D. Grybauskaitė giria Vyriausybės užmojį mažinti vaistų kainas

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė giria Vyriausybės žingsnius, kuriais ji teigia siekianti mažinti vaistų kainas.

Ji teigiamai įvertino, kad keičiami reikalavimai, pagal kuriuos vaistai patenka į kompensuojamųjų sąrašą. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasiūlytiems pakeitimams trečiadienį pritarė Vyriausybė. Pagal naująją tvarką, į Kompensuojamųjų vaistų kainyną nebus įtraukiami vaistai, kurių kaina – daugiau nei 10 proc. didesnė negu pigiausių vaistų su ta pačia veikiąja medžiaga pasirinktose aštuoniose užsienio valstybėse (vadinamosiose referencinėse šalyse).

„Problemos vaistų kainų srityje yra užsisenėjusios ir be galo apaugusios interesais, ir persmelktos netgi korupcinių šešėlių, todėl labai gerai, kad Vyriausybė, pasiremdama Konkurencijos tarybos ir Valstybės kontrolės rekomendacijomis, mėgina žengti pirmuosius žingsnius (...). Iš tiesų matome tik pirmuosius mėginimus ir žingsnius, kaip sumažinti kainas, todėl sveikinu Vyriausybę, kuri mėgina tai daryti“, – LRT radijui sakė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, iki šiol veikusi kompensavimo sistema dirbtinai kliudė plėtoti gydymą pigesniais vaistais.

„Lietuvoje faktai tokie, kad brangiausių vaistų parduodama dešimt kartų daugiau nei pigiausių, nors gydo tą patį, ir kompensavimo sistema iki šiol sukelia dirbtines kliūtis pigesniems vaistams patekti į kompensuojamųjų sąrašą“, – ketvirtadienį transliuotame interviu sakė šalies vadovė.

Valstybė vaistams kompensuoti per metus skiria beveik ketvirtį milijardo eurų, patys gyventojai primoka dar per 50 milijonų eurų.

„Veikianti sistema yra brangi, bet labai paranki brangių vaistų gamintojams ir prekybininkams, todėl toks didžiulis pasipriešinimas: su užsakomaisiais straipsniais, tiesioginiais spaudimais ir išgalvotomis istorijomis“, – aiškino D.Grybauskaitė.

Vyriausybės palaiminti pakeitimai, pasak SAM, gyventojų priemokas leis sumažinti 30 procentų. Per metus gyventojai esą sutaupytų 20 mln. eurų priemokų už vaistus, dar 10 mln. eurų sutaupytų Privalomojo sveikatos draudimo fondas.

Vaistų gamintojų asociacija sako, kad tokio kainų mažėjimo, apie kurį kalba SAM, pasiekti nepavyks, tad kurstomi nepagrįsti pacientų lūkesčiai.


Šiame straipsnyje: vaistaivaistų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinau

Žinau portretas
Aš jau patyriau pigesnių netinkamą veikimą, pigesni vaistai turi pašalinį poveikį, ir neveikia kaip autentiški vaistai. Atimkime paskutinę lazdą iš ubagų.

Anonimas

Anonimas portretas
Prezidente vadinasi,bet nežino,kad pigesni vaistai turi didesnį pašalinį poveikį...Džiaugiasi,kad prismaugti lietuviai ilgai netemps,toks jos planas?

mirtis

mirtis portretas
pigesni vaistai geresni vaistai cia tas pats kaip mires pensininkas geras pensininkas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių