D. Grybauskaitė: „Gazprom“ turi kompensuoti vartotojų patirtą žalą

  • Teksto dydis:

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ turi kompensuoti Europos dujų vartotojų patirtą žalą dėl neskaidrios dujų prekybos, sako Lietuvos prezidentė.

Trečiadienį susitikime su Europos Komisijos viceprezidentu Marošu Šefčovičiumi, atsakingu už ES energetinę sąjungą, Dalia Grybauskaitė pabrėžė, jog kovojant su neskaidria „Gazprom“ monopolija Europos dujų rinkoje, reikalingi ne simboliniai žingsniai, o realūs sprendimai.

„ES neturi likti geopolitiniais motyvais paremtų dujų kainų skirtumų, o „Gazprom“ įsipareigojimai pirkėjams turi apimti kompensacijos mechanizmus už patirtą žalą dėl neskaidrios prekybos“, - teigiama prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

ES neturi likti geopolitiniais motyvais paremtų dujų kainų skirtumų, o „Gazprom“ įsipareigojimai pirkėjams turi apimti kompensacijos mechanizmus už patirtą žalą dėl neskaidrios prekybos.

„Gazprom“ Europos Komisijai, kuri baigė tyrimą dėl koncerno piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkoje, kovą pažadėjo, jog šalys galės laisvai prekiauti rusiškomis dujomis, o „Gazprom“ jas tieks konkurencinga kaina. Ilgalaikėse dujų sutartyse „Gazprom“ žada leisti klientams persiderėti dėl kainos, sudaryti sąlygas dujų mainams.

„Gazprom“ siekia išvengti iki 8 mlrd. eurų baudos. Skaičiuojama, kad dėl nesąžiningos „Gazprom“ taikytos kainodaros Lietuva patyrė apie 1,5 mlrd. eurų nuostolį. Tačiau dabar siūlomi „Gazprom“ įsipareigojimai nesudaro galimybių Lietuvai kompensuoti šiuos praradimus.

Anot Prezidentūros pranešimo, susitikime taip pat aptarti Lietuvos energetiniai interesai, Astravo atominės elektrinės (AE) keliamos grėsmės ir bendros ES priemonės energetiniam saugumui užtikrinti.

Teigiama, kad vieninga visų ES šalių pozicija būtina, kad nesaugiai pagaminta nepasiektų Europos vartotojų, o Astravo AE nesukeltų papildomų kliūčių Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentine Europa siekiui.

D.Grybauskaitės teigimu, geopolitinis „NordStream 2“ projektas – dar vienas mėginimas skaidyti ES šalių vienybę ir užveržti naują rusiškų dujų kilpą Europai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip suprast,ar Butkevičiaus sukurtas genialusis būdas nepasiteisino?Tas Independ...,ar kaip jis ten vadinasi,duoda tik nuostolį?O varge,.kažkokie profanai:vienas premjeras Mažeikius prašvilpe,na čia dasidejo ir Adamkus,o šitas socialas išvaiste pinigus vejais...

idomu

idomu portretas
Dujos iš ivano vamzdžio 360-80 dolerių už 1000k, dujos iš durnių laivo bačkos 560/580 dolerių už 1000k . , tai brangiau už brangiausias - esą " diskrimijuojančias" rusiškas dujas , kas kompensuos nuostolius vartotojams ir valstybei padarytą milžinišką žalą?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių