D. Grybauskaitė su P. Korėjos vadovu kalbėjo apie inovacijas ir saugumą

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Pietų Korėjoje su šalies prezidentu Moon Jae-Inu (Mun Džejinu) aptarė dvišalių ryšių stiprinimą aukštųjų technologijų ir inovacijų srityse, taip pat tarptautinę politiką ir saugumo klausimus.

Kaip trečiadienį pranešė prezidentės spaudos tarnyba, nors per pastaruosius penkerius metus Lietuvos ir Pietų Korėjos prekyba išaugo penkis kartus, joje vis dar dominuoja tradicinės prekės ir paslaugos. Pasak Prezidentūros, Pietų Korėja yra viena pažangiausių valstybių, ypatingą dėmesį skirianti mokslui, išradimams, kūrybiškumui. Lietuva pasaulyje garsėja kaip gyvybės mokslų ir finansinių technologijų inovatorė, o lietuviški lazeriai jau dabar yra paklausūs Pietų Korėjoje. Todėl glaudesnis bendradarbiavimas leistų geriau išnaudoti abiejų šalių potencialą, paskatintų ekonomikos augimą ir mokslo progresą.

Šalių vadovai taip pat kalbėjosi apie tarptautinę saugumo padėtį, Pietų Korėjos ir NATO bendradarbiavimą, galimybes keistis patirtimi kibernetinės gynybos srityje.

Prezidentės teigimu, Pietų Korėjoje pastatytas Lietuvos SGD terminalas „Independence“ davė startą kokybiškai naujiems abiejų šalių santykiams. Regiono energetinės nepriklausomybės garantu tapęs terminalas – pavyzdys, kaip kartu pasitelkiama pažanga valstybių saugumui ir gerovei užtikrinti.

Susitikime aptarti iššūkiai tarptautiniam saugumui. Pasak D. Grybauskaitės, Lietuva ir Pietų Korėja supranta, ką reiškia gyventi sudėtingoje ir nenuspėjamoje kaimynystėje. Prezidentė pabrėžė, jog Lietuva palaiko tarptautines pastangas siekiant Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo ir Jungtinių Tautų (JT) įvestų sankcijų įgyvendinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių