Balsus pardavinėjo ir už alaus butelį

  • Teksto dydis:

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai atliko kratas pas įtariamuosius balsų pirkimu. Kriminalistai apklausė daug liudytojų, kurie nurodė, kad jiems mokėti pinigai už tai, jog balsavo už dviejų įtariamųjų nurodytą vienos partijos kandidatą į merus.

Vasario 25 dieną Radviliškio savivaldybės rinkimų stebėtoja pranešė, kad 19.26 val. balsuoti atėjo du girti vaikinukai, jie teigė, kad jiems liepta balsuoti už įvardytą kandidatą. Vieno balsuotojo kaktoje žiojėjo žaizda.

Kaip pranešė Šiaulių apskrities policija, atvykę policijos pareigūnai dėl girto pasirodymo viešojoje vietoje sulaikė 32 ir 33 metų gyventojus iš Radviliškio rajono, Mankiškių kaimo.

Pirmajam nustatytas – vidutinis (2,32 promilės), antrajam – sunkus (2,99 promilės) girtumas. Dėl girtumo savo elgesio motyvų jie paaiškinti negalėjo. Jiems surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai dėl girto pasirodymo viešojoje vietoje ir pradėtas ikiteisminis tyrimas, kad nenustatytas asmuo prie Radviliškio rajono savivaldybės pastato girtiems sulaikytiesiems už atlygį – butelį alaus, siūlė balsuoti už jo nurodytą kandidatą ir taip trukdė Radviliškio rajono gyventojams realizuoti savo teisę rinkti.

Prie pastarojo ikiteisminio tyrimo prijungta ir medžiaga, kad vasario 25 dieną Šeduvos alaus bare kandidatas į Radviliškio tarybos narius galėjo papirkinėti rinkėjus, siūlydamas po 5 eurus už balsą.

Vasario 25 dieną Joniškio rajono policijos komisariato pareigūnai, gavę informacijos, kad iš matymo pažįstamas asmuo paprašė joniškiečio balsuoti už vienos partijos kandidatą į Joniškio savivaldybės merus, irgi pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Vasario 27 dieną šį ikiteisminį tyrimą perėmė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.

Tyrimo metu nustatyta, kad rinkėjų papirkimu galbūt užsiima 26 metų Joniškio gyventojas ir su juo bendrininkaujantys kiti asmenys. Vienas bendrininkų, kuris, įtariama, tarpininkavo, ieškodamas paperkamų balsuotojų – 24 metų joniškietis.

„Šiuo atveju irgi pasitvirtino šalyje jau pagarsėjusi schema, pagal kurią buvo mokamas atlygis kiekvienam šios nusikalstamos veikos dalyviui. Pirminiais duomenimis, organizatoriui buvo pažadėta 20 eurų už balsą, tarpininkui turėjo atitekti 5 eurai, o balsuotojui – 3 eurai“, – rašoma policijos pranešime.

Penktadienį minėti asmenys buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę, jiems pateikti įtarimai dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Už tai Baudžiamasis kodeksas numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų. Sulaikytųjų gyvenamosiose patalpose buvo atliktos kratos.

Pas 26 metų joniškietį rastas neteisėtai laikomas šaunamasis ginklas, dešimt šovinių su guminėmis kulkomis bei kiti tyrimui reikšmingi daiktai. Jam teks atsakomybė ne tik už trukdymą pasinaudoti rinkimų, bet ir už neteisėtą šaunamojo ginklo laikymą.

Nuo šių metų pradžios Šiaulių apskrities policija iš viso užregistravo 34 pranešimus, susijusius su rinkimais: 15 – iš Šiaulių miesto ir rajono, devynis – iš Radviliškio rajono ir po penkis – iš Joniškio ir Raseinių rajonų. Ikiteisminiai tyrimai kol kas pradėti dėl keturių pranešimų. Du jų – dėl šmeižimo.


Šiame straipsnyje: rinkėjaipapirkimaskyšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zviaginas

Zviaginas portretas
Jei yra pasiūla, yra ir paklausa.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių