A. Butkevičius prakalbo apie valdančiųjų nekompetenciją

Valstybės valdyme esame priėję žemiausią lygį, komentuodamas valdančiųjų politiką sako ekspremjeras Algirdas Butkevičius.

Po Lietuvos socialdemokratų skilimo be partijos likęs politikas neslepia nusivylimo tiek „valstiečių“, tiek frakcijos kolegų „socialdarbiečių“ politikos metodais.

Buvęs socialdemokratas negaili kritikos valdantiesiems, kurie, pasak jo, stokodami kompetencijos, sprendimus priima pernelyg siauruose politikų ratuose. Tai, tvirtina jis, kelia įtampas ne tik Seimo salėje, tačiau sukelia ir „valstiečiams“ priklausančių parlamentarų nepasitenkinimą.

Panašią klaidą, pasak A. Butkevičiaus, daro ir apie prezidento rinkimus vis dažniau kalbantis premjeras Saulius Skvernelis. Buvusio ministro pirmininko manymu, dabartinis Vyriausybės vadovas ne tik priimant svarbiausius sprendimus vengia tartis platesniame rate žmonių, tačiau ir pernelyg dažnai siekia atrodyti tiesiog „kietu politiku“. Būti principingu ir „kietu“ politiku, tikina A. Butkevičius, nepakanka, privalu, siekiant įgyti kitų pasitikėjimą, rodyti ir sugebėjimą spręsti svarbiausias valstybės problemas.

Valdymo prasme mes priėjome iki paties žemiausio lygio, kada nebegirdime kito žmogaus išsakytų minčių, kada nebegirdime jo pasiūlymų, bet tiesiog nusistatome prieš žmogų, nes jis priklauso kažkam.

Vardindamas valdančiųjų klaidas A. Butkevičius Eltai apgailestavo, kad jo sukaupta patirtis valdantiesiems kolegoms nėra įdomi. Politikas neslėpė apmaudo ir dėl to, kad tarp valdančiųjų taip ir nesusiformavo vakarietiškai demokratijai būtina diskusijų kultūra. Kadangi, pabrėžia jis, tarp valdančiųjų sprendimus priima vos keli politikai ir dėl to būti išgirstam yra sunku, lieka tik viešas kritiškas kalbėjimas valdžios ir jos priimamų sprendimų adresu.

Tačiau politikas tvirtina nebijantis būti išmestas iš valdančiųjų koalicijos dėl rodomo kitamintiškumo, nors, užsimena, tokių minčių tarp valdančiųjų jau būta.

„Jeigu aš nebūčiau buvęs premjeru, tai gal jau ir mane patį svarstytų išmesti iš valdančiosios daugumos, tačiau, matyt, veikia psichologija, kad išmesti buvusį premjerą nesinori. Kaip tai nuskambėtų? Tačiau tokių minčių buvo“, - kalbėjo Eltai A. Butkevičius.

Buvęs socialdemokratas teigia, kad dabartinės valdžios nekompetencija ir atsisakymas priimti kitokią nuomonę lemia brangiai valstybei kainuojančias klaidas ir, be kita ko, kelia psichologinę įtampą. Pasak jo, įsitikinimas, kad keli žmonės gali numatyti ir įgyvendinti visą valstybės strategiją, yra tiesiog įrodymas, kad valdantiesiems trūksta vadybinių žinių.

A. Butkevičiaus teigimu, pagrindinės valdančiųjų diskusijos vyksta tik tarp „valstiečių“ Ramūno Karbauskio ir Agnės Širinskienės bei dar vieno ar kelių politikų.

„Esame lyg ir koalicijoje: de jure esame pasirašę susitarimą, tačiau de facto klausimus šioje valdančiojoje daugumoje sprendžia keli žmonės ir tai daugiausiai iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos. Valdymo prasme jie daro didžiulę klaidą, dėl kelių priežasčių. Šiais laikais reikia suvokti, kad norint pasiekti užsibrėžtus tikslus reikalinga didesnė negu dabar yra (sprendimus priimančių valdančiųjų. - ELTA) komanda, kad ji būtų sudaryta iš kompetentingų žmonių, kad joje būtų kuo įvairesnių nuomonių“, - sako A. Butkevičius, neslėpdamas apmaudo, kad valdančiųjų lyderių vadovavimo metodai jam nepalieka kitos išeities, kaip tik valdžios priimamus sprendimus viešai komentuoti ir kritikuoti.

„Valdymo prasme mes priėjome iki paties žemiausio lygio, kada nebegirdime kito žmogaus išsakytų minčių, kada nebegirdime jo pasiūlymų, bet tiesiog nusistatome prieš žmogų, nes jis priklauso kažkam. Tačiau juk sėkmė politinėje veikloje lydi tada, kai tu turi kompetenciją. Tuo tarpu jų įsivaizdavimu, sprendimai įgyvendinami turi būti be tolerancijos ir oponavimo. Aš manau, kad tai yra didžiulė klaida, nes jiems patiems trūksta politinės kompetencijos“, - Eltai teigė A. Butkevičius. Vienas iš politinės nekompetencijos pavyzdžių, samprotavo jis, yra nesupratimas, kokią funkciją efektyviai veikiančioje demokratinėje valstybėje atlieka opozicija.

Buvusio socialdemokrato teigimu, sprendžiant iš pastarųjų metų valdančiųjų darbo, akivaizdu, kad bet kokia kritika valdžiai yra suvokiama kaip puolimas.

„Reikia suprasti, kad opozicijos darbas ir yra kritikuoti valdančiuosius, parodant savo privalumus prieš valdančiąja daugumą. Tačiau „valstiečiai“ visa tai priėmė kaip tiesioginę kovą prieš juos, jų menkinimą, gerų idėjų stabdymą ir taip toliau“, - kalbėjo A. Butkevičius.

„Pagrindinės valdžios klaidų priežastys yra žinių, patirties ir kompetencijų stoka, o tai kelia psichologinę įtampą. Aš manau, kad 2018 m. rudenį vyko psichologinis karas tarp valdančiųjų ir opozicijos. O kai kada tyli įtampa atsirasdavo ir valdančiojoje daugumoje dėl nenoro iš anksto viduje pasikalbėti dėl svarbių sprendimų“, - apibendrino A. Butkevičius.

Ekspremjeras neslepia nusivylimo, kad jo turima vadovavimo Vyriausybei patirtimi bei įgūdžiais, rengiant įstatymo projektus, valdantieji nėra linkę naudotis. Politikas atviravo, kad, matydamas netinkamus vadžios priimamus sprendimus streikuojant pedagogams, jis siūlėsi valdantiesiems kolegoms pagelbėti. Tačiau, pasak jo, nei jie, nei buvusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė neparodė jokio susidomėjo.

„Aš, kaip turintis nemažą politinę patirtį, visada buvau nusiteikęs padėti valdančiajai daugumai. Bet vėliau supratau, kad mano pagalbos jiems nereikia. Todėl iš esmės jau po praleistų metų Seime aš dažniau pradėjau kalbėti išreikšdamas būtent savo nuomonę. Kitur dėl jos (valdančiųjų stovykloje. - ELTA) tiesiog nėra diskutuojama“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Jis vardino ir kitas Vyriausybės bei S. Skvernelio daromas klaidas. Politiko nuomone, S. Skvernelis, kaip ir „valstiečių“ lyderiai, vengia kritikos bei kitų patarimų ir pernelyg dažnai nori atrodyti kaip „kietas“ politikas. Jo teigimu, toks didelio ryžto ir „kietumo“ rodymas, neturint pakankamai kompetencijos ar tiesiog nesugebant išspręsti svarbiausių problemų, didelės naudos politikui gali ir neatnešti.

„Jis (S. Skvernelis. - ELTA) per dažnai nori pabrėžti, kad yra labai „kietas“ ir ryžtingas, kad bus taip, kaip pasakiau. Vakaruose tai vertinama kitaip: gerai, tu parodei tvirtumą, ryžtingumą, tai sveikintinas dalykas. Ir jeigu rezultatas yra pasiekiamas, tai tave dėl tavo tvirtumo ir ryžtingumo visuomenė įvertins ir pripažins. Tačiau norint parodyti save tvirtą ir ryžtingą, reikia turėti ir kompetencijos“, - kalbėjo politikas.

A. Butkevičius komentavo ir krintančius S. Skvernelio reitingus bei įtemptus Vyriausybės santykius su Prezidentūra. Pasak buvusio socialdemokrato, S. Skvernelio situacija yra sudėtinga, nes, tvirtino jis, konfliktas su prezidente nieko gero premjerui atnešti neturėtų. A. Butkevičius teigė manąs, kad su tiesiogiai piliečių renkama šalies vadove be nuostolių Vyriausybės vadovui konkuruoti beveik neįmanoma.

Todėl politikas neatmetė ir galimybės, kad dabartinio Vyriausybės vadovo reitingai gali nusiristi žemyn su tokia pat inercija, kokia jį patį, dar einant premjero pareigas, ištiko 2016 m. Maža to, samprotavo politikas, S. Skvernelis su prezidente gyvena didesnėje įtampoje nei teko gyventi jam dar vadovaujant Ministrų kabinetui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
TO ANONIMAS.KEISTAS JŪSU KLAUSIMAS,KĄ PADARĖ GERO LIAUDŽIAI.OGI DAUG,SUGRIOVĖ ŽEMĖS ŪKI NIEKO GERO NEPAKEISDAMI,SUGRIOVĖ PRAMONĘ,VĖLIAU PARDUODAMI UŽ 1 LITĄ.PENSININKAMS PAKĖLĖ AMŽIŲ IŠEITI Į PENSIJĄ,PANAIKINO PAVOJINGUMĄ DARBE,PRIVEISĖ AFERISTŲ,KURIE SĖKMINGAI VAGIA BIUDŽETO PINIGUS,O TAUTĄ,NESUGEBANČIA ORIAI GYVENTI,IŠGRŪDO Į VAKARUS UŽSIENIEČIAMS SUBINES PLAUTI IR KITUS SUNKIUS DARBUS DIRBTI.GALIMA VARDINTI IR VARDINTI,BET UŽTEKS.

Anonimas

Anonimas portretas
Ale tik pamanykit pradejo vieni kitus pjaut be peilio.Kas su kuo sugule kodel Lietuvos labui nieko nepadare.O ka jus padaret kai atsiskyret nuo ruso Lietuvos liaudziai A?.

Ariogalos babunė

Ariogalos babunė portretas
Tik betrūko Butkevičiaus prisijungimo į šmeižikų chorą. Ir jam viskas negerai pasidarė, dabar kada jį kaip organiką jo paties sėbrai išmėžė iš tvarto. Dabar jis ne sasaldemokratas, dabar konservatorių choristas. Metuose bet nesigėdina pliurpt nesąmones. O ką pats gero nuveikei seimeriaudamas?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių