Apklausa: du trečdaliai gyventojų žada dalyvauti referendume dėl pilietybės

  • Teksto dydis:

Apie gegužę vyksiantį referendumą dėl pilietybės išsaugojimo žino 80 proc. šalies gyventojų. Tai parodė atlikta gyventojų nuomonės apklausa.

Neabejojama ir referendumo reikšme – suprasdami jo svarbą, dalyvauti referendume apsisprendę du trečdaliai (65 proc.) apklaustųjų.

„Apklausos duomenys rodo, kad pilietybės klausimas yra itin svarbus ir reikšmingas visuomenei. Svarbus ir pats aiškumas atsakant į teikiamą referendumo klausimą – ar mes pritarsime, kad Lietuvos piliečiai, įgiję kitos NATO ir ES šalies pilietybę, galės išsaugoti Lietuvos pilietybę, ar ne. Tai kiekvieno iš mūsų pareiga“, – sako Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis.

Kaip parodė tyrimas, dalyvavimas referendume suvokiamas kaip svarbi pilietinės pozicijos išraiška – 89 proc. su šia formuluote visiškai sutinka arba  sutinka. Panašios nuostatos matomos ir vertinant teiginį, kad referendume sprendžiamas klausimas yra svarbus Valstybės ir Tautos gyvenimui (atitinkamai 40 proc. ir 45 proc.).

Tyrimo metu taip pat siekta išsiaiškinti, ar gyventojams pakanka informacijos apie referendumą. Kad informacijos visiškai pakanka, nurodė tik 12 proc. apklaustųjų, dar 33 proc. teigė, kad greičiau pakanka. Kad informacijos greičiau nepakanka, nurodė 38 proc. respondentų, o visiškai nepakanka – 11 proc. apklaustųjų.

Apklausos duomenimis, patogiausiais  žiniasklaidos kanalais referendumo komunikacijai įvardyti TV ir internetas. Svarbu pastebėti gana aiškius vertinimų skirtumus pagal socialines demografines charakteristikas – jaunimas (iki 25 m.) mažiau domisi šiuo klausimu ir turi mažiau žinių. Vyresnio amžiaus bei žemesnio išsimokslinimo respondentų žinios dažniau yra netikslios.

Vyriausybės kanceliarija referendumo viešinimo kampaniją, kuri prasidės balandžio pradžioje, vykdo įgyvendindama Seimo pavedimą informuoti visuomenę apie spręsti referendumu pateikto klausimo svarbą.

Vyriausybės kanceliarijos užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų agentūros „Spinter tyrimai“ apklausa atlikta 2019 m. vasario 18–28 d. Tyrimo metu apklausti 1 006 Lietuvos Respublikos piliečiai nuo 18 iki 75 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dviguba pilietybė TOLYGU suvereniteto atsisakymui - JEI svetur gyvenantys ims mūsų vardu kalbėt - KAS iš pačios Lietuvos liks?.. Taip kad: "VISI į referendumą, ir visi VIENINGAI pasakykim 'NE'!"

ALGIS

ALGIS portretas
''Tvartelio žinios'' ,tikrai pabėgęs iš Žiegždrių, o gal jį dar Veryga paleido , kaip savo kolegą , O DIGUBAI PILIETYBEI NE

Ignas A.

Ignas A.  portretas
Iš kokio beprotnamio paspruko tas ,,tvartelio žinias" skleidžiantis prietranka? Negi iš Rokiškio specialiosios įstaigos. Tada reikia skubiai gaudyti ir vėl izoliuoti, kol nepridarė rimtesnių bėdų.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių