Baltijos šalių ministrai su JAV prezidento patarėju aptarė bendradarbiavimą

  • Teksto dydis:

Jungtinėse Valstijose viešintys Baltijos šalių ministrai su prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) nacionalinio saugumo patarėju Herbertu McMasteriu (Herbertu Makmasteriu) aptarė bendradarbiavimo klausimus, ketvirtadienį pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

„JAV nacionalinio saugumo patarėjas akcentavo Jungtinių Amerikos Valstijų bei kitų sąjungininkių dalyvavimą NATO sustiprinto priešakinio dislokavimo iniciatyvoje. Baltijos valstybių ministrai pabrėžė nuolatinio ir ilgalaikio JAV karių buvimo dvišaliu pagrindu Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje strateginę svarbą“, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, kad trijų šalių užsienio reikalų ministrai užtikrino Baltijos šalių įsipareigojimus savo gynybai, visuomenių ir valstybių atsparumo stiprinimui bei tolesnei paramai JAV vadovaujamos koalicijos kovoje prieš tarptautinį terorizmą ir prieš „Islamo valstybę“.

Pareigūnai taip pat aptarė tolesnę paramą Ukrainai,  visos pusės patvirtino pasiryžimą tęsti nacionalines paramos Ukrainai programas gynybos, kovos su korupcija bei saugumo sektoriaus reformos srityse.

Anot Užsienio reikalų ministerijos, diskusijų metu sutarta dėl nuolatinio reguliaraus JAV ir Baltijos valstybių dialogo svarbiausiais dvišalio, regioninio ir euroatlantinio saugumo klausimais, įskaitant bendradarbiavimą kibernetinio, energetinio ir informacinio saugumo srityse bei toliau plėtojant atgrasos ir gynybos Baltijos regione priemones.

Tikisi paramos

Amerikiečių kariai kiekvienoje Baltijos šalyje rotuojami nuo 2014 metų. Šiais metais į Lietuvą, Latviją ir Estiją JAV kariai atvyksta iš Lenkijoje dislokuotos pėstininkų brigados. Amerikiečiai Lenkijoje taip pat vadovauja čia kuriamam NATO batalionui. Panašūs batalionai dislokuoti ir Baltijos šalyse, tik jiems vadovauja kitos valstybės.

Baltijos šalys prašo, kad JAV kariai jose būtų dislokuojami nuolatos, o ne rotaciniu pagrindu. Lietuva, Latvija ir Estija taip pat tikisi amerikiečių paramos vystant oro gynybos pajėgumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių