Rinkimuose laimę bando ir šešis kartus teisti kandidatai: sukčiavimai, vagystės, narkotikai

  • Teksto dydis:

Kelmės „valstiečių“ skyriaus pirmininkas pasakoja, kad svarstant šį klausimą buvo abejonių. Teko susibėgti ir pasitarti ne kartą. Galiausiai nusprendė, kad jie – ne teisėjai. Tegu sprendžia šio krašto žmonės. Taip Kelmės „valstiečių“ sąraše į Tarybą atsidūrė praeityje šešis kartus teistas kandidatas Raimondas Jankauskas. Jis buvo teisiamas ir Lietuvoje, ir Didžiojoje Britanijoje. Tokių kandidatų, pasirodo, yra ir daugiau, pasakojama LNK reportaže. 

„Kad ir tos pačios jaunystės klaidos – tai savotiška patirtis, ko kiti tarybos nariai nesupranta, nežino. O čia būtų galima įvairiais klausimais pasitarti, pasiderinti“, – komentavo Kelmės „valstiečių“ skyriaus pirmininkas Juozas Rimkus.

Kandidatas savo anketoje nurodo, kad buvo teistas pagal straipsnius dėl sukčiavimo, prekybos vogtomis prekėmis, narkotikų. Dabar teistumai išnykę. Pats kandidatas savo šansus vertina kritiškai.

„Žinote, kai viešojoje erdvėje tokia informacija ateina… Jei aš pamatyčiau tokią informaciją apie kitą kandidatą, natūraliai pagalvočiau, na, ką jis čia veikia. Čia yra normalu“, – savikritiškai kalbėjo pats kandidatas su spalvinga kriminaline biografija R. Jankauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vieni kalbinti kelmiškiai yra prieš tokius kandidatus.

Teistumas, jaunystės klaidos – tai savotiška patirtis, ko kiti tarybos nariai nesupranta, nežino. O čia būtų galima įvairiais klausimais pasitarti, pasiderinti.

 

„Labai blogai. Jei jau eina į tokią vietą žmogus, tai turi būti su švaria biografija – „čystas“, – svarstė kelmiškė.

Kiti – nusiteikę prieš visus.

„Visi ten – bandiūgos“, –  kategoriškas buvo kitas pašnekovas.

Treti sako, kad teistumas – nieko ypatingo.

„Dabar tų teistų nemažai yra visose partijose“, – porino kelmiškis.

Ir šis ponas iš dalies teisus. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šių metų savivaldos rinkimuose – virš 500 teistų kandidatų. Palyginus su 2019-ųjų savivaldos rinkimais, tokių buvo perpus mažiau – 250, nors bendras kandidatų skaičius panašus. Kaip tokį bumą paaiškinti?

„Tikrai nežinau, jeigu žinočiau, atsakyčiau“, – pakraipė pečiais VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Dabar tų teistų nemažai yra visose partijose.

 

Pirmauja Darbo partija. Jos gretose – 80 teistų kandidatų. Antroje vietoje – Regionų partija su 64 teistais, trečioje – socialdemokratai (LSDP) su 62 teistais. Tokių yra pas kitus.

„Jeigu žmogus nurodęs, deklaravęs, kad yra atlikęs bausmę, žinote, visiems visko pasitaiko gyvenime. Žinoma, norėtųsi, kad ne už rimtus ir ne už sunkius nusikaltimus būtų…“, – sakė „darbiečių“ lyderis Andrius Mazuronis.

„Darbiečiai“ šiemet turi reikalų ir dėl Druskininkų, nes sąrašo vedlys įkliuvo su puse kilogramo hašišo. „Darbiečiai“ Edviną Garackevičių iš savo sąrašų pašalino. Norėjo išbraukti ir iš savo kandidatų sąrašo, bet VRK tą daryti atsisakė, nes buvo pasibaigęs išbraukimų terminas. Pats kandidatas su žurnalistais kalbėti nenori. „Darbiečiai“ šį VRK sprendimą apskundė teismui, bet ir ten pralaimėjo. Taigi E. Garackevičius toliau galės vesti Druskininkų „darbiečių“ sąrašą. Negana to, partija dar turėjo jam susimokėti.

Visi jie ten – bandiūgos.

„Apie 1,5 tūkst. eurų jo advokato išlaidoms padengti, kaip suprantu. Ir dar grasina, kad paduos partiją į teisimą dėl šmeižto“, – komentavo A. Mazuronis.

Su panašia situacija susidūrė ir „valstiečiai“. Jie VRK prašė iš rinkimų išbraukti kandidatą į Šilutės merus Robertą Kuncaitį. „Valstiečiai“ iš savo gretų jį pašalino dėl pasisakymų per debatus apie tai, kam priklauso Krymas.

„Kam priklauso Krymas? De facto – Rusijai“, – tuomet sakė R. Kuncaitis. 

Bet VRK „valstiečių“ prašymo irgi netenkino. R. Kuncaitis rinkimuose lieka, VRK sako, kad privaloma paisyti nustatytų terminų. 

„Jeigu jų nepaisome, tada stringa visos rinkimų procedūros: biuletenių, lankstinukų spausdinimas, kitos informacijos pateikimas bei panašiai“, – teigė J. Petkevičienė.

Palyginti su 2019-ųjų savivaldos rinkimais, šį kartą rinkėjų bus mažiau. Jų sumažėjo 75 tūkstančiais. Rinkimai vyks šį sekmadienį, bet jau šiandien prasidėjo išankstinis balsavimas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

.... ?????

.... ????? portretas
Į savivaldybės tarybas ir merus rinkti tik tuos ,kurie jau patikrinti ,užsirekomendavę gerais miestui atliktais darbais .Šitaip negražiai ir nepelnytai kai kurie rašo apie KAUNO merą. Turbūt nuteisti buvę arba esantys ,kurie palaiko savo draugiukus..... Nepamiršau ,kai buvo išrinktas daug kartų teisto ir dabar nuteisto iki mirties Daktaro sūnus ...

Čia uogeles

Čia uogeles portretas
Populistai kamscius atseit panaikins

šikau ant tokių kandidatų

šikau ant tokių kandidatų portretas
plet į kiemą neįsileisčiau
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių