Prie kovos su džihadistais Irake prisidės ir Lietuvos pajėgos

Baltijos šalys tariasi, kaip prisidėti prie tarptautinės bendruomenės kovos Artimuosiuose rytuose su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“.

Siųs Specialiųjų operacijų pajėgas

Lietuva rengiasi į Iraką siųsti Specialiųjų operacijų pajėgas.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas sako, kad Lietuva, Latvija ir Estija atsisakė planų į Iraką siųsti bendrą Specialiųjų operacijų pajėgų eskadroną, tačiau šiuo metu svarstomi kiti bendradarbiavimo būdai.

„Iš pradžių buvo idėja padaryti bendrą eskadroną, šiuo metu planai yra šiek tiek pasikeitę“, – žurnalistams trečiadienį sakė generolas.

„Šiaip ar taip tai bus bendras padalinys“, – teigė karininkas.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sakė, kad prie bendro kuriamo vieneto Specialiųjų operacijų pajėgomis turėtų prisidėti Lietuva ir Latvija, o Estija jį turėtų papildyti kitais pajėgumais.

Seimas spalį leido į Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos operacijos teritoriją nuo 2018-ųjų išsiųsti iki 30-ies karių, jie galės neapsiriboti buvimu mokymo bazėse, skirtingai nei šiuo metu Irake vietos pajėgas apmokantys Lietuvos kariuomenės instruktoriai.

Toks parlamento mandatas leistų Specialiųjų operacijų pajėgoms veikti ir Sirijoje, tačiau tai mažai tikėtina turint omenyje, kad koalicijos operacijos šiuo metu yra sutelktos Irake, teigia pareigūnai.

Pajėgos į Artimuosius Rytus turėtų išvykti kitų metų pradžioje.

Tikisi proveržio derybose dėl oro gynybos

Lietuva tikisi iki kitų metų vidurio pasiekti proveržį NATO derybose dėl Baltijos jūros regiono oro gynybos principų, sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pasak jo, detalės šiuo klausimu dabar yra derinamos techniniu lygiu, tačiau ministras tikisi persilaužimo ir tarp politikų.

„Pirmiausiai siekiame, kad oro gynyba būtų įtraukta į priešakinių pajėgų gynybos planus, kad būtų įtraukta oro gynyba į darbinius planus, kad (ji) būtų užtikrinta per NATO vadovavimo struktūros reformą, kaip būtų pateikiami pastiprinimai ir kitos pajėgos“, – žurnalistams trečiadienį teigė R. Karoblis.

Oro gynyba yra viena silpniausių Baltijos šalių grandžių gynybos prasme, tačiau pastaraisiais metais augant nerimui dėl Rusijos grėsmės Lietuva pasirašė sutartis dėl trumpojo nuotolio priešlėktuvinių gynybos sistemų įsigijimo.

Spalio pabaigoje taip pat sutarta su norvegų įmone dėl vidutinio nuotolio sistemų NASAMS pardavimo, tuo tarpu Lenkija rengiasi iš amerikiečių įsigyti ilgojo nuotolio sistemas „Patriot“, galinčias numušti ir raketas.

Gynybos pareigūnai svarsto galimybę, kad šios amerikietiškos sistemos galėtų dengti ir Lietuvos oro erdvę.

„Be abejonės „Patriot“ raketos, kurios bus įsigytos Lenkijos, bus integrali NATO oro gynybos dalis“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Krašto apsaugos ministras teigė, kad sąjungininkų oro gynybos sistemų nuolatinis dislokavimas regione šiuo metu yra sunkiai tikėtinas, nes tokios ginkluotės trūksta visoje NATO.

Siekiant sustiprinti oro gynybą taip pat svarstoma apie platesnius įgaliojimus NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantiems sąjungininkų naikintuvams.

Lietuvos gynybos biudžetas kitąmet pirmą kartą turėtų pasiekti NATO standartą – 2 proc. bendrojo vidaus produkto, tai yra 873 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budulis

Budulis portretas
Ka Lietuva turi bendro su Iraku ir Sirija?? O gi nieko ....Ar Norit Siust po to Seimunus Ekonominiam Ryšiam Užmegsti ...Jau tiesa Rusai Aptvarke Sirija ... Nesuprantu Tos Amerikietiškos Bombu Demokratijos Kam mum Tos papildomos Išlaidos ... Esame Labai maža Valstybe bet bandoma Ilyst i Visas Pasaulio Šiknas Savo Darža Apsikoptumė ...

Geofizikas Romualdas Zubinas-Tęsėjas

Geofizikas  Romualdas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Nuo JAV prezidento Bušo laikų, artimuose Rytuose vyksta arši kova dėl naftos! Lietuva NEGALI ir NETURI moralinės teisės dalyvauti šioje kovoje vien jau todėl, kad ten vyksta aršus mūsų protėvių kultūros ir PASAULIO STEBUKLŲ NAIKINIMAS! Lietuva ir VISAS PASAULIS!!! - PASAULIO KULTŪROS PAMINKLŲ NAIKINTOJAMS PRIVALO TARTI GRIEŽTĄ STOP !!!

Čiubaka

Čiubaka portretas
nu jo, kai Rusija 80- gal 90 proc darbo padarė, tuomet pas jankius į Iraką skrenda 5 specai (mol kariauti su ISIS). Spėkit, kas nugalėtojais formaliai bus šiam kare?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių