Bandymai dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotikų turėjimą – nesėkmingi

Seimas ketvirtadienį dar kartą atmetė grupės parlamentarų siūlymą už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo taikyti administracinę, o ne baudžiamąją atsakomybę.

Pataisas, kurios už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo platinti būtų numačiusios nuo 30 iki 150 eurų baudą, palaikė 29 Seimo nariai, prieš buvo 27, susilaikė 32 parlamentarai.

Liberalai jau ne pirmą kartą teikia siūlymą panaikinti baudžiamąją atsakomybę už disponavimą mažu psichotropinių medžiagų kiekiu, perkeliant ją į Administracinių nusižengimų kodeksą, tačiau nesėkmingai.

Projektus pristačiusi liberalė Aušrinė Armonaitė teigė, jog dabartinis reguliavimas yra neadekvatus ir Lietuvoje sukėlė, jos žodžiais, perteklinę kriminalizaciją. Jos pateiktais duomenimis, dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų be tikslo platinti šiemet buvo pradėta per tūkstantį ikiteisminių tyrimų.

„Baudžiamieji įstatymai problemos nesprendžia, sprendžia prevencija, švietimas ir priklausomybės ligų gydymas. Daugelis pažangių valstybių pripažįsta, kad į baudimą orientuota politika neefektyvi“, – sakė A. Armonaitė.

A. Armonaitei pristačius projektus, „valstietis“ Dainius Gaižauskas pareikalavo liberalę atsakyti, ar ji pati yra vartojosi narkotinių medžiagų.

„Galbūt jūs ir norite, kad Lietuva būtų policinė valstybė, galbūt jūs norite, kad šis Seimas būtų tardymo izoliatorius. Bet aš jus turiu nuvilti – Lietuva yra demokratinė valstybė ir mes teiksime projektus, kurie atitiks mūsų pasaulėžiūrą, mes atstovausime žmonėms, kurie mus rinko, ir neleisime Lietuvos paversti vienu dideliu kalėjimu“, – atsakė A. Armonaitė.

D. Gaižauskas tuomet, motyvuodamas, kad parlamentarė A. Armonaitė yra viešas asmuo, vėl pareikalavo atsakyti, ar ji yra vartojusi kanapių. A. Armonaitė sakė, jog dėl kolegos veiksmų kreipsis į Etikos ir procedūrų komisiją.

Nuo šių metų sausio įsigaliojus naujam Administracinių nusižengimų kodeksui, žmonėms, pas kuriuos randamas kad ir labai nedidelis kiekis kanapių ar kitų narkotikų, gresia tik baudžiamoji atsakomybė. Iki tol už tai buvo galima taikyti ir administracinę atsakomybę.

Taip pat spalį įsigaliojo pataisos, neleidžiančios skirti bausmės atidėjimo už sunkius nusikaltimus, įskaitant narkotikų  platinimą ir kontrabandą. Dalis teisininkų perspėjo, kad nuo šiol realia laisvės atėmimo bausme turės būti baudžiami visi jaunuoliai, sučiupti besidalijantys marihuanos suktine ar atsisiuntę nedidelį narkotikų  kiekį iš užsienio. Prokuratūra teigė, kad tokiose situacijose bus galima naudotis Baudžiamojo kodekso nuostata, leidžiančia skirti švelnesnę bausmę nei numatyta.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, anksčiau kartą kartu su liberalais teikęs siūlymą dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotikų be tikslo platinti turėjimą, ketvirtadienį žurnalistams sakė pozicijos nepakeitęs.

„Aš manau, žmonės, kurie turi priklausomybę, nuo jos turi būti gydomi, o ne kalinami dėl vartojimo ir priklausomybių. Nesu teisininkas, kuris subtiliai tuos teisnius niuansus galėtų paaiškinti, bet manau, kad tai perkėlimas į Baudžiamąją kodeksą – red.) buvo tiesiog neapsižiūrėjimas, ta kriminalizacija, kuri įvyko“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė ministras.

„Manau, nei Seimas, nei tie, kurie ruošė įstatymus, tokios intencijos neturėjo. Atsakomybės švelninti, kurie platina, tikrai nereikia, nes tai visuomenei pavojinga veikla, bet bausti laisvės atėmimu už vartojimą taip pat nereikėtų“, – sakė A. Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Numas

Numas portretas
Bet kokius narkotikus uzdrausti, platintojus ir vartojancius bausti.

>Ne, ne?

>Ne, ne? portretas
O tamsta esate pakankamai sveiko proto, kad suvoktumėte, kas yra ASOCIATYVINĖ NUOTRAUKA? :)

Ne, ne

Ne, ne portretas
Pažiūrėkite į nufotografuoto žmogelio veidą. Ar toks gali būti nuo sveiko produkto vartojimo?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių