D. Grybauskaitė: „Zapad“ pratybos bus labai naudingos

„Tokios pratybos ir tai, kad mes jas stebime ir žinome, kas vyksta, bus labai naudingos ir mums ateityje“, – teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė, kalbėdama apie Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas „Zapad“. Pasak šalies vadovės, pastaruoju metu Lietuvoje pasitaikant vienai kitai galimai provokacijai, bus netgi naudinga, jei atrasime tam tikrų saugumo skylių, nes jos leis su tokiais atvejais susitvarkyti ateityje.

Išsamiau apie pratybas „Zapad“ – LRT TELEVIZIJOS interviu su D. Grybauskaite.

– Prezidente, prasideda Rusijos ir Baltarusijos pratybos „Zapad“, tiksliau – jų aktyvioji fazė. Jos vadinamos vienomis didžiausių nuo Šaltojo karo. Kokias matytumėte didžiausias grėsmes Baltijos šalims ir Lietuvai?

– Tokių grėsmių aš nematau, būtent todėl, kad šioms pratyboms esame labai gerai pasirengę. Žinome, ką turime žinoti, matome, kas vyksta už mūsų sienų. Ir jau seniai rengiamės kartu su savo partneriais, NATO partneriais apsaugoti savo valstybę.

– Matyt, panikos ir baimės sėjimas yra vienas iš Kremliaus tikslų. Ar, jūsų nuomone, pavyko su jomis susidoroti, kai girdime įvairių pranešimų, kad žmonės perka kruopas ar netgi bėga į užsienį per šias pratybas?

– Pirmiausia pratybų tikslas yra gąsdinti, palaužti valią gintis, paralyžiuoti valstybę. Ir būtent todėl reaguosime visiškai kitaip. Esame savimi pasitikinti valstybė, todėl, kad esame ne vieni, o su mūsų partneriais.

– Savaitgalį išvykstate į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kuri, beje, panašiu metu vyksta kasmet ir kasmet jūs ten važiuojate. Man ne kartą teko girdėti, kad štai – prezidentė bėga iš Lietuvos tuo metu, kai vyksta „Zapad“ pratybos. Koks būtų jūsų atsakymas tiems žmonėms?

– Pirmiausia vykstu tik trims dienoms, o pratybos – jau šiandien. Šiandien, kaip matote, esu Vilniuje. Išvykstu, nes yra puiki proga, ir ne tik man – vykstame visi šio regiono prezidentai – ir Latvijos, ir Estijos, ir Ukrainos bei Lenkijos. Vykstame išsakyti savo nuomonės ir vertinimų, dar kartą pakartoti, kaip vertiname didelės, agresyvios savo kaimynės veiksmus mūsų nedidelių ir mažų valstybių atžvilgiu. Taigi mūsų balsas turi būti girdimas pasaulyje. Jei būsime negirdimi ir nematomi, niekada neturėsime ir supratimo, ir užtarimo, todėl kalbėti reikia. Visi kalbėsime ir būsime girdimi.

– Bet realiai tas užtarimas – ar jūs jaučiatės, kad Vakarai supranta „Zapad“ pratybų reikšmę ir grėsmę?

– Dabar taip, todėl, kad pakankamai aiškiai artikuliavome visi, ne tik mes, bet ir NATO generalinis sekretorius, ir Vokietijos vadovai. Labai aiškiai matome ir įvardijame, kad tai yra puolamosios pratybos su laba didžiuliu arsenalu, net naudojant kitos valstybės, Baltarusijos, teritoriją. Tai išties pirmąkart tokio masto pratybos prieš nedideles savo kaimynes, kai, mes sakome, prieš vieną NATO karį yra išstatyta beveik 10 Rusijos karių šiame regione. Bet būtent todėl bijoti nereikia, nes taip gali elgtis tie, kurie patys bijo.

– Pastarosiomis dienomis ypač jautriai reaguojama į įvairias provokacijas. Tarkime, savaitgalį per upę perplaukė Rusijos pilietis ir buvo bandoma į tai žiūrėti kaip į provokaciją. Iš principo tarsi bandoma ieškoti tų saugumo skylių, kur mes nesaugūs. Ar, jūsų nuomone, tokių saugumo skylių yra?

– Bus labai gerai, jei nors kiek nedidelių [saugumo skylių – LRT.lt] ras, nes mes žinosime, kaip susitvarkyti ateityje. O išties tokios pratybos ir tai, kad mes jas stebime ir žinome, kas vyksta, bus labai naudingos ir mums ateityje reformuojant NATO, darant NATO efektyvesnę, greičiau priimant sprendimus, ir taip pat mums patiems, kaip tobulinti savo gynybą, kaip toliau reformuoti mūsų kariuomene, ją modernizuoti. Išties pasimokysime iš visko, kas aplink mus vyks.

Visas prezidentės D. Grybauskaitės interviu – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "„Zapad“ pratybos bus labai naudingos" - taip, JAV ginklų prekeiviams. Bet jiems patiems konflikto nereikia, nes tuomet paaiškėtų kad tie ginklai - 'fuflo'.

geda

geda portretas
matyt jankiai dave kita zadanija mums ir gresme dingo kaip ir jos nebuta

PAGALIAU NURIMO BOBA

PAGALIAU NURIMO BOBA portretas
BAISU IR STRIOKAS KOL APSIŠIKI,O PASKUI JAU VISKAS KAIP Į NAUDĄ...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių