Ar bus baudžiama už dezinformaciją?

  • Teksto dydis:

Prie Valstybės saugumo departamento (VSD) pasiūlymų numatyti baudžiamąją atsakomybę už dezinformaciją Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) planuoja grįžti rudenį.

Pasak NSGK vadovo Artūro Paulausko, šiuo metu išsiųsti prašymai pasiūlymus įvertinti teisininkams, o prie projektų grįžti komitete planuojama jau rudens sesijoje.

„Mes išsiuntėme (projektus) teisės institutams, universitetams. Šis paketas dabar pas mus, neforsuojame, rudenį grįšime“, – BNS sakė A.Paulauskas.

Apie siūlymą kriminalizuoti dezinformaciją VSD pranešė pavasarį savo metinėje ataskaitoje. Žvalgybos institucija nurodė, kad pataisos parengtos „stiprinant valstybės informacinį saugumą“. Vėliau konkretūs projektai pristatyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.

Pagal VSD siūlymą, nuostatomis apie dezinformaciją ir sabotažą būtų papildytas Baudžiamojo kodekso straipsnis, kuris numato atsakomybę už viešus raginimus smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą. Kiti kodekso straipsniai šiuo metu numato baudžiamąją atsakomybę už neapykantos kurstymą, šmeižimą, sovietų ir nacių nusikaltimų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

VSD siūlymu, dezinformacija būtų laikoma „veika, kai viešai skleidžiama melaginga informacija, siekiant pakenkti Lietuvos Respublikos nacionaliniams interesams ar destabilizuoti padėtį valstybėje“.

Siūlomo reguliavimo kritikai sako, kad baudžiamoji atsakomybė už dezinformaciją primena sovietmetį ir sudaro prielaidas riboti žodžio laisvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
žmonės Paulausku tiki/išrinko seimo nariu/,o tokių įstatymų kūrimas PARODO,kad jis žmonėmis-- NE,taigi ar viskas GERAI?

Taip

Taip portretas
Sąmoninga dezinformacija- nusikaltimas

Untokas

Untokas portretas
ne gi Paulauskas nesuvokia,kad jis bando tautą "ĮKIŠTI" į maišą-tai panašu būtų,kad šalyje įvesta komendanto valanda.KAS VERČIA TAIP NEPAGARBIAI ELGTIS SU T A U T A ? Manau,kad DABAR visiškai yra nenormalu,kad gatvėje negalima stovėti 11 žmonių ir išreikšti savo taikią nuomonę, ir visa tai laisvoje nepriklausomoje valstybėje. PATIKĖKITE šalies žmonėmis-kurkite tautą VIENIJANČIUS įstatymus,o ne atvirkščiai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių