Emigrantai Nyderlanduose patyrė nesėkmių laviną – teko net badauti

  • Teksto dydis:

„Čia rojus, palyginti su tuo, ką mums teko ištverti“, – pasakojimą antradienio vakarą per LRT TELEVIZIJĄ pradės devyniolikmetė Gabrielė, rodydama Nyderlandų kvartalus, kuriuose apgyvendinami per agentūras darbą susiradę emigrantai.

Beveik per metus, praleistus Nyderlanduose, jai teko ir ištisas dienas valgyti tik obuolius, ir bėgti iš darbo. Laidoje „(Ne)emigrantai“ jauna mergina pripažins tuo metu labiau už viską norėjusi grįžti į gimtąjį Kauną.

Viskas prasidėjo nuo to, kad šešeriais metais vyresnis jos vaikinas Rolandas pasiūlė važiuoti į Nyderlandus – užsidirbti vestuvėms. Sakė, kad viskas bus paprasta. Gabrielė metė darbą parduotuvėje, jiedu greitai susikrovė daiktus ir išvažiavo, neturėdami jokio tikslesnio plano: manė, kreipsis į įdarbinimo agentūrą, iškart pradės dirbti ir viskas eis kaip per sviestą. Tokią ateitį Gabrielei buvo nupiešęs Rolandas, kuriam vėliau pačiam teko susiimti už galvos.

Jau kelis kartus uždarbiavęs svetur, tokio darbdavių elgesio su samdiniais laidos „(Ne)emigrantai“ herojės mylimasis dar nebuvo patyręs. Savo merginai jis žadėjo pasakišką gyvenimą, o ji tik verkė ir prašė namo. Kai nusiteikę avantiūrai jie išvyko į Olandiją, turėjo tik pilną baką kuro ir penkis šimtus eurų. Pinigai greitai buvo išleisti, o to, ką užsidirbo Nyderlanduose, net būsto nuomai nepakako. Darbdaviai emigrantus apgavo jau pirmą mėnesį, nesumokėję žadėto užmokesčio.

Pora patyrė nesėkmių laviną: vieną baisų darbą keitė kitas, dar sunkesnis, o darbdaviai iš jaunų lietuvių vis tyčiojosi. „Gyventi reikėjo, kur nėra čiužinių, nėra lovų, kur kambaryje ištiesus rankas aš netilpau. Nebuvo nei vienos lovos, miegojom ant žemės“, – baisias gyvenimo sąlygas prisimena Gabrielė. Moteris prisipažįsta per tą laikotarpį išgyvenusi mažiausiai penkias santykių krizes. Apie nepavydėtinas lietuvių darbo sąlygas  – laidoje „(Ne)emigrantai“ jau šį vakarą 19:30 val. per LRT TELEVIZIJĄ.


Šiame straipsnyje: emigrantaiNyderlandaiLRT laida

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Olandijoje dirbti nera lengva, dirbu ligoninej jau daugiau kaip 20 metu. Uzdarbis geras , bet mokesciai lupa kaip tik gali. Tempas ir atsakomybe kaip kada nepakeliami ! Taip sunkiai Lietuvoje niekada nedirbau. Olandija isvis neidomi salis uzdarbiauti - buto nuoma ir visi mokesciai viska atims! O gal laimes dalykas ?

Paulius

Paulius portretas
Keliauti,pažinti pasaulį,būtina.Dirbdami užsienyje,emigrantai per klystkelius, įgyja patirties.Todėl patirtis yra mūsų kvailysčių surandėję žaizdos.Vokiečiai turi šmaikštų aforizmą keliaujantiems kitur laimės ieškoti:Tu was fuer Vaterland,wandere aus!(Prisidėk kuo nors prie tėvynės klestėjimo,emigruok!)

rem

 rem portretas
Nebliaukit visiems buna sunku tik nereikia bliauti. Man stockholme ir plyta atstojo pagalve bet nereikia verkt .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių