Aiškinsis, kaip su urėdijų veikla susiję keturi Seimo nariai

Seimo etikos sargai aiškinsis, kaip su urėdijų ar medienos perdirbimo veikla susiję keturi Kaimo reikalų komiteto nariai - konservatorius Kazys Starkevičius, „darbietis“ Petras Čimbaras, liberalas Juozas Baublys ir „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius.

Šie parlamentarai aršiausiai pasisakė prieš Vyriausybės siūlomą urėdijų pertvarką, jos projektą svarstant komiteto posėdyje.

Etikos ir procedūrų komisija tokį sprendimą priėmė antradienį, apsvarsčiusi Kaimo reikalų komiteto pirmininko „valstiečio“ Andriejaus Stančiko prašymą.

„Komiteto pirmininkas mano, kad komiteto nariai, turėdami interesų, atstovaudami labai stipriai kitos pusės nuomonei - nereformuoti tas urėdijas - galėjo turėti viešų ir privačių interesų ir tą nustatyti privalo mūsų komisija - ar iš teisų jie susiję ar gali kilti interesų konfliktas ir ar turėjo Seimo nariai vengti tų konfliktų“, - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė jos vadovė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Šie keturi parlamentarai ne kartą skundė A.Stančiką komisijai dėl įvairių pažeidimų. Vienus skundus komisija pripažino pagrįstais, kitus - ne.

Pasak jos, komisija aiškinsis, ar dėl šių parlamentarų veiksmų galėjo būti trikdomas komiteto darbas. Tyrimą komisija baigs rudenį. 

V.Kamblevičius ir V.Baublys BNS tikino jokių ryšių su urėdijomis ir medienos perdirbimo įmonėmis neturintys. P.Čimbaras prisipažino turintis vienos medienos perdirbimo įmonės akcijų, šį faktą jis yra deklaravęs. Su K.Starkevičiumi antradienį BNS nepavyko susisiekti, nes jis yra komandiruotėje. 

Praėjusių metų balandį vykusiame Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos, kuriai pirmininkauja socialdemokratas Bronius Bradauskas, visuotiniame narių suvažiavime K.Starkevičius išrinktas į šios draugijos tarybą.

Į ją penkerių metų kadencijai taip pat išrinkti Socialdemokratų partijos frakcijos Seime pirmininkas Andrius Palionis, buvęs ilgametis generalinis miškų urėdas, dabar - Rokiškio miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas, generalinio miškų urėdo pavaduotojas Valdas Vaičiūnas, vienas bendrovės „Biovela Group“ savininkų Virginijus Kantauskas, šou renginių vedėjas, prodiuseris, , buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, Raseinių miškų urėdas Antanas Kilčauskas, Maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas, Ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, Žemės ūkio ministerijos departamento direktorius Rimantas Krasuckis, buvęs Jurbarko miškų urėdas Faustas Bakys, Telšių miškų urėdijos juristas Marius Čiuta, buvęs ilgametis Utenos miškų urėdijos vadovas Stasys Kvedaras.

V.Baublys ironizavo turintis sąsajų su urėdijomis, nes ten dirba jo rinkėjai: „Ten dirba žmonės, kuriems atstovauju Seime, kurie mane rinko, jokia kita veikla nesu susijęs“.

V.Baublys BNS patikino, kad nei jis, nei jo artimieji ar giminaičiai miškų ūkio sistemoje nėra dirbę.

„Kiek dabar pergalvojau, niekas iš pačių artimiausių tikrai ne, o kokie tolimi giminės, nežinau, nes kartais net nebendrauji su visais“, - teigė parlamentaras.

V.Kamblevičius BNS sakė, kad „niekaip nėra susijęs“ nei su urėdijomis, nei su medienos verslu: „Niekaip, absoliučiai niekaip (nesusijęs - BNS)“. Jis taip pat tikino, kad šioje srityje nedirba ir jo artimieji bei giminės - nei artimi, nei tolimesni.

P.Čimbaras tikino, kad jis nebalsavo komitete, kai vyko urėdijų reformos svarstymai.

„Tai ką galėjau supainioti? Šumus kelti yra viena, o sprendimus priimti yra kitka. Šumai buvo keliami dėl vedimo (posėdžio - BNS) tvarkos, medžiagos pateikimo, nesilaiko darbo vidaus taisyklių, o ne dėl urėdijų. Aš ir praėjusioje kadencijoje nebalsavau už miškus. Nebalsavimas yra tas pats nusišalinimas - taip man paaiškinusi yra Etikos komisija“, - BNS teigė P.Čimbaras.

Jis pripažino neturintis jokių ryšių su urėdijomis, bet jam priklauso trečdalis vienos medieną perdirbančios įmonės akcijų. Kitos akcijos priklauso privatiems asmenims - ne artimiesiems ar giminaičiams. P.Čimbaras taip pat tikino, kad jokių ryšių urėdijose neturi ir jo artimieji ar giminaičiai.

Dėl galimų P.Čimbaro viešųjų ir privačių interesų Seime įtarimas buvo kilęs 2015 metų pavasarį, kai parlamentarai svarstė nevienareikšmiškai vertinamas pataisas, kuriomis valstybinę medieną siūlyta leisti pirmiausia įsigyti Lietuvos perdirbėjams bei biokuro gamintojams. Tada pataisas įšaldė Seimo Seniūnų sueiga, sužinojusi, kad dėl jų komitete balsavęs „darbietis“ turi medienos įmonę.

P.Čimbaras tada BNS teigė, kad medieną importuojanti, eksportuojanti ir apdirbanti įmonė, kurioje jis turi 33 proc. akcijų, iš valstybinių miškų medienos neperka - dalį jos atsiveža iš Rusijos ir Baltarusijos, kitą perka iš privačių miškų savininkų.


Šiame straipsnyje: Seimasurėdijų reforma

NAUJAUSI KOMENTARAI

alfredas

alfredas portretas
zasynams pakirpti sparnus neprileisti prie jokiu postu ir ivardyti kaip seimo senoji mafija

Liuka

Liuka portretas
Nežinau,kaip visiems,bet man labai nepatinka tas seimo narys čimbaras(negaliu net rašyti didžiąja raide).Nuomonę susidariau kelis kartus pasiklausius jo kalbos,kažkoks tiuremščikų žargonas,(poniatkės).Labai jau atstumiantis žmogus,niekada už jį nebalsuočiau.O dabar ir paaiškės,kad ir prisidirbęs...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių