Baltarusijos opozicionierius: Astravo AE saugumą užtikrintų jos uždarymas

  • Teksto dydis:

Vienintelis būdas išspręsti Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo problemas - uždaryti šį projektą, interviu BNS sako Baltarusijos opozicinės Jungtinės piliečių partijos atstovas ir aršus Astravo jėgainės kritikas Nikolajus Ulasevičius.

Šis politikas pirmasis socialiniuose tinkluose paskelbė informaciją apie dar vieną incidentą šalia Lietuvos sienos statomoje Astravo atominėje elektrinėje. Jo paskelbta žinia netruko pasklisti vietos ir užsienio žiniasklaidoje.

N.Ulasevičius sako, jog prieš paskelbdamas dar prieš dvi savaites gautą informaciją, įvertino, ar tai - ne provokacija. Tačiau abejonių neliko tuomet, kai pradėjus domėtis šias žinias patvirtino dešimt skirtingų šaltinių.

„Paslėpti informaciją šiandien bus labai sudėtinga, nes Astravo rajone per pastarąsias dvi savaites ši žinia paplito visur“, - telefonu iš Astravo sakė N.Ulasevičius.

BNS su Baltarusijos opozicijos politiku kalbėjosi antradienio popietę dar prieš Baltarusijos energetikos ministerijai oficialiai patvirtinant Astravo AE buvus „neeilinę situaciją“.

- Jūs buvote pirmasis pranešęs viešai apie tai, kad įvyko kažkoks incidentas Astrave, gal galėtumėt išsamiau papasakoti, kokius duomenis jūs turite, jei galite, atskleiskite, kokiais šaltiniais, duomenimis jūs rėmėtės?

- Šaltinis yra žmonės, kurie dirba atominės elektrinės statybų aikštelėje. Šią informaciją aš gavau kažkur prieš dvi savaites, bet didelės reikšmės jai neteikiau, maniau, gal provokacija, dar kažkas, nepatikėjau. Bet dabar registravau savo grupę rinkimams keltis deputatu, ir per susitikimus su rinkėjais šita informacija vėl iškilo. Aš dar kartą kreipiausi į pirmąjį šaltinį, jis patvirtino, kad tikrai taip buvo, įvardijo datą (sekmadienį, liepos 10 diena) , sako, kad tai buvo kažkoks bandymas (reaktoriaus korpuso perkėlimo - red.), ir kad pirmadienį ruošėsi visa tai parodyti, su televizija, ir kad pasitaikė toks nutikimas, o gal įsikišo Dievas, ir štai tokia situacija.

Yra ne mažiau kaip dešimt liudininkų, aišku, šaltiniai anoniminiai, žmonės labai bijo, Baltarusijoje visi bijo, bet atsitikimas buvo, ir aš tikiuosi, gausime oficialų patvirtinimą iš Generalinės prokuratūros, jie turės atsakyti į mano paklausimą. Paslėpti informaciją šiandien bus labai sudėtinga, nes Astravo rajone per pastarąsias dvi savaites ši žinia paplito visur, aš net nustebęs, kad suinteresuotųjų žinoti tokia informacija nepasiekė anksčiau. Lietuva jau du kartus buvo susirūpinusi dėl ankstesnių incidentų, o čia toks didelis atsitikimas – ir nieko.

- Kas ten iš tiesų atsitiko, kas tai per incidentas?

- Jie tvirtino reaktoriaus korpusą, ir tai buvo bandymas sekmadienį, nes pirmadienį jie planavo oficialiai pademonstruoti tai prieš valstybinės televizijos kameras, ir įvyko, kas įvyko. Šiandien ryte jau gavau dar naujesnės informacijos, kad (reaktoriaus korpusas) krito ne iš 2-4 metrų, o  iš kur kas aukščiau, beveik iš 10 metrų, todėl tai, kad šis reaktorius turi eiti į metalo laužą, net man, ne specialistui, aišku. O specialistai vienareikšmiškai sako - šitą reaktorių reikia siųsti į (metalo) supirktuvę.

- Tuo tarpu generalinė rangovė sako, kad reaktorius išvis stovi kitame skyriuje, nieko neatsitiko, kaip jūs komentuojate tokius jų teiginius?

- Kaip galima kitaip komentuoti situaciją, kuri gali būti paskutinis riebus taškas šitam projekte. Jei jie patvirtintų incidentą, tą atominę elektrinę reikia uždaryti, kaip buvo uždaryti projektai Kaliningrade ir Lietuvoje. Todėl jie neigia ir neigs, jie sėdi ant pinigų, interesų, ir jie neigs, kol veidu neatsimuš į faktą.

- O kiek patikimi jūsų šaltiniai, kas tai per žmonės, jie statybininkai ar kas, kiek jais galima pasikliauti?

- Tai labai skirtingi žmonės, ir ne tik statybininkai, tai žmonės, taip pat atvažiavę iš kitų regionų, kurie pakankamai drąsiai pasisakė, gavę patvirtinimą, kad jų pavardžių niekas neatskleis. Taip pat ir mūsų žurnalistai kreipėsi į Energetikos ministeriją, kitas instancijas, jos (institucijos) nekomentuoja situacijos, sako, mes aiškinamės, bus pateikta informacija. Vadinasi, nesako iš karto, kad tai nesąmonė, tuščias reikalas, be to, objektas uždarytas, aptvertas perimetras, aišku, tai jau netiesioginiai įrodymai (kad kažkas atsitiko).

- Tai tokia oficialių Baltarusijos žinybų reakcija, kaip jūs sakote, nelabai įprasta, ar ne?

- Taip, teisingai supratote. Šis objektas yra uždaras, visiškai uždaras, jis saugomas tiek ant žemės, tiek ore, jeigu kas nors norėtų fotografuoti. O viduje, po pirmo Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pareiškimo, iš karto buvo išleistas įsakymas, kad visi darbuotojai turi atiduoti telefonus su kameromis ir tik tada užeiti į darbą. Ne visi, aišku. Tų, kur su baltomis kepurėmis ar atskiros kastos, niekas nelietė, nes be ryšio šiandien niekas, matyt, nedirba. Bet visiems paprastiems darbuotojams pasakė, kad jeigu ateisite su tokiais daiktais, iš karto atleidimas.

Todėl viskas uždaryta ir mes galime naudotis tik neoficialia informacija. O oficiali informacija, na, jūs žinote, kokia Baltarusijoje gali būti oficiali informacija, kada viskas įslaptinta netgi stipriau nei Sovietų Sąjungoje…



NAUJAUSI KOMENTARAI

nereikia elektrines

nereikia elektrines portretas
mes savo uzdarem elektrine.pagalvokit kodel mus verte ja uzdaryt.o cia kazkokia visai netoli statoma elektrine.mes nezinom jos saugumo.negalima taip pastayt nesuderinus su europa saugumo.as pries ta elektrine

Geriau

Geriau portretas
visoki kiemsargiai-skalikai savo srėbtuves uždarytų.Tada būtų geriausias būdas.Nieko ta elektrinė nekaso, o lietuvaičiams gal net būtų pigi energija ateityje.Bet kur tau..rėksim,protestuosim, kontroliuosim(nors kas čia klauso..).Sėdėsim su brangiausia elektra pasaulyje(prisiminkim vėjo kogeneracnės e.kaina..)Užtai honoro pilni.Reikia iki apsisikimo loti ant protingesnio,turtingesnio kaimyno ir raginti boikotuoti.Jau turim vieną toki boikotą-sankcijas už kuras dar ilgai visa Lietuva mokės žagsėdama
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių