perspėti visus, kurie mano, kad emigrantų gyvenimas lengvesnis ir geresnis. „Emigrantų viliojimo į užsienį verslas yra pinigų kasykla. Jiems svarbiausia mus pritraukti atvažiuoti, o tada palieka kapanotis pačius“, – LRT televizijos laidoje „Emigrantai“ šį antradienio vakarą sakys 25-erių vaikinas.

Jo nuotykiai užsienyje prasidėjo prieš maždaug metus. Emigranto gyvenimą Laurynas Juozas Liutkus pradėjo nuo Norvegijos. Vaikiną sužavėjo Skandinavijos lietuvių istorijos, kaip per kelis mėnesius žmonės užsidirba metinį atlyginimą.

„Galvojau, kad ir man taip bus, tačiau nepavyko“, – prisipažins renginių vedėju įsidarbinęs vaikinas. Sumažinti atlyginimai, melas ir darbdavių noras apgauti darbuotojus emigrantus – apie kitokią emigracijos pusę prabils Laurynas.

Tampi vis labiau pervargęs, prarandi gyvenimo džiaugsmą... Absoliučiai nesvarbu, kad esi vienoje gražiausių Viduržiemio jūros salų. Garaže to malonumo nelieka.

Vaikinas sakys pajutęs, kad nuo darbų ir supančios aplinkos ritasi žemyn. „Jeigu susigyveni su tokia aplinka, tiesiog gali lengvai degraduoti. Išsigandau to ir nusprendžiau bėgti iš Norvegijos“, – prisipažins jis. Susiviliojęs kompiuterio ekrane pamatytais vaizdais, Laurynas prieš keturis mėnesius persikėlė į triukšmingiausią, barais ir kavinėmis apstatytą Kipro miestą Aya Napa.

Tiesa, tik atvykęs vaikinas liko priblokštas, ko Kipro darbdaviai reikalauja iš žmonių, kuriuos pasamdo būti barmenais. „Jeigu nori, kad tavęs neatleistų – privalai daryti viską. Labai greitai supranti tapęs ne barmenu, o tarnu”, – antradienio vakarą sakys jis. Jauno vaikino kantrybė trūko tada, kai darbdavys sugalvojo, kad gyventi viešbutyje darbuotojams per didelė prabanga.

„Tai pasityčiojimas iš žmonių, peržengtos visos ribos”, – sakys Laurynas, siūlantis pasižvalgyti ten, kur jam ir jo kolegoms pasiūlė gyventi vadovas. Pačiame Aya Napos centre įrengtus kambarius Laurynas iškart praminė landyne. Jis negalėjo patikėti, kad kažkas garažuose, kur pilna išmetamųjų dujų ir tepalų, sugalvojo įrengti butus.

Šeši kvadratiniai metrai – keturiems jauniems žmonėms. Kaip sako Kipro verslininkai, to visiškai turėtų pakakti komfortiškam gyvenimui. „Nuo tokios aplinkos kasdien tampi vis labiau pervargęs, prarandi gyvenimo džiaugsmą... Absoliučiai nesvarbu, kad esi vienoje gražiausių Viduržiemio jūros salų. Garaže to malonumo nelieka“, – LRT televizijos laidoje „Emigrantai“ šį antradienio vakarą pasakos lietuvis. Reportažą rengė Orijus Gasanovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Per kelis menesius metinis uzdarbis? Ar nors kiek sveiko proto turejo tas Laurynas? Nemazai pazistamu dirba Norvegijoje,o ir pradejo ne dabar,kai emigrantais uzkistos visos patrauklios uzdarbiu salys,o pries 20 metu,kai kas prie 6-8 metus. Ir daug teko dirbti,miegoti masinose,tenkintis kapeikomis,kol pasieke ta lygi,apie kuri cia paisto Laurymas - metini atlyginima per kelis men. O jis galvojo atvaziuos ir jau byres jam pinigai be jokio vargo. Ar naivus,ar kvailas palieku spresti skaitytojams,bet taip nebuna,kad be pastangu kazko pasiektum. Reikia daug dirbti ir pradzioje daug ko atsisakyti,taupyti. Na,o kai isitvirtini,tada ir uzdarbis buna visai kitoks ir gyvenimo kokybe. Nemokamo surio nebuna,gal tik pelekautuose.

gyvenu Kipre ir tuo dziaugiuosi

gyvenu Kipre ir tuo dziaugiuosi portretas
o kada bus idomios sekmes istorijos? zurnaliugos atranda viena is 100 kuriam nepasiseke ir traktuoja pagal ji kad visam simtui blogai. Kas tikrai netiesa. Pradekim rodyti pozityva, gal tada ir zmones bus pozityvesni Lietuvoje

Ramune

Ramune portretas
Kiekvienas renkasi savo komforto lygi. Jei nori nemokamai, gyveni garaze, jei po 100-200 euru nori atseiketi, tada kambaryje dvieju triju kambariu bute. As moku 350 ir gyvenu kartu su vyru triju kambariu bute su 4 balkonais ir vaizdu i jura. Kiekvienam savo, kaip sakoma. Ir ne darbdavys kaltas del tavo gyvenimo vietos pasirinkimo, o tu skrudzas makdakas nenori uz nuoma moket.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių