Apkaltos komisijos sprendimą R. Žemaitaitis vadina susidorojimu su neparankiu oponentu

Seimo apkaltos komisijai nutarus, kad yra pagrindas pradėti apkaltą Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų, politikas tai vadina susidorojimu su valdžiai neparankiu politiku.

„Labai džiaugiuosi, kad toks yra sprendimas, bus galimybė Lietuvos žmonėms sužinoti, kaip yra susidorojama su opozicijos atstovais, neįtikusiais valdančiajai daugumai“, – penktadienį BNS sakė R. Žemaitaitis.

Jis neabejojo, kad komisijos išvadą Seimas patvirtins valdančiųjų balsais.

„Konstitucinis Teismas turės progą įvertinti, kaip Seimo nariai išmano Seimo statutą ir kaip jie balsuoja už komisijos sudarymą, kuri prieštarauja Seimo statuto nuostatoms“, – sakė politikas.

Konstitucinis Teismas turės progą įvertinti, kaip Seimo nariai išmano Seimo statutą ir kaip jie balsuoja už komisijos sudarymą, kuri prieštarauja Seimo statuto nuostatoms.

Seimo komisija penktadienį nutarė, kad yra pagrindas pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų.

Šis sprendimas priimtas bendru sutarimu. Komisijoje dirbo tik valdančiųjų atstovai, kurie ir pasiūlė apkaltos iniciatyvą.

Komisija išvadoje remiasi anksčiau Konstitucinio Teismo, Europos Žmogaus Teisių Teismo, Vyriausybės priimtais sprendimais.

Komisijos patvirtintoje išvadoje nurodoma, jog iš Seimo nario priesaikos, jo konstitucinio statuso kyla reikalavimas, kad Seimo narys elgtųsi sąžiningai, bendraudamas su rinkėjais, visuomenės atstovais pateiktų teisingus faktus apie savo pareigų vykdymą, vengtų elgesio, žeminančio parlamento reputaciją ir autoritetą.

Taip pat pabrėžiama, kad Konstitucijos 25 straipsnyje įtvirtinta saviraiškos laisvė nėra absoliuti.

R. Žemaitaitis buvo kviestas į du komisijos posėdžius, bet nė viename nedalyvavo. Iš pradžių jis teigė, kad nemato reikalo eiti į neteisėtai sudarytą komisiją, penktadienį BNS parlamentaras tvirtino to negalėjęs padaryti dėl savo užimtumo.

„Mano užimtas laikas, turi suderinti laiką su kviečiamuoju, jeigu nori. Kadangi jie nederina, kada užsimano, tada daro komisijos posėdį, tai yra nepriimtina net pagal bendrąją procesinę normą tiek baudžiamojo, tiek civilinio proceso“, – sakė Seimo narys.

Anot jo, Seimo valdyba yra patvirtinusi parlamentarų darbo tvarką, kad tuo metu, kai nevyksta plenariniai, nuolatinių Seimo komitetų, komisijų posėdžiai, jie dirba apygardose su rinkėjais.

Apkaltos komisija R. Žemaitaitį į nuotolinius posėdžius kvietė du kartus šią savaitę, o ji pagal Seimo grafiką skirta darbui su rinkėjais.

„Mano laikai pagal Seimo valdybą yra patvirtinti, vyksta susitikimai su gyventojais, jie vyksta jau 16 metų, tai tęstiniai dalykai. Turės komisija, ką veikti Konstituciniam Teismui aiškindama, ar Seimo valdybos sprendimas yra aukščiau, ar komisijos“, – BNS sakė R. Žemaitaitis.

Apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai.

Visos opozicinės frakcijos nepalaikė apkaltos iniciatyvos, atsisakė deleguoti į komisiją savo narius. Tokiu būdu joje dirba tik konservatorių, liberalų ir Laisvės frakcijų atstovai.

Apkaltos iniciatyvoje teigiama, kad R. Žemaitaičio vieši pasisakymai ir įrašai socialiniuose tinkluose yra antisemitiniai, kursto neapykantą.

Apkaltos tekste pateikiami tokie R. Žemaitaičio įrašai: „Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“ ir kiti.

„Iš Seimo nario R. Žemaitaičio teiginių turinio ir jų sisteminio pakartotinumo darytina išvada, kad šie pasisakymai pasižymi nuolatiniu neapykantos kurstymu, antisemitinių nuostatų skatinimu, priešiškumo kūrimu, kuris yra tiesiogiai nukreiptas prieš vieną tautinę mažumą – žydų tautą bei Izraelio valstybę“, – rašoma apkaltos iniciatyvoje.

Valdančiųjų vertinimu, sistemingai pasikartojančiais pasisakymais siekiama skatinti smurtą, priešiškumą, pateisinti neapykantą prieš visą žydų tautą ir provokuoti visuomeninę bei tautinę nesantaiką, o tai nesuderinama su Konstitucija ir šalies interesais tarptautinių santykių srityje.

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Teisinį imunitetą turintis R. Žemaitaitis jame apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pats Seimo narys teigia, kad pagrindo jo apkaltai nėra, savo įrašų jis nelaiko antisemitiniais, o visus teiginius esą gali pagrįsti tarptautiniais dokumentais ar istoriniais šaltiniais.

Pagal Seimo statutą, komisijai nustačius, kad pagrindas apkaltai yra ir Seimui patvirtinus šią išvadą, parlamentarai turės kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis konstatuotų, ar Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją, ar ne.

Jeigu pažeidimas būtų konstatuotas, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo laikomas priimtu, jei už jį balsavo ne mažiau kaip trys penktadaliai arba ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Tai antroji apkalta, inicijuota šios kadencijos Seime. Parlamentarai yra kreipęsi į Konstitucinį Teismą, ar Seimo narys Petras Gražulis nesulaužė priesaikos ir nepažeidė Konstitucijos tyčia balsuodamas už kitą Seimo narį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sedi tas sudas seime nusimines jaucia kad krahas ir daugelis su juo kartu jaucia ta pati.Tegyvuoja 16 lietuviska divizija,Kuri kovojo su lietuviskomis isperomis.Trys kartus valio.

Anonimas

Anonimas portretas
zydai lietuviu zudikai.Idomu kaip tu likai gyvas Mosadas klaidu nedaroTave butu pirma nueme.O gal is isgascio uz karo metus padarytus nusikaltimus butum pats 33 kartus pasikores.Teisingai vokieciai sake geras lietuvis negyvas lietuvis.nors ir lindot vokieciam i uzpakali kaset tik transejas.

Anonimas

Anonimas portretas
Drebekite litvinai ir apkaltos jums bus ir per subine dulkins jus Ir atvyks pas jus arabai ir bus gatvese paradai.Dulkis jusu mergas patvorios.Bus dziaugsmo iki galvos.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių