D. Grybauskaitė perspėja: šiemet gali nepavykti susitarti dėl „Brexit“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį perspėjo, kad Europos Sąjungai ir Jungtinei Karalystei šiemet gali nepavykti susitarti dėl Britanijos pasitraukimo iš ES sąlygų ir būsimų santykių ateities.

„Labai tikėtina, kad šita situacija dar kažkokį laiką neišsispręs, o laikas bėga ir gali būti, kad netgi ir šiemet mes to sprendimo galime neturėti“, – LRT televizijai Briuselyje sakė D. Grybauskaitė, dalyvaujanti ES šalių vadovų susitikime.

Europos Sąjungos lyderiai trečiadienį perspėjo, kad per „Brexit“ derybas būtina pasiekti daug didesnę pažangą.

Europos lyderiai tikėjosi lapkritį surengti specialų viršūnių susitikimą, per kurį būtų priimta „skyrybų“ su Jungtine Karalyste sutartis. Tačiau trečiadienį jie Briuselyje atsisakė patvirtinti šį planą, todėl blokas dar vienu žingsniu priartėjo prie didelę sumaištį galinčio sukelti scenarijaus – kad Britanija kovą pasitrauks iš bendrijos be jokios sutarties.

Dabar diplomatai tikisi, kad „Brexit“ sutartis galėtų būti patvirtinta bent gruodį, tačiau ir tokiu atveju Britanijos ir ES šalių parlamentams liktų itin mažai laiko šį susitarimą ratifikuoti.

„Esame tam tikroje stagnacinėje situacijoje, kada žinome, kad laikas spaudžia, bet naujų pasiūlymų, idėjų nėra, atvirkščiai, ji (britų premjerė Theresa May – BNS) laukia kažko naujo“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Svarbiausia mums visiems dabar yra pralaužti tą sustingimo tašką Šiaurės Airijos ir Airijos pasienio klausimu. Tai, ko gero, bus svarbiausias klausimas“, – kalbėjo ji.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) sakė esanti atvira galimybei nustatyti ilgesnį pereinamąjį laikotarpį, kad derybų procesas išeitų iš aklavietės.

Taip ji reagavo į ES vyriausiojo derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) pasiūlymą pridėti dar metus prie šiuo metu planuojamo 21 mėnesio pereinamojo laikotarpio po „Brexit“, per kurį Britanijos ryšiai su bloku daugeliu atžvilgių išliks tokie patys kaip dabar.

D. Grybauskaitė perspėja, kad tokia idėja gali nesulaukti palaikymo tarp euroskeptikų T. May konservatorių partijoje.

„Skamba lyg ir gerai pereinamasis laikotarpis, bet iš tikrųjų, kai britai įsigilins, ką tai reiškia, o tai reiškia, kad dar vienerius metus jie turės daug mokėti į Europos biudžetą“, – sakė prezidentė.

„Čia, ko gero, tikrai nėra sprendimas, nors mums, Europai, pereinamieji laikotarpiai tikrai netrukdytų“, – pridūrė ji.

Šalies vadovė tvirtino, kad Europa „geba rasti kompromisus, yra pakankamai lanksti“ ir turi politinės valios pasiekti susitarimą su Londonu.

„Problema kol kas iki šiol yra tokia, kad mes neturime partnerio, kuris turi tokį patį lankstumą arba yra visiškai palaikomas savo šalyje“, – teigė D. Grybauskaitė.

Derybininkų diskusijos įstrigo dėl „apsidraudžiamųjų priemonių“, turinčių išlaikyti sieną tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos atvirą, kol bus pasirašytas didesnio masto prekybos susitarimas. Jis turėtų užtikrinti, kad papildomi muitinės tikrinimai prie sienos nebūtų vykdomi.

Britanija siūlėsi laikinai laikytis ES muitinės taisyklių, bet blokas nori, kad toks laikotarpis neturėtų galutinės datos. Tačiau tokie Briuselio planai atrodo nepriimtini euroskeptiškiems Britanijos konservatorių partijos nariams.

ES taip pat kelia galimybę, kad bloko muitų sąjungos ir bendrosios rinkos taisyklės liktų galioti tik Šiaurės Airijai, bet Britanija tokį scenarijų atmeta, nes jis esą pažeistų Jungtinės Karalystės vientisumą.


Šiame straipsnyje: Dalia GrybauskaitėBrexitES

NAUJAUSI KOMENTARAI

aldona

aldona portretas
Prie ko čia Grybauskaitė kam rūpi ką ji sako-čia ne Lietuvos reikalas

...

... portretas
Tu geriau papasakok kaip su Litxit sekas...

Anonimas

Anonimas portretas
Nu ko ta Grybauskaite kisasi ne i savo sali.Savo reikia ziuret nuvare Lietuva i bedugne.Anglai neprapuls.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių