Darbą atnaujinusi M. Basčio apkaltos komisija kviesis VSD vadovą

  • Teksto dydis:

Penktadienį darbą atnaujinusi parlamentaro Mindaugo Basčio apkaltos komisija kitą savaitę į posėdį kvies Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą Darių Jauniškį ir dar vieną žvalgybos pareigūną, atlikusį M.Basčio patikrą.

Penktadienį posėdžiavusi atnaujintos sudėties komisija patvirtino būsimų posėdžių grafiką ir darbotvarkę.

Anot komisijos pirmininkės „valstietės“ Agnės Širinskienės, apkaltos komisija posėdžius rengs du kartus per savaitę – trečiadieniais ir penktadieniais, savo išvadas ji turi parengti iki gegužės 15 dienos. Kviečiamų asmenų sąrašas yra išsamesnis, tačiau, anot A.Širinskienės, nėra viešinamas.

Gegužės 3 dieną komisija žada išklausyti ir patį M.Bastį.

Komisija taip pat planuoja susipažinti su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) parlamentinio tyrimo išvadomis, išslaptinta ir su paslaptį sudarančia VSD informacija.

Penktadienį paaiškėjo, kad vienas apkaltos komisijos narys – konservatorius Mantas Adomėnas – neturi leidimo dirbti su slapta informacija, tad, anot A.Širinskienės, šį klausimą teks spręsti atskirai.

M.Adomėnas aiškino iki šiol nespėjęs užpildyti leidimui dirbti su slapta informacija teikiamo klausimyno ir sakė tai ketinąs padaryti per šį savaitgalį.

Apkaltos komisija turi Seimui pateikti išvadą, ar yra pagrindas pradėti apkaltos procesą šiam Socialdemokratų partijos frakcijos nariui.

Seimas antradienį performavo M.Basčio apkaltos komisiją – iš jos išbraukti Seimo NSGK nariai. Mat NSGK Seimo pavedimu atliko parlamentinį tyrimą dėl M.Basčio ryšių ir konstatavo, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos valstybę. Kadangi NSGK nariai jau pareiškė poziciją dėl M.Basčio, nutarta juos pakeisti.

M.Basčio apkaltos komisija sudaryta kovo pabaigoje, tačiau ji savo veiklą buvo sustabdžiusi, kol tyrimo nebuvo baigęs NSGK.

Apkalta M.Basčiui inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento medžiagoje aprašomų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

M.Bastys visus kaltinimus neigia ir pabrėžia Seimo nario priesaikos nesulaužęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Geriau ta vsd šuniui kiaušus paksytų,o ne nesamonėm užsiiminėja,fašistų chunta tik kuria sąmokslus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių