Ar pavyks M. Gorbačiovą apklausti Sausio 13-osios byloje?

  • Teksto dydis:

Buvusio Sovietų Sąjungos prezidento Michailo Gorbačiovo atstovas kol kas nekomentuoja Vilniaus apygardos teismo sprendimo apklausti jį Sausio 13-osios byloje.

„Akivaizdu, kad reakcijos galite laukti tuomet, kai ponas Gorbačiovas gaus dokumentus iš teismo. Spaudos pranešimus komentuoti... Na, pats suprantate“, – antradienį BNS sakė M.Gorbačiovo fondo Maskvoje ir jo asmeninis atstovas spaudai Vladimiras Poliakovas.

Vilniaus apygardos teismas šią savaitę nusprendė M.Gorbačiovą apklausti liudytoju. Prašymą apklausti buvusį Sovietų Sąjungos lyderį pateikė per kruvinuosius Sausio įvykius žuvusio Apolinaro Povilaičio sūnus Robertas Povilaitis ir jo advokatas.

Dėl M.Gorbačiovo iškvietimo į apklausą bus kreipiamasi teisinės pagalbos į Rusijos institucijas per Teisingumo ministeriją. Vilniaus apygardos teismo sprendimas bus išverstas į rusų kalbą ir išsiųstas Rusijos teisingumo ministerijai.

Prokurorai teigia, kad anksčiau Rusija atsisakydavo tenkinti Lietuvos prašymus apklausti M.Gorbačiovą ir kitus buvusius aukštus Sovietų sąjungos pareigūnus Sausio 13-osios byloje.

M.Golovatovas: įsakymą davė M.Gorbačiovas

Buvęs sovietų specialiosios paskirties būrio „Alfa“ vadovas kaltinamasis Sausio 13-osios byloje Michailas Golovatovas rugpjūčio pabaigoje būdamas Maskvoje pareiškė, kad kruvinieji Sausio 13-osios įvykiai negalėjo vykti be M.Gorbačiovo žinios.

„Kiek kartų dalyvavau gesinant gaisrus, pradedant Kalnų Karabachu, Dušanbė, Baku, Tbilisiu ir baigiant Vilniumi, sakyti, kad mes atskridome į Vilnių patys, kad mums niekas nedavė įsakymo... To būti negali! Mūsų būriui galėjo vadovauti tik KGB vadovas, gavęs nurodymą Politbiuro arba vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado“, – kalbėjo M.Golovatovas.

„Prabėgus 25 metams vienareikšmiškai sakau, kad tai buvo išdavystė – centrinės valdžios, asmeniškai Gorbačiovo, kuris šiandien būdamas 85 metų elgiasi taip, kaip ir 1991-aisiais – tą prisimenu, o to neprisimenu“, – pridūrė jis.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas M.Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, o ši tikino, kad jai trūko duomenų įtariamąjį perduoti Lietuvai.

Buvęs sovietų Lietuvos komunistų partijos Centrinio komiteto vadovas, Sausio 13-osios byloje taip pat kaltinamas generolas Algimantas Naudžiūnas šių metų rugpjūtį Maskvoje taip pat pareiškė, kad asmeniškai M.Gorbačiovas įsakė vykdyti specialiąją operaciją Vilniuje.

„Kariniame pasitarime man dalyvaujant Gorbačiovas asmeniškai davė įsakymą pradėti trijų objektų, kuriuos užėmė Lietuvos propagandistai, išlaisvinimo operaciją. Iš šių trijų objektų – Spaudos rūmų, telecentro – liejosi purvas ant Komunistų partijos, Sovietų Sąjungos“, – sakė A.Naudžiūnas.

Pasak jo, per Sausio įvykius Lietuvos teritorijoje iš viso buvo dislokuota apie pusė milijono sovietų karių: „Tai buvo milžiniška jėga, kuri galėjo pakilti ir nušluoti lietuvišką viršūnėlę“.

Byloje – 65 kaltinamieji

Pats M.Gorbačiovas anksčiau yra neigęs, kad davė įsakymą šaudyti Vilniuje.

Sausio 13-osios byla Vilniaus apygardos teisme pradėta nagrinėti sausį. Dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiami 65 asmenys. Savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi tai yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Visi kaltinamieji, išskyrus du, teisiami už akių.

1991 metų sausio 13-osios naktį dėl sovietų karių vykdytų veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto bei Lietuvos radijo ir televizijos pastato nužudyta 14 civilių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų anksčiau kalėti buvo nuteisti šeši asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Ar pavyks? Klumpakojai, išsikvieskite Romos popiežių apklausai- sužinosit. Europos juokdariai su barškučiais ant uodegos :)

Justas

Justas portretas
Gorbis padarė tai ką vakarai po antro pasaulinio karo visomis išgalėmis stengėsi padaryti. Kokio velnio drumsti jam ramybę? Nei jis čia važiuos nei ką. Vakaruose jis gerbiamas už PERESTROJIKĄ. Jei ne ji - sėdėtumėt su Lietuvos tautos tėvu ilgai ir nuobodžiai pogrindyje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių