Darbo partijos byla gali būti atnaujinta?

Darbo partijos byla gali būti atnaujinta, jeigu paaiškės, kad teisėjai ją nagrinėdami nusikalto, sako Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus.

„Tokiu atveju įsijungia Baudžiamojo proceso kodekso reglamentuotas proceso atnaujinimo mechanizmas, ir įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu nustačius, kad teisėjai nusikalstamai piktnaudžiavo, procesas gali būti atnaujintas“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R.Norkus.

Tačiau jis ragino neskubėti „su jokiais vertinimais ir išvadomis, kadangi šiandien mes turime labai ribotą informaciją“.

Jis kreipėsi į Generalinė prokuratūrą, prašydamas pateikti informaciją apie ikiteisminį tyrimą, kurio metu nagrinėjamas galimas neteisėtas Vilniaus apygardos prokurorės poveikis Aukščiausiame Teisme nagrinėtoje Darbo partijos byloje.

Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vadovei Ritai Aliukonienei ketvirtadienį planuojama pateikti įtarimus prekyba poveikiu stambiu mastu.

Prokurorai kol kas nedetalizuoja, kaip tiksliai galėjo įvykti nusikaltimas, tačiau Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša žurnalistams nurodė, kad „įtariamųjų gali būti ir daugiau“.

Kaip specialusis liudytojas šiame tyrime apklaustas Darbo partijos bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Viktoras Aidukas. Specialaus liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pateikti nepakanka, arba jis turi imunitetą. Teisėjai turi teisinę neliečiamybę, todėl kol ji nepanaikinta, prieš juos negali būti vykdomas baudžiamasis persekiojimas.

Aukščiausiojo Teismo atstovė Dovilė Bružaitė žurnalistus informavo, kad V.Aiduko šiuo metu nėra darbo vietoje. Ji teigė neturinti informacijos, kodėl teisėjo nėra.

Teismo pirmininkas R.Norkus sakė, kad esant reikalui tiek spręsti dėl V.Aiduko neliečiamybės naikinimo, tiek nušalinti jį nuo pareigų teisę turi Seimas.

Darbo partijos bylą su kasaciniais skundais Aukščiausiajame Teisme per tris posėdžius išnagrinėjo mišri Baudžiamųjų bylų skyriaus ir Civilinių bylų skyriaus septynių teisėjų kolegija.

Ją be V.Aiduko sudarė Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai Rima Ažubalytė, Tomas Šeškauskas, Armanas Abramavičius, Olegas Fedosiukas ir Civilinių bylų skyriaus teisėjai Sigita Rudėnaitė ir teisėja Birutė Janavičiūtė.

Paskutinės instancijos teismas gruodžio pabaigoje paskelbė, kad Darbo partija turėjo būti teisiama „juodosios buhalterijos“ byloje, nepaisant to, kad ji reorganizavosi prieš pirmosios instancijos teismo nuosprendį.

Aukščiausiasis Teismas taip pat paskelbė, kad Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, buvęs jos lyderis Vytautas Gapšys ir buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą. Jiems skirtos piniginės baudos. Teismas taip pat patvirtino Apeliacinio teismo sprendimą išteisinti juos dėl sukčiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam??????

Kam?????? portretas
Kas taip bijo Uspaskicho.........kam naudingas šitas skandalas vėl iš naujo.....

...

... portretas
O ko jo gailėtis?

NA NA

NA   NA portretas
tik spėjo Uspaskichas pasirodyti Lietuvos politinės prostitucijos arenoje ,ir jau buvo sureguota ,______vėl jam kaišiojama uždaryta byla ,už kurią jis jau seniai išsipirko ,:numarindamas savo nuosavą politinė partiją ir aišku pinigais ,______vadinasi vyksta atviras grasinimas ,kad Uspaskichas tylėtu ,tai kaip dėdulė grasino ,karbauskiui per šventes ,,,,sėkmės, kalbėk kalbėk Uspaskichai ,tau susidorojimas negresia ,o galėtum vėl politikuoti ,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių