Pavojų kelia net nepastatyta: Astravo elektrinėje – griūtis

  • Teksto dydis:

Astrave statoma branduolinė elektrinė pavojų kelia dar net nepastatyta. Baltarusijos visuomeninės organizacijos ir netgi nacionalinė televizija paviešino kadrus, rodančius, kaip balandžio viduryje sugriuvo statomo branduolinio reaktoriaus valdymo patalpų perdangos.


Anot liudininkų, skubėdami statybininkai nesilaikė technologinių gelžbetonio liejimo reikalavimų, todėl neišlaikė konstrukcijos ir sugriuvo keliolikos kvadratinių metrų dydžio perdangos. Europos Parlamento nario Bronio Ropės teigimu, šis incidentas dar kartą parodo koks pavojingas ir neatsakingai statomas objektas kyla Europos Sąjungos pašonėje.

"Ironiška, tačiau šis incidentas įvyko balandžio mėnesį - tą patį mėnesį, kai prieš 30 metų, 1986-aisiais įvyko Černobylio katastrofa. Laimei, šį kartą apsieta be žmonių aukų. Oficialusis Minskas ar elektrinės vadovai atsisako komentuoti šį incidentą, galimai įvykusį kaip tik iš karto po to, kai Baltarusijoje lankėsi ir Minsko "pasakomis" buvo raminamas Tarptautinės atominės energetikos agentūros vadovas Kofis Ananas", - sako B. Ropė.

Pasak liudininkų, elektrinės statytojų, tokių avarijų yra pasitaikę ir anksčiau. Dažniausia jų priežastimi įvardijamas skubėjimas ir technologinių reikalavimų nesilaikymas.

Anot B. Ropės, slaptumo skraistė, kuria Baltarusijos valdžia apgaubė šią statybą, trupančios būsimų branduolinių įrenginių sienos, statybos skuba ir atsainūs šios šalies vadovų bei elektrinės statytojų pareiškimai kelia jau ne tik ne tik susirūpinimą bei ir pagrįstą siaubą.

"Kitą savaitę prasidedančioje Europos Parlamento plenarinėje sesijoje ketinu visu rimtumu kelti Astravo atominės elektrinės statybų saugumo klausimą. Esu įsitikinęs, kad tokie incidentai turi susilaukti kruopštaus ne tik ES, bet ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros įvertinimo. Žinoma, dar geriau būtų, jei Baltarusijos valdžia apskritai atsisakytų šio neperspektyvaus, o kaip eilinį kartą parodė ir pastarasis incidentas - ir pavojingo objekto statybos. Baltijos jūros, kaip iš esmės vidinės Europos Sąjungos jūros bei Nemuno baseino saugumo klausimas turi tapti visos Europos prioritetu!", - sako B. Ropė.

Europos Parlamento nario B. Ropės iniciatyva Astravo elektrinės saugumo klausimai jau ne kartą aptarti su skirtingais komisarais, jais diskutuota konferencijose Briuselyje ir Lietuvoje. Baltarusijos atominės elektrinės saugumo klausimai buvo kertinė praėjusį penktadienį Vilniuje B. Ropės ir Europos Parlamento žaliųjų frakcijos bendrapirmininkės Rebecca Harms surengtos konferencijos tema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Prašome per LR televiziją parodyti šio incindento vaizdus. Tiks ir video iš interneto.

NA NA

NA   NA portretas
nereikia net Lietuviams kištis ,pats dievulis mūsų pusėje _______dabar kaimynai statys žymiai tvirtesnius pamatus ir rėmus , bus atsargūs arba baigs penkmečio statybas , be kraujo praliejimo ,,,sėkmės palinkėjo laimės visas kaimas ,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių