L. Linkevičius: keisti politinę laikyseną Rusijos atžvilgiu nėra prielaidų

Lietuva neturi priežasčių keisti politinę laikyseną Rusijos atžvilgiu, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Taip jis kalbėjo po premjero Sauliaus Skvernelio pirmadienį surengto pasitarimo, skirto aptarti Lietuvos santykius su Rusija ir Rytų partnerystės šalimis. Šiame pasitarime taip pat dalyvavo keli ambasadoriai, prezidentės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas.

„Mes kalbame apie praktinį lygmenį, kuriame yra daug ką nuveikti. O kokių nors mūsų politinės laikysenos korekcijų nėra, nėra tam prielaidų“, – žurnalistams po susitikimo sakė L. Linkevičius.

Jo teigimu, per susitikimą pirmadienį nekalbėta apie politinių santykių su Rusija gerinimą.

„Šiandien apie tai nebuvo kalbama, sakau dar kartą – kokių nors tikslų keisti, koreguoti politinę laikyseną nėra prielaidų“, – teigė ministras.

Jis aiškino, kad santykių su Rusija atšilimas galimas tik šios iniciatyva.

„Atšilimas turi būti iš jų pusės, kurie šaldo. Aš kategoriškai atmetu tokius pamąstymus, kad mes turime ką nors daryti, kad gerintume santykius. Aš jau sakiau ir jums turbūt ne kartą: mes neokupavome Krymo, mes neokupavome 20 proc. Gruzijos teritorijos, mes nesikišome į kitų šalių politinę sistemą arba rinkimus ir mes nematome, ką čia turime gerinti. (...) Jeigu kas nors  įsivaizduoja santykių gerinimą nuolaidomis tose srityse, tai to nebus“, – dėstė L. Linkevičius.

S. Skvernelis prieš šį susitikimą žurnalistams sakė, kad santykiuose su Rusija svarbu nepažeisti pamatinių principų. Jis taip pat teigė, kad jo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicija dėl santykių su Rusija neprieštarauja viena kitai.

„Kalbant apie tarpvalstybinius santykius, jokiu būdu negali būti pažeidžiami pamatiniai principai: pirmiausia žmogaus teisės, tarptautinės teisės įsipareigojimai. Tos pozicijos labai aiškiai ir griežtai laikausi. Kalbant apie sankcijas, kurios yra, jos turi būti efektyvios ir paveikios. Jokios pozicijos čia neišsiskiria (...). Mūsų su prezidente pozicijos visiškai sutampa, nematau jokio išsiskyrimo strateginiame lygmenyje“, – dėstė S. Skvernelis.

Šių metų pradžioje premjeras premjeras paragino atnaujinti politinius kontaktus su Rusija. Prezidentė D. Grybauskaitė sukritikavo šią poziciją.

Susitikime pirmadienį dalyvavęs Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas BNS savo ruožtu teigė, kad paskutinis Lietuvos ir Rusijos tarvyriausybinės komisijos posėdis buvo 2012 metais ir apie jos darbo atnaujinimą pirmadienį nekalbėta. Tačiau jis pažymėjo, kad vyksta aktyvus bendradarbiavimas žemesniu lygiu.

Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis pabrėžia, kad šio susitikimo metu neketinama švelninti santykių su Rusija.

„Prašysime ministro detaliai pristatyti situaciją tose šalyse ir mūsų santykių perspektyvas. Jei kalbame apie Rusiją, tai tikrai nėra susitikimas, kurio metu bus bandoma ieškoti kažkokių santykių šiltinimo galimybių. Tikrai šiuo metu pagrindo santykių šiltinimui nėra ir manau, kad ta pozicija nesikeičia ir nesikeis“, – LRT RADIJUI sako vyriausybės vicekancleris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va va

Va va portretas
jau prasideda kitos dainelės-kažkaip reikia-gi su tuo ruskiu minkštintis..Paėmes Lithuaniją į rankas nenusineši pora tūkstančių km į kitą teritoriją.Kur kaimynai būtų pav.Vokietija su Šveicarija.Tenka pradėt Komsorgui atbuliniu dirbt.(Voveruška kol kas tyli zabtus suspaudus:D).Aš jau mėgaujuosi 'vaizdzeliu' kai visi supelije patriotai iki paskutinio dėje rusą į šuns dienas, nuolat rašę(ir šiame portale) šlykštų melą ir šmeižtą Rusijos atžvilgiu, dabar bus priversti giedoti taip, kaip valdžiagyviai-jų dievai pasakys:DDD))

ileisk kiaule

ileisk kiaule  portretas
i baznycia... o jei dar komjaunuoli...

Jonas

Jonas portretas
Kalbant apie Rusiją, nereikia vartoti žodžio rusai, nes dalis rusų puikūs žmonės, tai Kremliaus grobuoniška politika, jie neturi draugiškų santykių su jokia pasaulio valstybe, net ir Baltarusijos Lukašenkai draugystė su Kremliumi iš išskaičiavimo ir vargo. Kremliaus politikai nesuvokia, kas yra valstybių partnerystė, ateis jiems liūdnos dienos, oi ateis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių