D. Grybauskaitė: pabėgėlių kvotų sistema – ne iki galo efektyvi

Į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Briuselyje atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad daugiau nei dvejus metus taikyta pabėgėlių perskirstymo kvotų sistema veikia ne iki galo efektyviai.

Šalies vadovė žurnalistams sakė, kad tiek Lietuvoje, tiek kitose Baltijos jūros regiono šalyse imigrantų integracijos procesai buvo sunkūs, daugelis pabėgėlių išvyko.

„Matome, kad (...) kvotų sistema nepilnai veikia, ypač mūsų regione. Mes politiškai sutikome tam tikrą kvotą priimti, bet integracijos procesai gerokai strigo ir pabėgėliai neliko mūsų regione“, – ketvirtadienį teigė D. Grybauskaitė.

Pabėgėliai iš Artimųjų Rytų į Lietuvą ir kitas ES šalis buvo perkeliami pagal 2015 metų sprendimą perskirstyti Bendrijos šalims 160 tūkst. migrantų.

Pagal šį mechanizmą Lietuva įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius. Nors iki šiol šalis priėmė 416 asmenų, daugelis iš jų jau išvyko į turtingesnes Vakarų Europos valstybes.

Be to, ES praėjusią savaitę kreipėsi į savo aukščiausiąją teismo instituciją dėl Lenkijos, Čekijos ir Vengrijos atsisakymo priimti pabėgėlius. Šios šalys tvirtina, kad kvotos yra Briuselio bandymas apriboti jų nacionalinį suverenitetą.

Sistemos šalininkai sako, kad Europa turi pasidalinti pabėgėlių našta su Italija ir Graikija, per kurias driekiasi didžiausi migrantų srautai.

D. Grybauskaitė teigė, kad ES su migracijos krize iki šiol tvarkėsi pusėtinai, o svarstant tolesnius jos pažabojimo būdus reikia ieškoti kompromiso.

„Aišku, kad reikia galvoti paie kitus būdus, yra daug pasiūlymų, bet vis tiek linkėčiau mums susitarti, kad nebūtų išsukinėjamos rankos, nebūtų įvairių privalomų jėga primestų sprendimų“, – sakė prezidentė.

Diskusija apie migrantų kvotų sistema kilo Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui pasiūlius jų atsisakyti. Prieš kelias dienas siųstame laiške ES lyderiams jis šią sistemą pavadino neefektyvia ir labai skaldančia Bendriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Manau migrantams reikia ismoketi tsm tikra kompensacija ir grszinti i ju salis tai butu pigiauvir paprasciau

Nuomone.

Nuomone. portretas
Kas sjumane Afrikos gyventojus perkelti i Europa.Manau jei yra saliu ju norinciu tegu pasiima.Lietuvai ju nereikia.Palaikau Lenkija.Uztenka ir savu pasalpininku.

Vanagas

Vanagas portretas
Neisileisti nei vieno "pabegelio". Su savais banditais nesusitvarkome, tai dar laukiniu banditu betruko...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių