Lietuviai Graikijoje nujautė, kad šalis parodys špygą Europai

Graikijoje gyvenantys lietuviai teigia, kad užsienio žiniasklaida iškreipia realų situacijos vaizdą. Jie iš anksto prognozavo, kad per sekmadienį vyksiantį referendumą graikai nepritars kreditorių reikalavimams ir atsuks nugarą ES.

Graikijoje gyvenantys lietuviai teigia, kad užsienio žiniasklaida iškreipia realų situacijos vaizdą. Jie iš anksto prognozavo, kad per sekmadienį vyksiantį referendumą graikai nepritars kreditorių reikalavimams ir atsuks nugarą ES.

Skelbia netiesą?

Septynerius metus Graikijoje ir iš jų dvejus metus Koso saloje gyvenanti Evelina Šakarnytė pasipiktinusi Lietuvoje esą skleidžiama netiesa. Už graiko ištekėjusi ir kartu su vyru savo restoraną turinti kaunietė sako, kad apie graikus kaip tinginius formuojama nuomonė visiškai neatitinka realybės.

"Gal graikas visą valandą ir geria kavą, bet toks jų gyvenimo būdas. Gal jis ir geria tą kavą tam, kad po valandos vėl atsistotų ir eitų į kitą darbą. Aš pati dirbu kiekvieną dieną po 17 valandų per dieną. Čia tu neturi finansinės galimybės sustoti ir nedirbti", – teigė E.Šakarnytė, kuriai pastarieji penkeri metai Graikijoje buvo be galo sunkūs.

"Vidutinė pensija yra 400 eurų, vidutinis atlyginimas – 500 eurų. Mokesčiai yra labai dideli. Moki ne tik už elektrą, bet ir už namą, automobilį. Jei norėsi galingesnės mašinos, tai mokėsi kokius 1 000 eurų per metus vien už tai, kad ją turi. Apie prabangą nekalbame, kalbame tik apie tai, kaip išgyventi. Salose dar gelbėja turizmas, bet ir jis šiais metais nusmuko 60 proc.", – pasakojo moteris. Ji įsitikinusi, kad turizmą smukdo Vakaruose, ypač Vokietijoje, skleidžiama neigiama informacija apie Graikiją.

Ten esą ne tik eskaluojama Graikijos krizė, bet ir raginama vengti poilsio salose. Kadangi Kosas yra arti Turkijos krantų, iš ten nuolat atplaukia karo pabėgėlių iš Sirijos ir Libijos, tad gąsdinama, kad maudysiesi tame pačiame paplūdimyje, kur libių šeima skalbiasi baltinius.

Anot E.Šakarnytės, tokio vaizdo neįmanoma pamatyti todėl, kad sala labai didelė ir paplūdimių yra begalė.

Piktinasi spaudimu

Piktindamiesi Europos šalių ir Vokietijos esą daromu spaudimu, graikai nenori nieko girdėti apie mijardines skolas. Šios nuotaikos juntamos ir tarp čia gyvenančių lietuvių.

"Kadangi didžiųjų šalių, o ypač Vokietijos pinigai yra investuoti Graikijoje – jų viešbučiai stovi salose, jų intencija yra sumažinti pašalpas ir pensijas iki 250 eurų. Jie nori, kad Graikija visiškai bankrutuotų, žmonės išmirtų, nes negalės išgyventi, ir pusvelčiui nusipirktų tai, ką dar galima išpirkti. Vyriausybė buvo pateikusi planą, kad mokesčiai būtų surenkami ne iš tų, kurie ir taip nebegali išgyventi, o iš visų įmonių, kurios pinigus laiko lengvatinio apmokestinimo zonose. Jeigu žiūrėsime į tą pirmąją didžiąją paskolą, kuri buvo suteikta Graikijai, tai tik 9 proc. iš jų buvo investuoti į šalies rinką, visi kiti kaip ėjo per fondus, taip ir išėjo. Senoji vyriausybė pasiėmė dar vieną paskolą, kad padengtų aną paskolą, taip ir išėjo pasaka be galo", – pasakojo E.Šakarnytė.

Nusprendus rengti referendumą dėl ES siūlomo 7,2 mlrd. eurų vertės paramos paketo, televizijos kanalų transliacijose pasirodė bėganti eilutė, raginanti referendume pasakyti "taip".

Anot E.Šakarnytės, per televiziją buvo transliuojama tik viena Atėnuose vykusi demonstracija, palaikanti ES. Žymiai gausesnė, į kurią susirinko žmonės, norintys palikti euro zoną, buvo rodoma tik per Italijos televiziją.

"Ta sankcija, kai iš bankomato per dieną galima išsiimti tik 60 eurų, manau, irgi norima pasakyti: "Jeigu jūs nebalsuosite "taip", mes padarysime, kad jūs negalėsite išgyventi", – E.Šakarnytė įsitikinusi, kad ir "ne" tarę graikai tikrai galės išgyventi. – Graikija turi tokį turizmą, žemės ūkį – tikrai blogiau nebus".

Sumažėjo turistų

Jau vien tik paskelbus apie referendumą, situacija Graikijoje gerokai pasikeitė. Anot savo verslą turinčios moters, turistų sumažėjo dar labiau.

"Jie bijo čia važiuoti, bijo leisti pinigus. Jie nežino, kas atsitiks su valiuta, jei išstosime iš euro zonos. Gal net reikės vizų. Juolab kai vyriausybė neturi pinigų, ligoninės nėra pačios geriausios būklės. Šeimos su vaikais į tai atsižvelgia", – pasakojo E.Šakarnytė.

Šeimoje lietuvė su vyru sutaria – jie tikrai nepaliks šalies ir Graikiją palaikys. "Manome, kad geriau išeiti iš ES ir dvejus metus kentėti badą, karą ar kas ten bus, ir paskui atsistoti ant kojų, o ne skolintis. Nes tą skolą mokėsime ne tik mes, bet ir mūsų vaikai, jų vaikai", – apskritai moteris gyvenimu Graikijoje džiaugėsi – čia geresnis maistas, žmonės kaimyniški.

Geriau nei Lietuvoje

Porą metų Atėnuose gyvenantis meno kuratorius, menininkas Valentinas Klimašauskas mano, kad Lietuvoje yra didesnė krizė nei čia. "Lietuvoje tik vasarą turime normalaus maisto, o čia pigu ir visko daug, geri orai, gyventojai draugiški. Man atrodo, žmonės Lietuvoje nežino, kad gyvena patirdami krizę. Dėl to daug ir išvažiuoja", – anot jo, Lietuva galėjo lengvai pasiekti tokią situaciją kaip Graikijoje, jei ilgai turėtų korumpuotą valdžią.

"Čia gyvenimas nėra lengvas sąžiningiems mokesčių mokėtojams, nes jie žino, kad ant pečių yra didelė skola ir jaučiasi tos skolos dalimi. Jeigu Vilniuje kokius penkerius metus toliau būtų valdęs Artūras Zuokas su kokiu Viktoru Uspaskichu, tai kažkas panašaus dabar kaip Graikijoje būtų", – sakė V.Klimašauskas.

Anot jo, vietiniai gyventojai labai palaiko dabartinę vyriausybę: "Jeigu Graikija ir priims tai, ko iš jų prašo, vis tiek nesugebės visų skolų atiduoti, nes neužteks pinigų. Visais atvejais jie pralaimės, todėl nusprendė geriau išsaugoti savo savigarbą ir balsuoti "ne".

Įkvėpimo šaltinis

Anot kuratoriaus, sritis, kurioje jis dirba, yra alternatyvus meno pasaulis, dabar patiriantis žydėjimą. "Daug žmonių grįžta, atvažiuoja, nes tai, kas čia vyksta, įdomu tiek Europai, tiek pasauliui. Tai yra kaip ženklas, kas bus su mumis ateityje", – pasak V.Klimašausko, nors yra nežinios, tačiau ore sklando vilties kvapas.

"Neseniai buvau Londone. Ten visi menininkai skundžiasi kainomis ir stengiasi pabėgti. Atėnuose nuolat vieši kūrėjai iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Skandinavijos", – apie Graikiją, kaip traukos vietą, kalbėjo kuratorius.

Pasak jo, dabar geras laikas ir čia atostogauti. "Darau rezidencijų projektą vienoje saloje, tai ten labai ramu. Tik skrydžiai nelabai pigūs", – V.Klimašauskas pabrėžė, kad kainos Graikijoje tikrai nedidelės, maistas skanus, o saulės daug.

Kovos už ateitį

Metus Kretos saloje gyvenanti Agnė Rasiukevičiūtė dirba padavėja viešbutyje. "Man asmeniškai tiek pragyvenimas, tiek mano gaunamos pajamos yra geros. Esu patenkinta. Turbūt tai ir yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl esu čia, o ne Lietuvoje", – sako mergina, tačiau planuoja kada nors grįžti namo arba emigruoti į kitą šalį.

Turistinėje vietoje gyvenanti A.Rasiukevičiūtė daugiausia bendrauja su užsieniečiais, yra dirbusi ir pietinėje Graikijos dalyje netoli Atėnų. Ten iš vietinių nejautė nei pykčio, nei nepasitenkinimo.

"Graikai mano, kad yra stipri tauta ir gali eiti viena. Galima prisiminti jų istoriją, karus su turkais. Kiekvienas graikas žiūri savęs, jeigu jo tai stipriai nepaveiks – gerai. Jie yra savotiški žmonės. Jeigu reikės, eis visi ir kovos kartu už geresnę ateitį", – pastebėjo A.Rasiukevičiūtė.


Šiame straipsnyje: GraikijaskolosES

NAUJAUSI KOMENTARAI

nors

nors portretas
ES parodė pastangų padėti graikijai, tačiau graikai už ES (įskaitant ir Lietuvos) nervų tampymą turės ilgus metus, net dešimtmečius, stengtis neišlaidauti, nors yra įpratę gyventi ne pagal galimybes, išmoks taupyti ir veržtis diržus, o mes, galėsime oriai stebėti jų "oraus atgimimo" raidą.

Jelena

Jelena portretas
Kada sužinai, kad bedarbio graiko pašalpa didesnė už atlyginimą kitos šalies piliečio, iš kurios graikai prisiskolino pinigų, tai netelpa į jokius rėmus. Geriau graikai prisijungtų prie turkijozų.

algis

algis portretas
greiciau juos ismestu is barsciu!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių