D. Grybauskaitė: V. Andriukaičio pavaldinių veiksmai skaldo ES

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad žiniasklaidoje paviešinti eurokomisaro Vytenio Andriukaičio pavaldinių laiškai negali būti interpretuojami kitaip, kaip pasiūlymas Rusijai derėtis su atskiromis Europos Sąjungos (ES) šalimis dėl maisto produktų embargo panaikinimo.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad žiniasklaidoje paviešinti eurokomisaro Vytenio Andriukaičio pavaldinių laiškai negali būti interpretuojami kitaip, kaip pasiūlymas Rusijai derėtis su atskiromis Europos Sąjungos (ES) šalimis dėl maisto produktų embargo panaikinimo.

„Praktiškai yra skaldoma Europa ir tiesioginė atsakomybė yra būtent to direktorato, kurį tiesiogiai kuruoja Lietuvos paskirtas komisaras“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė prezidentė.

Komisaro paaiškinimus, kuriais atmetami priekaištai, D.Grybauskaitė pavadino „interpretacija, manipuliacija ir išsisukinėjimu“.

D.Grybauskaitės teigimu, Europos Komisijos generalinio direktorato vadovo Ladislavo Miko laiške Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovui Sergejui Dankvertui yra „siūloma, kad Rusija pradėtų derėtis su atskiromis šalimis“.

Pasak jos, tokį aiškinimą patvirtina ir faktas, kad netrukus po laiško pasirodymo Prancūzija paskelbė apie preliminarų dvišalį susitarimą su Maskva dėl mėsos eksporto į Rusiją.

„Dėl šio direktorato veiksmų Europa yra skaldoma, suteikiamos galimybės atskiroms šalims ir netgi pasiūlymas suteiktas Rusijai pradėti derybas su atskiromis Europos šalimis“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Interpretacija, manipuliacija, išsisukinėjimas mūsų komisaro yra nepriimtinas. Šie visi laiškai yra vieši, tai yra faktai, ir kitaip interpretuoti kaip Europos skaldymo ir netgi, sakyčiau, rusų interesų gynimo aš negaliu“, - teigė ji.

V.Andriukaitis tikina, kad jo kritikai laišką interpretuoja neteisingai. Anot jo, Briuselis griežtai netoleruotų, kad Rusija pati galėtų pasirinkti ES valstybes nares, kurioms panaikinti maisto produktų embargą. Interviu LRT televizijai komisaras teigė, kad laiške minima, jog „jei Rusija nuspręstų atšaukti apribojimus, tuomet reikėtų grįžti į padėtį, kai visos 28 valstybės eksportavo produkciją į Rusiją“.

Jo biuras teigia, kad techninėse derybose kalbama tik apie fitosanitarinius reikalavimus, bet ne apie politinį embargą.

Prieštaringai vertinamą laišką paviešino Briuselio naujienų portalas „EUobserver“, jį anglų kalba galima perskaityti adresu https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/euobs-media/fa467264470f3cd7ea25515cfe814fd9.pdf.

„Kalbant apie dvi aukščiau paminėtas kategorijas, manome, kad siekiant grąžinti padėtį, buvusią iki draudimo, prekyba galėtų būti atnaujinta, remiantis ES lygmens veterinarijos sertifikatais ir importuojančios šalies patikra. Techninės detalės dėl sąlygų, susijusių su ES ir MS (Muitų sąjungos) reikalavimais, ir įgyvendinimo detalės tarp ES šalies narės ir importuojančios šalies galėtų būti patikslintos ryšium su/kartu su patikra“, - rašoma dviejuose sakiniuose, kurie sukėlė daugiausia diskusijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam NA NA

tam NA NA portretas
tikrai tau trūksta paprasčiausio suvokimo, kas leistina ir kas neleistina andriukaičiui, graikijai, o rusija nėra ES narė ir niekada ja netaps, dabar ji yra agresorė ir apie agresorę rusiją yra bendra ES ir JAV aukščiausių pareigūnų nuomonė ir atitinkami veiksmai. Andriukaičio veiksmai gali būti traktuojami kaip pagalba rusijai. Čia jau prezidentei įsiterpti būtina, nes yra tokių išvisų Lietuvoje, kuriems labai rūpi tik jų pilvas, o ne šalies saugumas.,

NA NA

NA  NA portretas
juokingas kaltinimas Andriukaičiui, palyginus Graikijos ir Rusijos veiksmus , prieš Europos vieningumą ,,,ar tikrai nevertėtu baigti išdykauti panelei , Grybauskaitei ,,,,sėkmės šokinėti per virvutę,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių