D. Grybauskaitė: Kremlius nesibodi peržengti jokių ribų

Įkaitusios „Brexit“ derybos ir Europos Sąjungos (ES) išorės saugumo klausimai dominuos trečiadienį prasidėsiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime, kuriame dalyvaus ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tikimasi, kad ES šalių lyderiai turėtų galutinai pritarti siūlymui Rusijai įvesti papildomas sankcijas už cheminių ginklų naudojimą Bendrijos šalyse.

„Solsberyje įvykusi ataka, per kurią žmonėms žudyti buvo panaudota Rusijos laboratorijose sukurta cheminė medžiaga „Novichok“, labai aiškiai parodė, kad Kremlius nesibodi peržengti jokių ribų ir taikos metu Europos teritorijoje ciniškai naudoja tarptautinėmis sutartimis uždraustą cheminį ginklą“, - teigiama Prezidentūros pranešime.

Lietuva kartu su grupe kitų šalių teikia iniciatyvą įvesti sankcijas ir už kibernetines atakas. Mūsų šalis laikosi pozicijos, kad tai būtina, siekiant apsaugoti demokratinius Europos valstybių procesus ir energetikos, finansinę bei kitą strateginę infrastruktūrą.

Kremlius nesibodi peržengti jokių ribų ir taikos metu Europos teritorijoje ciniškai naudoja tarptautinėmis sutartimis uždraustą cheminį ginklą.

„Šiurkštūs kibernetiniai išpuoliai tampa kasdienybe ir priešiškų žvalgybų yra plačiai naudojami kaip hibridinio karo ginklas. Lietuva vien per praėjusius metus patyrė 55 tūkst. kibernetinių atakų, kurių trečdalis buvo nukreiptos prieš valstybei gyvybiškai svarbų energetikos sektorių“, - rašo Prezidentūra.

Briuselyje bus apžvelgtos ir tolesnės ilgalaikės priemonės migracijos srautams suvaldyti. Lietuva laikosi nuoseklios pozicijos, kad prievartinės kvotos nėra veiksmingos, o būtina stiprinti bendradarbiavimą su trečiosiomis šalimis, teikti paramą nelegalios migracijos kilmės valstybėms padedant gerinti jų socialinę, ekonominę bei vidaus saugumo padėtį.

Dar vienas esminis žingsnis, kurio sutelktomis jėgomis būtina imtis visai Europos Sąjungai, - išorinių sienų stiprinimas. Todėl Lietuva teikia pasiūlymą nustatyti bendrą ES išorės sienų apsaugos standartą, kuris suvienodintų visų šalių narių sienų apsaugos sistemas, įdiegtų modernias stebėjimo ir kontrolės technologijas. Tikimasi, kad tai padės panaikinti šiuo metu egzistuojančias spragas, kai dėl nepakankamos išorės sienų apsaugos kai kuriose valstybėse nelegalūs migrantai lengvai patenka į Šengeno zoną.

Briuselyje šalies vadovė taip pat dalyvaus euro zonos šalių viršūnių susitikime, kuriame bus aptarti pasiūlymai dėl ES bendros valiutos euro atsparumo galimoms finansinėms krizėms didinimo.

Dar vienas prezidentės darbo vizito Briuselyje tikslas - aukščiausiu lygiu atstovauti Lietuvai Azijos ir Europos šalis vienijančio ASEM formato viršūnių susitikime. ASEM forumas rengiamas kas dvejus metus. Šiuo metu šis bendradarbiavimo formatas vienija 53 Europos ir Azijos valstybes, kuriose gyvena 60 proc. viso pasaulio gyventojų. ASEM šalys sudaro 55 proc. pasaulio prekybos, 65 proc. pasaulio BVP ir 75 proc. turizmo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Putinas ne rusas, jis įtartinas žmogus, išdavikas, avantiūristas, grobuonis. Kaip jis elgiasi! Kokią teisę turi užgaudinėti garbingo amžiaus karališkąją šeimą?

rs

rs portretas
vargšė prezidentė,taip nori įtikti šeimininkam.mato tik vieną išeitį loti ant rusų ir tai tik bendrom ,išgalvotom frazėm ir kaltinimais.atsiliepe komunistinė,partinė mokykla.tiesa,nepaminėjo babčenko,stebūklingai prisikėlusio.kada šita pirmoji Lietuvos blondinė ką nors padars gero žmonėms kurie ją rinko,už ją balsavo.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Na jeigu tau,Archangelskas mamone patinka mano komentarai,tai patiks ir dabar.Tu bukagalvis atslikėlis iš ruslendo.Ištraukiantis iš mano komentarų konteksto tau žinomus lietuviškus žodžis,bet tų žodžių orasmė netelpa į tavo mažą smegeninę todėl pasirašinėji mano vardu.Rašyti painiodamas lietuviškus ir rusiškys žodžiys tu sunkiai bet sugebi,mąstyti-ne.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių