Ar Lietuvai jau gresia pirmalaikiai Seimo rinkimai?

Keturios opozicinės Seimo frakcijos siūlo surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Pagal jų parengtą Seimo nutarimo projektą, pirmalaikiai rinkimai vyktų birželio 3 dieną.

„Vienintelis kelias paleisti šitą Seimą ir per tris mėnesius organizuoti Seimo rinkimus. Kito kelio nėra“, – trečiadienį Seime sakė parlamento vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

Paramą pirmalaikiams rinkimams pareiškė konservatoriai, liberalai, „tvarkiečiai“ ir socialdemokratai bei Mišri Seimo narių grupė.

Seimo nutarimo projekte teigiama, kad Lietuvą yra ištikusi parlamentinė krizė, o ją gali išspręsti tik pirmalaikiai rinkimai.

Taip jie reaguoja į antradienį Seime vykusį Mindaugo Basčio apkaltos procesą, kai dalis Seimo narių fotografavo savo balsavimo biuletenius, o vėliau juos paviešino.

Premjeras Saulius Skvernelis savo „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad „visi LVŽS frakcijos nariai, balsavę už M. Basčio pašalinimą iš Seimo, turi tvirtus to įrodymus“.

Pasak parlamento opozicijos atstovų, tokiu būdu valdantieji pažeidė Konstitucijoje įtvirtintą laisvą Seimo nario mandatą.

„Tai ne tik slaptumo pažeidimas. Manau, kad yra svarbesnė nuostata, kuri yra pažeista, – tai Seimo nario laisvė balsuoti pagal sąžinę. Jeigu Seimo narys turi fotografuoti, kaip jis balsavo, parodyti savo frakcijos vadovui arba ministrui pirmininkui, akivaizdu, kad tai organizuotas veiksmas, kuris pažeidžia Seimo nario laisvę“, – teigė konservatorius Gabrielius Landsbergis.

„Tai buvo bandymas kontroliuoti laisvą Seimo nario valią. Vakar pamatėme masinį elgesį ir drąsų frakcijos vadovo, ministro pirmininko teigimą, kad jie žino, turi įrodymus, tai rodo, kad jie kontroliuoja kiekvieno Seimo nario balsavimą. Su tuo sutikti negalima“, – įsitikinęs ir socialdemokratas Juozas Olekas.

Liberalas Eugenijus Gentvilas rėmėsi „valstiečio“ Vytauto Bako interviu žiniasklaidai, kai šis pripažino, kad antradienio rytą per „valstiečių“ frakcijos posėdį kalbėta apie balsavimo biuletenių fotografavimą.

„Mano manymu, tai galimas įstatymo pažeidimas ir Baudžiamajame kodekse numatytų nusikaltimų padarymas“, – sakė jis.

Konservatorė I. Degutienė susidariusią situaciją apibūdino kaip parlamentinę krizę.

„Seime esu ne pirmi metai, apkaltų buvo daug, tačiau tokio organizuoto veiksmo, kaip įvyko vakar, niekada gyvenime nėra buvę“, – teigė ji.

Tuo metu valdančiosios Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis žurnalistams tvirtino nematantis pagrindo pirmalaikiams rinkimams.

„Visi nuskambėję kaltinimai remiasi tik prielaidomis, neturime nei įrodymų, ar kas nors organizavo, ar neorganizavo. Aš irgi turiu daug prielaidų, nuo šios kadencijos pradžios, jeigu paimsime po rinkimų viena frakcija buvo nepatenkinta rinkimų rezultatais. Matau antrą bandymą pirmalaikių Seimo rinkimų“, – sakė jis.

R. Karbauskis: šitas Seimas yra pajėgus dirbti

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad šitas Seimas yra pajėgus dirbti ir jam negresia pirmalaikiai rinkimai.

„Šitas Seimas yra pajėgus dirbti. Seimo darbas dėl tų 29 Seimo narių galimo Konstitucijos pažeidimo nebus sustabdytas ir jam nebus pakenkta“, - trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, išankstiniai rinkimai gresia konservatorių frakcijos nariams, bet ne šitam Seimui.

„Kalbėjimas apie išankstinius rinkimus yra bandymas pabėgti nuo tų kaltinimų ir įrodymų kaltės, kurie vakar atsirado dėl to, kad konservatorių frakcija susitarė, kaip ji balsuos, ir tokiu būdu šiurkščiai pažeidė Lietuvos Konstituciją“, - sakė jis.

R. Karbauskis teigė nematąs išankstinių Seimo rinkimų galimybės.

„Nematau tokios galimybės, nes konservatorių frakcijoje yra 31 Seimo narys, du lieka po apkaltos, tai praktiškai Seime tikrai neprarandame galimybės dirbti“, - mano R. Karbauskis.

Pagal Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip trimis penktadaliais visų Seimo narių balsų dauguma, tai yra ne mažiau kaip 85 balsais iš 141.

Vertina kaip desperaciją

Opozicijos siūlymą skelbti pirmalaikius rinkimus premjeras Saulius Skvernelis vertina kaip desperatiškus veiksmus siekiant suskaldyti valdančiąją koaliciją.

„Šituo pratrūkusiu pareiškimu atskleista tai, kas buvo daroma visus šiuos metus: siekiama skaldyti koaliciją, išvesti iš koalicijos partnerius. Tas nenoras, matyt, palaukti eilės, kada rinkėjai Konstitucijoje numatytais terminais jais pasitikės, rodo tam tikrą desperaciją. Jeigu kam nepatinka darbuotis Seime, tai siūlau pasekti pono Tado Langaičio pavyzdžiu ir imtis kitų veiklų“, – žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Mindaugo Basčio sprendimą trauktis iš Seimo po jam palankaus balsavimo per apkaltą parlamente premjeras vadino teisingu ir neišvengiamu.

„Vertinu kaip neišvengiamą ir laiku priimtą sprendimą. Raginau iš pat ryto tai padaryti, manau, kad tai teisingas sprendimas“, – teigė „valstiečių“ deleguotas Vyriausybės vadovas.

Jis tikino apie tai nekalbėjęs su pačiu M. Basčiu.

S. Skvernelis taip pat žada susitikti su teisininkais bei artimiausiu metu siūlyti Konstitucijos pataisas, jog siekiant per apkaltą panaikinti parlamentaro mandatą pakaktų Konstitucinio Teismo sprendimo ir nebereikėtų balsavimo Seime. Pasak jo, taip būtų išvengta „teisinio nihilizmo“, kuomet apkaltą inicijavęs Seimas atmeta Konstitucinio Teismo verdiktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu kas čia tuoki,ne prieko.

nu kas čia tuoki,ne prieko. portretas
Tai opozicijai stogas nuvažiavo.Tyliekite ir Dieva myliekite,o ne rinkimu reikalaukite.Netikime kad Masiuliui ar Gentvilui vė itekė nauja diežte ne nuo konjako o nuo žemaitiškų mėšlinų klųmpių.

Lietuvai negresia

Lietuvai negresia portretas
Bet konservatoriams gresia. Kiek jie šitą primestą broilerį gali kentėti? Išmestų jį, padarytų gerą darbą ir sau ir Lietuvai.

Šiaip

Šiaip portretas
Apskritai išvaikyti tuos visus parazitus velniop ir ivesti prezidentinį valdymą. Naudos iš jų vis tiek jokios per 28 metus. O kiek tų visų parazitų su visais jų patarėjais ir viskuo kitu atseina valstybei ir mums mokesčių mokėtojų kišenei.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių