Darbo kodeksas Seimui bus pateiktas antradienį

Naujojo Darbo kodekso pataisos Seimui bus pateiktos kitą savaitę, trečiadienį sutarė valdantieji „valstiečiai žalieji“ ir socialdemokratai.

Tikimasi, kad pakeitimus, dėl kurių sutarta Trišalėje taryboje, po pirmojo etapo - pateikimo - parlamentarai patvirtins antradienį, tuomet diskusijos persikels į komitetus.

„Taip, antradienį po pateikimo turėtų būti pritarta“, - po koalicijos partnerių pasitarimo žurnalistams teigė premjeras Saulius Skvernelis. 

Jis BNS sakė tikintis, kad pataisos bus priimtas gegužę. Pasak jo, Trišalėje taryboje neaptarti siūlymai keisti Darbo kodeksą bus nukreipti svarstyti į Trišalę tarybą.

Naujasis socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas sako, kad socialdemokratai pataisys pataisų pateikimą Seime, bet galutinio balsavimo dar bus tariamasi partijos suvažiavime.

„Iki priėmimo mes tą klausime svarstysime savo suvažiavime gegužės 6 dieną (...) Yra laisvas Seimo nario mandatas ir kiekvienas gali apsispręsti, kaip balsuoti, bet partija savo poziciją išsakys, nes partijos priimto tokio bendro, apibendrinto sprendimo nėra. Suvažiavimas yra pats aukščiausias organas, gera proga bus pasišnekėti“, - teigė G.Paluckas.

S.Skvernelis ne kartą viešai yra pareiškęs, jog liberalesnis Darbo kodeksas privalo įsigalioti nuo liepos mėnesio pradžios. Jis taip pat yra išsakęs viltį, jog Seime nebus keičiamos Trišalėje taryboje suderintos darbo santykius reguliuojančio įstatymo nuostatos.

Darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai Trišalėje taryboje kovo viduryje baigė diskusijas dėl didžiausius ginčus kėlusių naujojo kodekso nuostatų, nors ne dėl visų jų pasiekti sutarimai. Sutarimo nerasta dėl streikų organizavimo, lokautų paskelbimo, darbuotojų atstovų papildomų garantijų, terminuotų darbo sutarčių, dėl  darbo grafikų, kolektyvinės sutarties ir interesų konfliktų.

Vis dėlto Trišalėje taryboje pavyko rasti sutarimus dėl dviejų ypač svarbių klausimų: atostogų ilgumo ir darbo laiko apskaitos. Per metus galės atostogauti 20 darbo dienų, o papildomos ir pailgintos atostogos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais. Sutarta, kad kasmetinių atostogų dienos, sukauptos iki naujo Darbo kodekso įsigaliojimo (liepos 1 dienos) bus perskaičiuojamos darbo dienomis, įvedant koeficientus, kurie priklausys nuo sutartos kasmetinių atostogų trukmės.

Taip pat sutarta darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 val., įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius. Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas – ne daugiau kaip 52 val. per savaitę, neįskaitant papildomo darbo ir šio apribojimo netaikant budėjimui.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, galiojimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dede

dede portretas
nuo liepos vietoje baudziavos skelbiama vergove

Šaunuolis

Šaunuolis portretas
Tomilinas.Šiandien gerai ,,mušėsi"Jakikilaičio laidoje su ,,laukinės gamtos"(laisvos rinkos) instituto atstovu.Vienas pats ,,frontą laikė".Gerai būtų kad jis ir toliau taip puikiai eitų..O profsajungos Černiauskis tai padlaižūūūūnas..Ne be reikalo apie jį žmoneliai nelabai kaip šneka
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių