D. Grybauskaitė: Lietuva palaikys Lenkiją ginče su EK

Lietuva ketina palaikyti Lenkiją ginče su Europos Komisija (EK) dėl kontraversiškos šalies teismų reformos, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė. Lenkijos prezidentas mano, jog tokia pozicija – subalansuota.

„Norėčiau paliesti vieną problematinį europinį klausimą. Šiuo metu vyksta diskusijos tarp Europos Komisijos ir Lenkijos vyriausybės. Lietuva ir Lietuvos pozicija bus labai griežtai aiški, kad mes nepalaikysime jokių prievartybių ir jėgos metodų prieš jokią šalį taip pat ir Lenkiją. Lietuva nepalaikys balsavimo prieš Lenkijos valstybę, panaudojant jėgą, o mes kviesime abi puses susitarti“, – spaudos konferencijoje po dvišalio susitikimo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji teigė, kad panašios pozicijos Lietuva laikėsi ir dėl migracijos bei teisės viršenybės klausimų bendrijoje

A. Duda žurnalistams sakė, jog Lietuvos pozicija – subalansuota.

„Ačiū už tą poziciją, kurią ponia prezidentė pristatė. Ji labai subalansuota ir parodo, kad mūsų situacija suprantama“, – tvirtino Lenkijos prezidentas.

Anot jo, problemos dėl Lenkijos teismų reformos, kuriai prieštarauja Briuselis, kyla dėl prasto interpretavimo.

„Tikiu, kad tos problemos, kurios, mano nuomone, išteka daugiau iš nesupratimo ir tam tikrų negerų interpretavimų, jog jos bus išspręstos“, – kalbėjo A. Duda.

Praėjusių metų pabaigoje Europos Sąjunga (ES) pradėjo precedento neturintį drausminį procesą dėl teismų sistemos reformų Lenkijoje. Briuselis tvirtina, kad jos kelia grėsmę demokratijai, nes suteikia vyriausybei galimybę kontroliuoti teismus.

ES nurodė Varšuvai per tris mėnesius ištaisyti susidariusią padėtį. Priešingu atveju ES valstybės turės balsuoti, ar Varšuvos pradėtos reformos kelia „sisteminę grėsmę“ šalies teismų sistemos nepriklausomybei ir įstatymų viršenybei Europos Sąjungoje.

Jeigu tokia grėsmė bus pripažinta, Lenkijos laukia kitas balsavimas dėl siūlymo įšaldyti Varšuvos balso teisę priimant Bendrijos sprendimus. Nors jos sąjungininkė Vengrija jau pažadėjo šį balsavimą vetuoti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

to bankas

to bankas portretas
teisingai padare kad tu ruskiu banka pridare! o tu varyk i ruskyna pas savuosius...

tikiu

tikiu portretas
Prezidentė žino, ką sako ir ką daro

nesusipratimas

nesusipratimas portretas
nejau tarp kaimynu priesu yra ir nors vienas draugas
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių