Baltarusiai nėra tikri, ar rusai išsiveš visą į pratybas atgabentą ginkluotę

Baltarusijos visuomenei nuogąstavimų kelia planuojamos bendros su Rusija karinės pratybos „Zapad 2017“ ir ketinamos atgabenti ginkluotės skaičius, teigia Baltarusijos opozicijos atstovai.

„Daugelis baiminasi ne tiek, kad jie atvažiuos, bet ar visi išvažiuos. Šis klausimas kyla ne tik opozicijai, ne tik piliečiams, bet ir manau, (Baltarusijos prezidentui – BNS) Aleksandrui Lukašenkai, kuris atrodo susirūpinęs“, – antradienį per susitikimą Lietuvos Seime sakė vienas Baltarusijos opozicijos atstovas Anatolijus Lebedka.

Pranešta, kad bendroms pratyboms rudenį Rusija į Baltarusiją planuoja atgabenti apie 4 tūkst. traukinio vagonų karinės technikos ir ginkluotės.

A.Lebedkos teigimu, tai nėra didžiausias skaičius. Jo duomenimis, 2009 metais iš Rusijos atvyko apie 6 tūkst. vagonų su karo technika. Kita vertus, opozicijos atstovas atkreipė dėmesį, kad tuomet nebuvo ir Krymo aneksijos ir įvykių Ukrainoje.

„Baimė susijusi su įvykiais Ukrainoje, tai gyvas pavyzdys, bet aš tos grėsmės nepervertinčiau. Nemanau, kad šiandien Rusija pasirengusi dideliam kariniam konfliktui, įtraukiant Baltarusiją į savo sudėtį“, – sakė kitas Baltarusijos opozicionierius, partijos „Teisingas pasaulis“ atstovas Sergejus Kaliakinas.

Rusijoje ir Baltarusijoje vyksiančias pratybas „Zapad 2017“ Lietuvos valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis yra pavadinęs pagrindiniu iššūkiu nacionaliniam saugumu šiemet.

Anot Lietuvos pareigūnų, per anksčiau vykusias pratybas „Zapad“ treniruotasi okupuoti pietinę Lietuvos dalį, taip NATO valstybėms užkertant vienintelį sausumos kelią į Baltijos šalis.

Pastarąjį kartą tokie kariniai mokymai vyko 2013 metais. Anot Maskvos ir Minsko, juose dalyvavo apie 10 tūkst. karių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

visko gali būti

visko gali būti portretas
Net Lukajedas peršikęs ir tai matosi. Pimpis, keršydamas Trampui, gali iškrėsti tokią šunybę kaip bendras kai kurių Gudijos teritorijų valdymas po pratybų. Va ko labiausiai reikia baimintis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių