Abejoja siūlymais iš esmės keisti Europos Parlamento rinkimų tvarką

  • Teksto dydis:

Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas abejoja siūlomos radikalios Europos Parlamento rinkimų reformos sėkme.

Seimo ERK šiuo klausimu formuos savo poziciją – klausimas dar nepradėtas svarstyti, bet G.Kirkilas neslepia skeptiškai vertinantis iš EP atėjusią iniciatyvą, pabrėždamas, jog pakeitimams nėra pritarusi nei viena juos svarsčiusi valstybė.

„Idėja buvo ta, kad mažai žmonių dalyvauja rinkimuose, galbūt tiesioginiai rinkimai, kuriuose visi dalyvauja, paskatintų rinkėjus dalyvauti. Antras klausimas buvo, kad reikia sustiprinti klasikines partijas. Pagal siūlymą, konservatoriai, socialdemokratai, liberalai formuoja sąrašus, visi kiti šitoj vietoj patenka į daug prastesnę situaciją, kadangi jie dažniausiai neturi tokių tinklų po visą Europą ir panašiai. Visokios populistinės partijos šiuo atveju atsisijoja, tam buvo nepritarta (anksčiau), bet vėl šis siūlymas ištrauktas“, – BNS sakė G.Kirkilas.

Seimo komiteto vadovas sakė nemanantis, kad tokia reforma padidintų rinkėjų aktyvumą, taip pat pažymėjo, kad bandymas unifikuoti rinkimų sistemą Europos mastu Lietuvoje kirstųsi su kai kuriomis Konstitucijos nuostatomis.

„Aš manau, kad aktyvumo tikrai nepaskatintų, nes būtų mažiau aiškumo, kitas dalykas, pagal mūsų gyventojų skaičių mes manome, kad būtų išrinkta mažiau europarlamentarų iš Lietuvos, nekalbant apie tai, kad yra daug prieštaravimų su Konstitucija. Pavyzdžiui, daugelyje ES šalių galima balsuoti nuo16 metų, Lietuvoje - nuo18, taip kad čia reikėtų ne vieno Konstitucijos keitimo“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Pasiūlymas numato esminius rinkimų į Europos Parlamentą sistemos ir vykdymo tvarkos pokyčius, pvz., bendros rinkimų apygardos sudarymą, kurioje iškeltų kandidatų sąrašų pirmosiose vietose būtų įrašyti kiekvienos vadinamosios politinės šeimos kandidatai į Europos Komisijos pirmininko pareigas.

„Pagal siūlymą, partija sudaro ir tada iškelia bendrą sąrašą, pavyzdžiui, Europos socialistai sudaro sąrašą, kuriame dalyvaujame ir mes. Arba Europos liaudies partija iškelia sąrašą, kur mūsų konservatoriai dalyvauja. (...) Kol kas nei viena šalis nepritarė, nei britai, nei airiai, nei Olandija ir dar kai kurios panašu, kad nepritars“, – apie siūlomus pakeitimus sakė G.Kirkilas.

Europos Parlamentas taip pat siūlo sudaryti visoms valstybėms narėms vienodą rinkėjų sąrašą, nustatyti kandidatų sąrašų sudarymo terminus ir suvienodinti rinkimų kampanijos sąlygas. Pasak Seimo ERK, tokie pakeitimai reikštų rinkimų į Europos Parlamentą centralizavimą, jų organizavimu užsiimant naujai įsteigtai Europos rinkimų institucijai.

Lietuva šiuo metu į Europarlamentą renka 11 atstovų, jie renkami daugiamandatėje apygardoje pagal politinių partijų arba rinkimų komitetų iškeltus sąrašus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fagas

fagas portretas
Manau kad į Europos sąjungos parlamentą ,visos šalys turi mažinti savo šalies atstovus .Algas moka ir pinigus skiria savo atstovams kiekviena šalis, todėl turi mažinti narių skaičių per puse ,nes gauna dideles algas ir privalo daugiau ir kokybiškiau dirbti ,atstovauti savo šalims. Manau būtinai reikia imtis priemonių ir mažinti siunčiamų atstovų skaičių į Europos parlamentą iš Lietuvos , Lietuvos seimą -jų patarėjų skaičių. Sumažėjo Lietuvos tautos skaičius ir nereikalinga tiek dykaduonių ,tautos išlaikytinių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių