Ambasadorė: sąlygos lietuviams Jungtinėje Karalystėje nesikeis iki 2020 m. pabaigos

Sąlygos Jungtinėje Karalystėje šiuo metu gyvenantiems lietuviams nesikeis bent iki 2020 metų pabaigos, jeigu susitarimas dėl „Brexit“ salygų bus patvirtintas, sako ambasadorė ES Jovita Neliupšienė.

„Per pereinamąjį laikotarpį iš principo nesikeičia situacija tiems žmonėms, kurie atvyks iki (Jungtinės Karalystės – BNS) išstojimo“, – žurnalistams ketvirtadienį Briuselyje sakė diplomatė.

„Jiems užtikrintos tos pačios teisės ir pareigos, galimybė, kad bus apskaičiuoti jų mokami mokesčiai, pensijos, pripažintos kvalifikacijos ir taip toliau“, – kalbėjo ji.

Praėjusią savaitę ES ir Londono derybininkai sutarė dėl „Brexit“ sąlygų. Dokumentui jau pritarė Jungtinės Karalystės vyriausybė, o ES šalių lyderiai dėl jo spręs sekmadienį Briuselyje.

Pagal susitarimą, pereinamasis laikotarpis truks iki 2020 metų pabaigos, tačiau jį bus galima pratęsti.

Pasak J. Neliupšienės, sąlygos lietuviams Jungtinėje Karalystėje po pereinamojo laikotarpio paaiškės nuo ateities susitarimų.

„Galbūt jau turėsime sutartį su Jungtine Karalyste kaip su trečiąja šalimi, tai yra laisvos prekybos ar asociacijos sutartį, kuri taip pat turės, be abejo, ir tą vadinamą piliečių mobilumo, piliečių judėjimo elementą“, – teigė ambasadorė.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Jungtinėje Karalystėje gyvena daugiau nei 200 tūkst. lietuvių.

Vis dėlto vienas didžiausių iššūkių kils patvirtinti „Brexit“ susitarimą Jungtinės Karalystės parlamente. To nepasiekus, Britanijai iš ES grėstų išstoti be jokio susitarimo.

„Turime būti pasirengę ir tokiam variantui. Šalys narės iki pat parlamento sprendimo ruošiasi ir šitam scenarijui“, – kalbėjo J. Neliupšienė.

Ji tvirtino, kad derybos dėl „Brexit“ sąlygų yra sudėtingos, nes kasdieniame gyvenime žmonės nesusimąsto, kiek dalykų reguliuoja ES taisyklės.

„Kalbame ne tik apie kažkokias taisykles ar reguliavimus, koks švarus turi būti automobilis, bet kalbam, pavyzdžiui, ir apie taisykles, kaip iš vienos į kitą šalį pervažiuoja žmonės, ir ypač kai pervažiuoja žmonės, kurie vežasi savo augintinius, šuniukus ir kačiukus“, – teigė Lietuvos ambasadorė.

Susitarimą dėl „Brexit“ sąlygų dar turės patvirtinti Europos ir nacionaliniai parlamentai.

Jungtinė Karalystė iš ES turėtų išstoti kitąmet kovą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip

va taip portretas
Niekas nesikeis jeigu legaliai dirbi, moki mokescius, kaip gyveno gerai taip ir gvyens

LT

LT portretas
Šlovė karaliėniai.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Jungtinei Karalystei ačiū už svetingumą ir geranoriškumą :) :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių